”Han vill ha en likadan ring som vid hans förra förlovning”

Eva Rusz svarade på läsarnas relationsfrågor i chatten

RELATIONER

anonym säger: Hej! jag har varit tillsammans med en kille i lite mer än ett år. Jag är så svartsjuk. Vad kan jag göra när svartsjukan träder in om vi tex är på en fest? och finns det något han kan göra för att hjälpa mig när vi är på fest?

Eva Rusz säger: Det bästa är att skriva ett kort, där du ger dig själv en instruktion: "Nu lugnar jag ned mig. Ta ett par djupa andetag. Räkna till 20. Fatta beslutet att det här är bara dumma tankar och inte sanningen. Gå in på festen och ha roligt." Stoppa kortet i handväskan och ta fram det när du känner svartsjukan komma.

säger: Snälla hjälp mig vad ska jag göra. Hej Eva, jag lever i ett olyckligt förhållande med hopp om att det ska bli bättre, och jag är nyligen gravid och vi har en son. Han blir sur för onödiga saker och sedan vi pratar inte med varandra minst i 2 veckor och när vi börjar prata så är det alltid jag som får dra i tråden. Känner mig psykisk misshandlat :(

Eva Rusz säger: Om du har valt att behålla barnet så är det givetvis ett bra tillfälle att NU börja jobba med er relation. När din man "stänger av" dig så gör han det för att kan kanske inte har förmågan att prata om problemen. Det är en dum strategi som du inte ska acceptera. Jag tycker att ni ska söka hjälp på en familjerådgivare, kolla med din kommun.

ewen säger: Hej! Jag är så svartsjuk på ex-flickvänner. Jag avskyr att min sambo har haft en sambo tidigare, och att han varit förlovad tidigare. Nu skall vi förlova oss, och jag kan bara tänka på att det måste bli bättre, måste ha en finare ring osv. Han vill köpa en likadan ring han haft tidigare. Jag känner mig som en repris, det är ju första gången för mig, och det är så stort för mig. Hur kan jag göra för att känna mig bättre till mods?

Eva Rusz säger: Det viktigaste är att stå på dig om dina behov, vad du behöver. Försök få honom att förstå hur viktigt det är för dig att det blir en ring du trivs med - förhoppningsvis ska du ju ha den på dig väldigt länge.

... säger: hej. jag är fruktansvärt blyg och vet helt enkelt inte hur jag ska bete med människor. känner mig bara fånig och dum. Har du några tips på hur man kan övervinna sin blyghet, eller i alla fall lite av den?

Eva Rusz säger: Nummer 1 är att inte sätta etiketter på dig själv, att kalla dig själv "fånig och dum". Då börjar du tro att du är det. Nummer 2 är att börja jobba aktivt med din självkänsla - ofta har blyghet med dålig självkänsla att göra. Det finns många böcker i ämnet, eller så kan du försöka hitta en bra samtalskontakt och prata med någon.

anna säger: Hej, jag har varit tillsammans med en kille i mer än 1 år, o vi har de bra. Men ibland kan ja bli lite osäker ifall han e den ja vill va med resten av livet o han kan va krävande o vill ha kontroll. va ska jag göra? Fortsätta vara tillsammans eller göra slut. Jag är rädd ifall jag gör slut att ja kommer ångra mig. Kram/anna

Eva Rusz säger: Det bästa är att ta upp vissa situationer med honom. Du kan inte ändra på en person, men ta upp de situationer då till exempel hans kontrollbehov dyker upp. Berätta om hur det får dig att känna dig, säg att du vill prata om just den situationen.

anonym säger: Hej Eva! Jag har upptäckt att min man har satt ut en kontakt annons, min värd bara rasade, när jag konfronterade honom nekade han och sa att någon jävlas med honom, vad skall jag göra.

Eva Rusz säger: Det är en svår fråga. Fråga honom lite mer, varför skulle någon jävlas med honom? Om han är helt oskyldig så föreslå att ni tillsammans går in och tömmer de svar annonsen eventuellt har fått. Och varför tror du inte på honom? Finns det andra situationer när du inte har trott på honom? Fundera över detta.

Emelie säger: Hej Eva! Jag hade ett förhållande med en kille i 1,5 år och under denna tiden så kände jag aldrig säkert att han var rätt för mig. Jag började irritera mig på honom och allt han gjorde. Detta höll såklart inte och nu har jag varit singel i ca 1 år. Men trots at jag kände såhär så kan jag inte släppa honom. Tänker på honom varje dag och hoppas på ngt sätt att det ska bli vi igen. Vi har kontakt lite då och då. Detta är jätte jobbigt. Det känns som att mina känslor motsäger sig själva. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Fundera över varför det inte höll förra gången. Vilka behov fick du inte uppfyllda förra gången? Vilka behov har du nu? Gör en analys över läger och beroende på hur den faller ut så kanske du kan kanske ta kontakt med honom. Mycket kan hända på ett år, både du och han kan ha utvecklats. Hör med honom hur han resonerar men det viktiga är vad du vill. Fyll inte tomheten efter en man i ditt liv med någon som du vet är tillgänglig.

sambomannen säger: Jag är sambo sedan över tjugo år, vi har två barn i övre tonåren. Jag känner ibland att vi liksom stampar i samma gamla vanliga och inget nytt händer, vi har liksom hamnat i stå. Visst finns det känslor kvar men kanske inte de där passionerade och det kanske är det jag saknar, passionen. Ibland har jag funderat på ett liv som singel men inte riktigt vågat. Hur kommer man vidare i relationen? eller hur får man mod till att prova sina vingar?

Eva Rusz säger: Innan man lämnar nåt så ska man pröva allt för att rädda relationen. Prova ev nysatsningar inom relationen, inte utanför. Även om det inte funkar så kan man sedan titta tillbaka och se att man gjorde vad man kunde för att det skulle funka. Sen är det viktigt att komma hihåg att ni är två - det är inte bara du som ska göra detta, ni ska göra tillsammans, det är ett "vi"-projekt. Känner din sambo likadant som du? Börja prata.

Hanna säger: Min kille dumpade mig för över två år sen och jag kan inte gå vidare för vi avslutar det aldrig på riktigt. Blir ihop, gör slut, blir ihop, gör slut. Jag klarar inte att han är med andra samtidigt. vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Fundera över vad du behöver för att riktigt kunna avsluta detta. Vad behöver du prata om, vad behöver du reda ut? Stå på dig i detta, att reda ut det. Men börja med dig själv, vad behöver du?

mella säger: Jag har så svårt att verkligen komma in i ett förhållande... har lätt att fästa mig vid killar! Och det gör att jag triggar igång alldeles för stora förväntningar tror jag, så oftast stannar det också där - jag blir besviken för att jag inte vågar göra någonting, och detta för att jag inte vet om jag bara "inbillar mig" allt ihop... har varit singel rätt länge och känns som om jag fastnat... vad kan jag göra?

Eva Rusz säger: Här gäller det att ta tag i konkreta situationer. Vad är det som händer just när det fastnar? Vad händer inom dig, vad tänker du då? Det handlar om ett mönster hos dig själv. Det enklaste är att nästa gång det händer - stanna kvar i situationen och fundera på om det finns några frågor du kan ställa din nya dejt? Mer att ta reda på? Var aktiv i situationen, tänk på dig själv som en undersökande journalist. Det tar tid att ändra på invanda mönster men det går om man tar tjuren vid hornen och vågar sätta igång.

Peppo säger: Hej! Jag har känslomässiga problem och har kommit fram till, efter många års grubblande, att jag inte älskar min man. Vi har inga övriga problem i vårt förhållande och jag vet att han älskar mig. Vill inte skilja mig och splittra familjen! Men jag börjar må sämre och sämre av dessa känslor. Kan man jag leva med honom fast jag inte besvarar hans känslor?

Eva Rusz säger: Om du har kommit fram till att du inte älskar din man, inte har några känslor för honom, så finns väl ingen anledning att stanna kvar? Gör en plus- och minuslista: är det verkligen bättre att stanna och hålla ihop familjen? Eftersom du har känslomässiga problem så tycker jag att du kan söka en samtalshjälp. Det kan hjälpa dig att lära känna dig själv bättre, innan du fattar några definitiva beslut.

Eva Rusz säger: Svaren blev lite kortare idag pga av våra tekniska problem men välkomna tillbaka nästa vecka! Kram från Eva.

ARTIKELN HANDLAR OM