Träffsäkert på nätet

Personlighetstester ska göra det lättare att hitta kärleken

RELATIONER

Att träffa någon på nätet är inte så svårt – men att träffa rätt är desto svårare.

Därför erbjuder flera dejtingsajter idag personlighetstester, som ska göra det lättare att hitta precis rätt.

Lika barn leka bäst Personlighetstester på nätet hjälper dig att hitta den rätta. Ju närmare ni står varandra i värdering och personlighet desto större är chansen för ett långvarigt förhållande, enligt psykologerna bakom testerna.

Det finns en djungel av dejtingsajter på nätet. Men trots att utbudet av singlar i cyberrymden är enormt kan det ändå kännas som att leta efter en nål i en höstack i sökandet efter den rätta.

Sedan ett halvår tillbaka erbjuder sajten Parship.se sina kunder ett personlighetstest som sägs vara en träffsäker metod för att snabbt hitta rätt person att dejta. Testresultatet ligger till grund för förslag från sajten till möjliga partners. Det tar en halvtimme att göra och innehåller ett cirka 80 frågor om bland annat personligheten, inställningen till livet och intressen.

– Det viktiga är att man svarar ärligt på frågorna i testet. Är man inte ärlig blir inte effekten av matchningen heller bra, säger Christer Carlberg, vd på Parship.se.

Oddset är högt för att två personer med helt skilda personligheter ska kunna ha en långvarig relation menar Christer Carlberg.

Poängsättning

– Vårt test är utformat av legitimerade psykologer och enligt dem så har personer som inte står alltför långt ifrån varandra störst chans att lyckas med ett förhållande.

– Men naturligtvis behöver det inte innebära att man ska vara identiska i personligheten. Det finns utrymme även för avvikelser i personligheten och värderingar så att man också kan komplettera varandra, säger han.

Förslagen på möjliga kandidater är poängsatta utifrån hur väl hans eller hennes värden överensstämmer med dina. Ju högre poäng en person har desto närmare ligger man troligtvis varandra i personligheten.

– Det finns däremot inget tak för hur höga poäng en kandidat kan få. Men man bör utgå från att en poängsättning från 60 och uppåt är en bra matchning, säger Christer Carlberg.

Retuscherade bilder

Tills skillnad mot de traditionella dejtingsajterna är bilder på parship.se av sekundär art.

– Hos oss kan man inte lägga ut bilder så att alla medlemmar kan se dem. Våra medlemmar väljer själva när och för vem man vill visa sin bild. Dessutom jobbar vi med retuschering av bilder vilket innebär att vi suddar bilden. Man kan alltså visa att man har en bild utan att för den delen genast behöver visa hur man ser ut, säger Christer Carlberg.

Betyder matchmakingsajternas intåg på marknaden att de vanliga traditionella dejtingsajterna snart har tjänat ut sin roll?

– Absolut inte. Dejtingsajterna fyller en funktion i framför allt den yngre målgruppen som kanske mer är ute efter en flirt eller att träffa nya vänner. Matchmakingsajterna har däremot en äldre målgrupp. Hos oss är medelåldern 38 år. När man har kommit upp i den åldern vill man hitta någon för ett långt förhållande. Då spelar inte utseendet samma roll som personligheten och värderingar hos en tilltänkt partnern, säger Christer Carlberg.

Exempel:

Utbudet hos några av de största nätdejtingsajterna.

Mary Örnborg