Kan man bli kär i någon på avstånd?

Läs det senaste chattet med Eva Rusz

RELATIONER

Pip säger: Hej Eva. Jag är en kille på 17 år som inte längre attraheras av tjejer i min ålder. Jag attraheras av män, framför allt äldre. Jag vill inte känna såhär, jag vill bara vara som alla andra. Jag har inte berättat något för mina vänner och föräldrar än eftersom jag hoppas att detta bara är en fas jag går igenom. Vad skulle min pappa säga om han fick reda på att jag var attraherad av hans manliga kollegor? Vad ska jag göra? Snälla hjälp mig!

Eva Rusz säger: Hej min vän, ja man kan i olika utvecklingsfaser undra över sin läggning det är inget konstigt alls. Men bara för att du just nu, inte attraheras av tjejer så behöver det inte medföra ngt annat än att det är så JUST nu. Katastroftankar om din framtid som t ex om hur din pappa skulle reagera bör du försöka avbryta, alltså inte "aktivera" inom dig de sätter igång. Jag tycker du skall söka upp ngn ungdomsmottagning i närheten där du bor och be att få tala med ngn där, de är väldigt vana vid denna typ av reflektion! det kommer att bli bra för dig oavsett vad du kommer fram till, försök ta det LUGNT just nu och "bara vara", dvs du kan också vänta ut dig själv genom att inte rikta din attraktion mot någon just nu dvs ta en PAUS.

Moa säger: Hej Eva! Jag vill göra slut med min kille men kan helt enkelt inte samla det mod som behövs. Jag tycker så mycket om honom men vill inte dela mitt liv med honom. Han kommer att bli så ledsen. Hur gör man? Hur ska jag våga?

Eva Rusz säger: Om han vill fortsätta med dig och du inte med honom så är det normalt att han blir besviken och ledsen. Men du kan ju tala om för honom hur du kommit fram till ditt beslut, försöka ge honom positiva omdömen så han kan en bättre känsla att ha inom sig, efteråt. Du kommer kanske också att bli ledsen men det är inget farligt, det är normalt och "normal" ledsenhet brukar gå över! Det är svårt att säga man vill göra slut, så tänk noga igenom vad och hur du skall säga det, skriv gärna ner dina tankar på ett papper först så du kan hålla dig till dom då ni samtalar.

steve säger: Jag är en gift man men fantiserar ofta om andra kvinnor. ex arbetskollegor mm. Är detta normalt? Har jag problem med äktenskapet? Vad bottnar det i ?

Eva Rusz säger: Det beror på vad du menar med "ofta" om det vill säga är hela dagarna eller bara ngn gång? eller i vilka situationer du gör det, kan det t ex hänga samman med din egen livssituation, att du är arg eller besviken eller känner dig osedd av din fru? Ofta kan man försöka härleda såna fantasier till sin egen situation, fundera över vilka behov du kanske håller inne mot din fru och pröva att sätta ord på dem och berätta för henne om du saknar ngt. Om du däremot ngn gång får en fantasi så kan jag lova dig att det är fullständigt normalt! Vi människor är kännande varelser men ett känslosystem som är väldigt utvecklat, vi kan inte sätta hänglås på våra tankar!

Patrick säger: Min tjej säger att vår relation har börjat kännas som en syskonrelation. Hon tänder inte på mig längre. (Vem VILL tända på sin bror?) Finns det någon chans att få kärlekslivet att fungera efter det? I så fall - hur?

Eva Rusz säger: Ja det finns det, tala med henne vilka olika önskningar och behov hon inte tycker hon får ut. Fundera själv på hur du och hur Ni tillsammans kanske behöver finna lite nya sätt att relatera till varandra på. Göra nya saker ihop, skaffa nya målbilder i hobbys, livsdrömmar osv.

GG säger: Hej! Tror du att man kan bli kär på riktigt i någon på avstånd? Jag jobbar på ett stort företag och där finns en tjej som jag aldrig ens har pratat med – men jag känner mig helt kär i henne. Är det bara inbillning eller kan man bli kär i någon man inte alls känner?

Eva Rusz säger: Ja man kan blr kär på avstånd men ofta är det mer en inre fantasi som man projicerar dvs lägger på den andre parten och tillskriver den/henne en massa olika drömmar och egenskaper som i värsta fall denna inte har! Hon kanske ser ut på ett sätt och beter sig på ett sätt som du förknippar med "goda saker eller känslor"? kanske hennes beteenden påminner dig på ett omedvetet plan om en person du gillat förr? dvs hon väcker associationer till ngt tidigare omedvetet, känslominne? men, det allra bästa är att du säker hennes kontakt och börjar stämma av om det du fantiserar om stämmer! Säg hej till henne, fråga om ni kan fika ihop el liknande!

Serena säger: Hej, jag är en tjej på 24år som aldrig haft en pojkvän och är därmed okysst och oskuld. Är det onormalt? Jag vill gärna träffa någon men jag gillar inte att supa och festa och ser inte bra ut, är inte superful men är lite överviktig. Vad ska jag göra för att inte vara ensam resten av mitt liv?

Eva Rusz säger: Du ska sluta med att katastrofiera din framtid NU! Framtiden är inte nu, den kommer sen! Många människor gör som du och bygger sina framtidsförväntningar på en massa gamla dumma omdömen om en själv, eller "fakta" - och slutledningar som dina! Bara för att du ännu inte haft en sexuell relation så behöver det inte medföra att du ALDRIG får det! Engagera dig i ngn hobby eller kursverksamhet, gå ut och dansa, ta en danskurs och håll på dig att du inte vill dricka. Om du inte trivs med din vikt så kan du börja promenera eller gå med i tex Friskis och svettis och vara med i olika promenadgrupper osv. Där kan du lära känna killar på sikt!

Charlotta säger: Min kille och jag har varit ihop i 3 år och är båda över 30. Vi ses nästan alla kvällar, reser mycket, träffar varandras familjer och visar mycket kärlek för varandra. Trots detta vill han inte flytta ihop på riktigt. Eftersom vi redan bott tillsammans i perioder och det gått fint förstår jag inte vad som skrämmer honom – vi har ju redan ett vardagsliv tillsammans. Han säger att han inte alls saknar sitt singelliv och älskar mig vilket gör mig ännu mer förvirrad, och det känns omoget. Jag vill verkligen vara ihop med honom men samtidigt blir jag frustrerad och vet inte hur länge man kan vänta.

Eva Rusz säger: Du får tala om för honom att du inte har lust att vänta längre! Du bör också ställa honom den frågan_ alltså vad är det som hindrar honom från att fatta ett beslut om att bo med dig? Lägg "problemet" i hans knä men var tydlig med att du vill att han funderar på sina svar och att ni tillsammans måste kunna resonera om Er framtid tillsammans.

carroflin säger: INGEN SEXLUST EFTER GRAVIDITET - 7MÅN. Vad ska ja göra? Har ingen som helst sexlust sedan min graviditet, och det va 7 månaders sedan jag födde min son. Gick upp 30 kg under graviditeten och har inte gått ner att än, kan de ha en orsak till den minskade sexlusten?

Eva Rusz säger: Ja förmodligen är det så: men den kommer tillbaka om du bara tar det lugnt, ber din man ta det lugnt och inte spänner dig en massa. Fokusera på annat, ha kul med din man, skaffa barnvakt och gå på bio el liknande! Lust hör ihop med goda känslor. Olust hör ihop med dåliga känslor. Skaffa goda känslor i vardagen tillsammans med honom så kommer det att lösa sig på sikt!

miss säger: Hur beter jag mig nu? En Kille som svikit mig massa gången på bara ett år. Alltid finns lögner med i bilden (dock ej otrohet). Nu senast blev vi båda förföljda av hans galna ex som dök upp hemma hos mig för att slå mig. Och vi fick avsluta relationen pga dödshot mm. HUR tar jag mig vidare? Är så sårad och funkar inte alls i vardagen, gråter etc. Hur glömmer jag honom totalt? Vill ju inte höra hans röst i telefonen när jag aldrig kan träffa honom. Måste vidare snabbt men HUR? Tack!

Eva Rusz säger: Sök ngn du kan samtala med, eller läs min bok som finns i pocket som heter "Är du gift med en psykopat? Med det menar jag INTE du ska tro han är det men boken har faktiskt hjälp många kvinnor att en gång för alla ta sig ur olustiga relationer!

Kristina säger: Jag har avslutat en för mig seriös relation med en man som visade sig ha aspberger. Empatibrist, svår att för samtal med, lättkränkt osv samt att han pratat extremt mycket skit om mig bakom min rygg samt varit otrogen. Har nu svårt att hantera tiden efter. Har du tips? Någon bok kanske?

Eva Rusz säger: Det verkar lite "skrytigt" av mig men i min senaste bok kan du läsa om hur man kan försöka förstå sig själv och sina partnerval mm.

b3 säger: Hej Eva! Jag tänder på att tänka på att jag utsätts för förnedring framförallt av äldre män. Jag är själv 18. Jag vet inte vars ifrån detta har kommit, men jag tänder oerhört på det. Samtidigt så blir jag lite rädd över mina egna tankar. Vad kan det här bero på?

Eva Rusz säger: Svårt att uttala mig om utan att ha träffat dig, tala med en ungdomsmottagning, börja där!

jonas säger: Hej! Jag skulle vilja ha tips på hur man kan släppa gammal oro (efter en otrohetspryl) om att det inte ska hända igen. På ett sätt litar jag på henne men samtidigt inte - eftersom någonting HAR hänt. Jag VILL lita på henne igen och jag tror att jag kan lita på henne, men ändå gnager det i mig. Alltså, hur få tillit igen?

Eva Rusz säger: Gammal oro aktiveras och vidmakthålls genom din egen tankeverksamhet! Ju mer du ÄLTAR desto mer finns problemet kvar. Du får aktivt fatta ett inre beslut som du t ex skriver ner på en lapp som du ett tag framöver bär med dig i fickan. På den lappen kan du skriva" Jag har ältat klart detta, jag litar på min partner, nu släpper jag dessa tankar". Räkna bilar, kolla folks olika färger på kläder då du får dessa tankar så ska du se att det lämnar dig så småningom. Omfokusering kallas detta och kan göra att din inre "minnesspår" inte aktiveras lika mycket längre! Men sen kan du givetvis också samtala med din partner om du har några undringar kvar så att dina ältande tankar också kan minska på det sättet. Men sen bör du liksom dra ett streck, om/då du fått dina svar och fokusera på annat framöver. T ex din partners ansträngningar att visa att hon fått insikt i sina egna beteenden osv!

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Kramar Eva

aftonbladet.se