Snuva snuvan med sex

Forskarna rekommenderar: Älska 1-2 gånger i veckan

RELATIONER

Känner du dig hängig, febrig och har en rinnande näsa?

Då skulle du kanske inte skulle ha skyllt på huvudvärk sist din partner ville ha sex.

Sex är nämligen bra mot förkylningar, hävdar forskare.

Regelbundet sex en till två gånger i veckan håller doktorn borta. Hur otroligt det än kan låta så hävdar i alla fall en grupp amerikanska forskare att immunförsvaret stärks hos dem som har ett regelbundet sexliv, uppger BBC.

Motverkar förkylning

Forskarna mätte nivåerna av ämnet immunoglobin A ( IgA) som finns i bland annat saliv och slemhinnor och vars uppgift är att motverkar förkylningsbakterier i kroppen.

Sedan intervjuades 111 personer i åldern 16-23 år om hur frekvent deras sexliv varit under den senaste månaden. Halterna av IgA mättes också i salivet hos testpersonerna. Hög halter av IgA skvallrar om att immunförsvaret är starkt.

Lagom bäst

Resultatet visade att de personer som hade haft sex mindre än en gång i veckan hade en ytterst liten ökning av IgA. De som däremot hade haft sex en eller två gånger i veckan hade i snitt fått en 30-procentig ökning på IgA-nivåerna. Men det gäller att inte förta sig när om man vill hålla sig frisk genom sex. De som hade sex tre gånger eller mer i veckan hade nämligen svagare immunförsvar än de testpersoner som hade varit avhållsamma. Lagom är alltså bäst.

Mary Örnborg