Mormor och morfar gör det

Allt fler äldre har aktivt sexliv

RELATIONER

Kärleken har ingen ålder – och det behöver inte heller sexlivet ha.

En ny undersökning visar att antalet 70+-are som har ett aktivt sexliv har ökat kraftigt under de senaste 30 åren.

Foto: Ablestock.com
Lust och förmåga till förälskelse är inget som försvinner med åldern, påpekar terapeuten Marianne Göthberg i Ottar. OBS! Kvinna på bilden är inte Marianne Göthberg.

På 1970-talet började man kartlägga äldres sexualvanor i den så kallade H70-studien. Nu har forskaren och sjuksköterskan Nils Backman i Göteborg gjort en uppföljning av den studien, och resultatet är slående, skriver RFSU:s tidning Ottar.

I dag har nästan sex av tio gifta kvinnor över 70 år har fortfarande samlag – för 30 år sen var den siffran 36 procent.

Då hade bara två procent av de ensamstående kvinnorna över 70 år samlag. Nu är det 13 procent.

De tillfrågade männen i undersökningen hade överlag lite mer sex än kvinnorna, men jämfört med för 30 år sen så har skillnaden minskat.

Påverkas av samhället

Förklaringen ligger i förändrade attityder.

– Könsrollsmönster, sexualsyn och andra levnadsvanor ändras genom tiderna och påverkas av rådande samhällsstruktur, säger Marianne Göthberg, som arbetar som terapeut och rådgivare på RFSU-kliniken i Stockholm, till Ottar. Hon berättar också att människor ända upp till 90-årsåldern vänder sig dit med frågor.

– Det är mer accepterat att kvinnor som blivit änkor bejakar sin lust och sin sexualitet.

Internet viktigt

En annan samhällsförändring som märks i undersökningen är internets genombrott. Precis som för alla andra så har det ökat äldre människors möjligheter att köpa sexprodukter och att skapa nya relationer. I det senare fallet skiljer sig dock äldre kvinnor från andra grupper.

– Äldre kvinnor är mer relationsinriktade än både män i allmänhet och yngre kvinnor, de båda sistnämnda letar främst efter sexuella kontakter, säger Marianne Göthberg till Ottar.

Fler äldre har sex idag

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM