Jag är gravid – han vill träffa en annan

Eva Rusz gav läsarna råd i chatten

RELATIONER

Chatt med Eva Rusz, leg psykoterapeut, den 13 november.

anna säger: Hej Eva. Jag har en man som jag dagligen pratar i tel med och har även träffat honom. Mannen i fråga är gift och det har aldrig varit någon hemlighet. Han har sagt att han ska skiljas men det händer inget. Jag skulle tro att han delvis har svårt att få ändan ur vagnen. Hans äktenskap har knakat i flera år. Min fundering är ändock om han någonsin kommer att skiljas? Är det inte det ena så är det det andra... Jag känner att detta tär på mig. Jag har inte tänkt att vi ska gifta oss eller nåt sånt men allt skulle bli lättare om han var själv. Ge mig råd hur jag ska göra. Ska jag avsluta allt med honom?

Eva Rusz säger: Hej svårt att råda eftersom vi inte vet hur han tänker! Jag tycker du skall pröva att ta upp med honom dina refleketioner kring att inte få ändan ur vagnen. Ge honom feedback på dina iakttagelser och lägg sen "problemet" i hans knä, dvs låt honom få tid att fundera på hur detta kan påverka dig/er/honom osv. Jag förstår det tär på dig men pröva ett tag till innan du sätter en tydlig gräns, "skilj dig eller så skiljer jag mig från dig". Även en så pass "hård" gräns kan eventuellt ge en förändring på sikt, både inom dig och honom!

stina säger: har fått känslor för min chef på ett tillfälligt jobb. känslorna är besvarade men vi har båda lite svårt för att visa våra känslor och vad vi vill. ska jag våga fråga honom rakt ut vad han vill? eller är det bättre att vänta o se vad tiden utvisar?//stina

Eva Rusz säger: Oj ja heller inte spå lätt då det är din chef det gäller. Men du har ju fått vissa tecken på att känslorna är besvarade, vänta ett tag och se vad som sker. Som din chef har han ett ansvar att inte visa sina känslor för mycket, men visst - om det blir läge för det så kan du fråga honom hur han tänker kring Er just nu?

Anna säger: Hej Eva! Min sambo har efter 3 år tillsammans (1 år som sambos) fått kalla fötter gällande vårt förhållande. Han vet inte om han vill fortsätta tillsammans eller ej. Är det vanligt med en s.k. 3-årskris? Brukar dom gå över eller ska jag förbereda mig på det värsta?

Eva Rusz säger: Treårs-kriser har jag inte hört om men det är väldigt individuellt när en kris kommer! Jag tycker du och din sambo skall sätta av tid att samtala kring er relation. Vad får honom att vilja "fly"? Vad är det han tycker sig sakna? Finns det ngt Ni tillsammans kan göra Nu för att utveckla relationen? Du skall inte sitta passiv och invänta "domen" om du fortfarande älskar honom och vill leva med honom, då skall du KÄMPA isf för att FLY!

Hej säger: Hej Eva! Det har gått två år och jag kan fortfarande inte glömma mitt ex. Det var han som gjorde slut, sa att han inte älskade mig längre. Men jag har liksom fastnat. Han var min stora kärlek och jag tror inte jag kan älska någon annan. Å andra sidan vill jag inte leva ensam, jag är bara 32 år. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Du får börja ändra din "tro" om att du aldrig kan bli kär igen! Våra framtida förväntningar styr hur vi tänker och känner, vad vi "ser" i framtiden. Genom att du aktivt fattar ett annat beslut så kommer din förväntan att på sikt kunna påverkas till att bli mer, positivt, förväntansfull! Skriv ev av dig alla tankar och minnen sen förra relationen och lägga undan eller "bränn upp dem". Du behöver antagligen göra ett rituellt avslut, för att kunna komma vidare! Fråga andra, hur de har kommit över sina dumpningar och ex? Många gör det och kan älska igen, jag lovar!

Sandra säger: Hej Eva! jag har en pojkvän som jag varit med i 1,5 år nu. Jag älskar honom och han älskar mig. För ungefär 6 månader sen började vårat förhållande gå lite segt och dåligt, jag har försökt att prata med honom men endera så lyssnar han inte på mig eller på tar han inte mina ord på allvar! Jag tycker att vårat sexliv blivit sämre och sämre för ett tag nu, jag vet inte vad jag ska göra åt det? Kan du hjälpa mig? //Sandra

Eva Rusz säger: Stå på dig om vikten av samtal men se till att det inte blir så att ni bara anklagar varandra. Tala om BEHOV som du har respektive han, önskningar, förväntningar osv. Sexlivet påverkas då känslorna inte är så varma, men det kan ändras om ni kan komma närmare varandra genom kommunikation. Ta det lugnt, alla par får mindre eller större kriser som det gäller att kunna öva sig att hantera!

Laura säger: Hej! Min kille och jag har varit tillsammans i 3 år, vi är 28 båda två. Jag skulle vilja gå vidare med vårt förhållande och förlova oss. Det vill dock inte han. Han vill inte göra slut heller, jag har verkligen frågat det. Men vad väntar han på? Varför vill han inte "ta det till nästa nivå"?

Eva Rusz säger: Jag tror det bästa är att du frågar honom. Men du kan också fundera på vad du tror det kan bero på? Har han dåliga erfarenheter sen förr? Tala med honom men se det inte som ett personligt angrepp på dig utan som en föreställning han har om att kanske ngt kommer att bli sämre med en ring på fingret!?

Lena säger: Hej Eva! Jag väntar barn med en kille som inte längre vill vara tillsammans med mej. Han vill träffa en ny tjej och bli förälskad. Vet inte vad jag ska göra för jag älskar honom ännu och väntar hans barn. Ska jag glömma honom och gå vidare, men det blir ju svårt när vi får barnet. Tacksam för ett råd.

Eva Rusz säger: Stackars dig vilken förfärlig situation du sitter i! Kontakta mödravården och be dem om hjälp. Det KAN vara så att din kille reagerar med flykt då detta är en helt ny situation, och detta har de erfarenheter av. Han kan vara livrädd att ett barn förändrar hans liv så mkt och istället blir han elak och flyktbenägen! Jag hoppas det löser sig!

Tintin säger: Hej! Jag separerade från min man i somras efter flera år av problem och bråk i relationen. Nu umgås jag med en man (vi har varit kompisar i tre år och jag har vetat att han har haft känslor för mig länge men jag har varit trogen tills i våras i mitt förhållande) som ger mig allt jag behöver för att må bra. Jag har en son på snart sex år och de har träffat varandra och det funkar jättebra. Nu vill vi gå vidare i förhållandet och ev flytta ihop. Är det för tidigt för min son och hur snabbt är acceptabelt att vänta efter ett antal år i en annan relation?

Eva Rusz säger: Acceptansgränsen sätter du själv. Ni har ju kämpat på fast det inte blev ngn mätbar förändring. Barn i alla åldrar behöver tid att förstå och integrera en ny person i familjen. Även om du har sexåring så kan du på ditt barns nivå berätta om din nya man, men betona att det inte blir så att han mister sin pappa! Du och ditt ex kan också behöva samtala om formerna för vårdnad osv. Men givetvis är TIDEN en viktig då man ändrar sitt liv så ta det lugnt hur som helst! Lycka till!

anonym säger: Hej Jag har en underbar flickvän som jag är förlovad med MEN det funkar inte alls mellan oss trots att vi älskar varandra över allt annat! vi bråkar och tjafsar om alla tänkbara saker. vi har provat att ta en paus men vi klarar oss inte ifrån varandra. vad sk avi ta oss till? / orolig

Eva Rusz säger: Bråk kan man öva sig att finna bättre sätt att lösa dem på! Gör en lista på situationer där ni bråkar och rangordna den individuellt i vilken "STYRKA" de angriper era olika gränser osv. Jämför dem sen med varandra och kom överens om 2-4 situationer som Ni båda måste börja träna in ett annat förhållningssätt i. Samtala om hur du och din kvinna bäst skulle vilja bli bemött osv. Öva Er sen enbart på 1-2 situationer under flera veckors tid och få dem att fungera. Beröm varandra. Skriv ev en "checklista" ni kan ha och checka av i stridens hetta då alla goda intentioner försvinner i den starka känslorna! Övning ger färdigheter!

Elin säger: Hejsan! Har ingen kontakt med min pappa... mår dåligt över det lite då och då, men förtränger det mest! Det går inte att ha kontakt med honom heller, jag mår bättre så här just nu! Nu undrar jag om detta kan komma som en smäll senare i livet, eller om det brukar gå bra ändå?

Eva Rusz säger: Hej! Ja det kan komma senare i livet, både sorgen och ilskan över att inte få ha den kontakta man skulle behövt! Å andra sidan kan du då ta ställning till hur du skall lösa det då. Om din pappa gör dig illa så förstår jag att du mår bättre nu men saknaden efter honom är där ändå. Har du ingen annan vuxen du be hjälpa dig på sikt? Skriv ett brev/mejl till honom, kan det vara en annorlunda kontakt tror du? Jag är säker på att han saknar dig med men kanske har stora svårigheter att uttrycka sina känslor gentemot dig.

anonym säger: Jag och min sambo har det bra på alla plan. Vi dricker inte alkohol ofta, men vi nån gång bestämmer oss för att gå ut en kväll, blir min sambo väldigt trött av alkoholen. Visst det är väl normalt till viss del, men även efter inte alltför mycket alkohol blir han jättetrött och har somnat nån gång på hemvägen i bussen. Väl hemma är han så trött att han yrar och man kan inte ha ett normalt samtal, han svarar konstiga saker osv.. Vad ska jag göra? Jag tycker att han borde kunna föra ett samtal, när det gick hur bra som helst en halvtimma innan..

Eva Rusz säger: Det där låter som om det skulle vara fysiologiskt betingat, att han plötsligt blir så himla trött? Kolla med husdoktorn eller avstå alkohol eller drick hemma så han hamnar i sängen istället!

lisa säger: Hej Eva! först vill jag tala om att jag nyss har läst din bok "Varför väljer jag alltid fel partner?" Det är mitt problem att jag fastnar i dåliga relationer. Jag har haft 4 långa förhållanden och alla har handlat om bråk, bråk och bråk. Någon sade till mig att den gemensamma nämnaren är jag. Mina föräldrar har levt ett bra liv med varandra i 40 år, så jag kan inte se något mönster som stämmer från din bok varför jag har så svårt att leva med en man.

Eva Rusz säger: Hej, vad bra att du läst på lite kring det hela! Bråk är ofta utlösta av starka känslor eller föreställningar, man agerar på en plötslig impuls, tror det man känner eller tänker är sanning och kanske drar igång och anklagar den andre osv. Fundera över ditt eget mönster, hur reagerar du och när? Är det vissa situationer du kanske överreagerar i? Eller är urvalet "fel", dvs de partners du mött har inte motsvarat dina önskningar och behov och att det eg är behovskonflikter ni bråkat kring? Kolla bakåt i tiden, vilka gemensamma nämnare kan du se? Har du eller dem som valt dig betett sig likartat? Det tar tid att förändra gamla mönster men det går. Du kan också ha en kombination av de tre olika anknytningsmönstren och triggas igång av olika personlighetstyper.

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa måndag kl 13.00 igen! Ta det lugnt, ut i "solen" då vi behöver mkt solljus just nu! Kram Eva

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM