”Åh nej, nu gick det för fort igen”

För tidig utlösning det vanligaste problemet hos sexologen

RELATIONER

Färdig på fyra sekunder?

Du är långt ifrån ensam.

Men enligt Aftonbladets sexolog Linn Heed behöver det inte vara ett problem – vare sig för dig eller din partner.

Foto: Getty Images
TRIST LÄGE Den vanligaste frågan till Aftonbladets sexolog Linn Heed handlar om för tidig utlösning.

Nervositeten för att det ska gå för snabbt leder till att många oroar sig för sex snarare än att de njuter av det. En del män upplever problemet till och med så besvärande och pinsamt att de hellre avstår helt.

– Det handlar mycket om osäkerhet. Många är rädda för att inte känna sig som fullvärdiga älskare. De ser framför sig ”det långa sexet”, där man hinner med både det ena och andra – inte att det tar slut på fyra sekunder, säger Linn Heed.

Den vanligaste frågan hon får – såväl från män som kvinnor – är just hur man botar för tidig utlösning.

Drabbar ofta yngre

Hon berättar att problemet framför allt handlar om kroppskontroll och erfarenhet. Därför drabbar det ofta yngre killar för att sedan bli bättre med åren. Men för en del försvinner det inte.

Det finns en mängd produkter mot för tidig utlösning – salvor, sprejer, tabletter och olika behandlingar, men Linn Heed menar att det är svårt att tipsa om någon speciell mirakelkur:

– Det går inte att säga att ”den hjälper och den hjälper inte” – man får prova sig fram. Vissa män tycker att en produkt är jättebra, andra tycker inte att den ger någon effekt alls.

”Allt handlar inte om stånd”

Hon tycker att man istället för att fokusera på samlagets längd kan tillfredsställa varandra på andra sätt än med penetration.

– De allra flesta kvinnor får inte orgasm genom ett in-och-ut-samlag, utan behöver stimulering av klitoris. Och det kan man ju göra på många olika sätt.

Linn Heed menar att många kvinnor inte skulle se för tidig utlösning som ett problem om mannen var villig att fortsätta och tillfredsställa henne.

– Det är ju inget som säger att allt tar slut med mannens utlösning. Många tänker så eftersom ståndet går tillbaka, men allting handlar ju inte bara om ett stånd när man har bra sex.

Läsarnas egna berättelser

”Jag har tränat bort problemet”

”Jag har provat allt – ingenting funkar”

”Tänk på annat – det hjälper”

”Lösningen är att inte hålla igen”

”Jag har slutat ha sex”

Ludvig Forsblad

ARTIKELN HANDLAR OM