Blev kär - och lämnar sitt jobb

Psykolog: Det är nästan alltid kvinnor som får gå

Foto: Tommy Mardell, Saab
Helena Stålnert slutar De träffades på jobbet på Saab. Nu är det Helena som lämnar företaget medan vd Åke Svensson fortsätter. ”Kvinnor offrar sig i onödan”, säger psykolog Eva Vadenmark.
RELATIONER

Helena Stålnert blev kär i chefen – och tvingas gå.

– Kvinnor offrar sig i onödan, säger psykolog Eva Vadenmark.

Det hade tisslats och tasslats ett tag i korridorerna på Saab.

I går valde vd Åke Svensson och kommunikationschef Helena Stålnert att släppa bomben – vi är ett par. Dessförinnan hade de informerat sina familjer och närmaste medarbetare.

– Vi är i ett tidigt skede i relationen, men vi är båda seriösa och vill fortsätta tillsammans. Då är det omöjligt för oss att jobba i samma koncernledning, säger Helena Stålnert, tidigare chef för SVT:s Aktuellt, till Dagens Industri.

Hon avslutar nu sina projekt och lämnar företaget. Åke Svensson blir kvar på sin vd-post.

– Om yrkesrollerna hade varit ombytta hade det varit jag som slutat , säger Åke Svensson till DI.

Ingen kärlekspolicy

Nu är sällan rollerna ombytta. Det är närmast praxis att kvinnan går enligt psykolog Eva Vadenmark.

– Många företag har policyn att chefen stannar, den lägre går. Det är slentrianlösningen. Vi följer givna mönster och kvinnan är van att offra karriären för barnen.

Stålnert lämnar även koncernledningen som därmed bara har en kvinna kvar, bland tio män. Det borde vara ett argument för att låta Stålnert stanna – i stället för vd:n menar Vadenmark.

– Det är inte givet att det bästa för företaget är att kvinnan offrar sig. Det är viktigt att prata igenom lösningen. Vd:n kanske kan utnyttjas bättre på annat håll i koncernen.

Saab har ingen policy för kärleksrelationer.

– Vi har inte haft så många fall. Men så har vi nästan bara män anställda. Av 13 000 anställda är 15 procent kvinnor, säger presschef Peter Larsson.

Klicka på illustrationen för större format.

Orsakar mycket skvaller

Jessica Ritzen

ARTIKELN HANDLAR OM