”Vi bråkar hela tiden – hur länge ska man kämpa?”

Läs det senaste chattet med Eva Rusz

RELATIONER

Jag säger: Hej! i helgen visade det sig att min pojkvän ljugit för mig. Det var ingen grov lögn, men ändå. Han blånekade tills jag lade fram bevis på att han verkligen ljög. Hur ska jag lita på honom igen? Han lovar att detta var sista gången, men han har ljugi tidigare, visserligen har jag inte kommit på honom förrän nu. Mitt förtroende för honom har sjunkit till noll, men jag älskar honom verkligen, även om jag för tillfället inte tycker om honom... vad ska jag göra? vad ska han göra?

Eva Rusz säger: Ja det är svårt då ngn upprepar samma beteenden, att återfå förtroendet igen. Att du just nu ogillar honom förstår jag, men försök vända denna erfarenhet till ngt bra! Känslorna kan komma tillbaka då du inte är så "förbannad" längre. Be din kille att förklara vad han var rädd för skulle hända då han istället valde att ljuga? Han kan ha en massa outtalade föreställningar om vad som kan ske, som egentligen inte behöver ha med dig och ditt sätt att vara på! Be honom att "nästa gång" han börjar bli defensiv, dvs rädd att ngt han vill eller ska göra kan ställa till bekymmer, att säga som det är. Be honom säga att han är rädd att... ska inträffa och låt honom få checka om hans rädsla "stämmer" dvs är verklig? Beröm honom då han lyckas vara ärlig och skräm inte upp honom för mycket med starka reaktioner på det han eventuellt berättar. Jag tror alltså att det är en omedveten rädsla som han behöver få bevis på inte alltid stämmer, då kan han lära sig att avstå att ljuga!

stina säger: Hej! Hur ska jag hantera det faktum att min pojkvän tittar på porr när han runkar, vilket jag inte tycker om att han gör. Han säger att han behöver nåt yttre stimuli när han har trevligt när han är ensam. Han säger att det absolut inte har något med mig att göra och detta är nåt han gör när han är själv. Men jag är svartsjuk och tycker inte om att han tänder på andra tjejer. Detta skapar mycket bråk för oss, vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Ja många män gör så och det är en sexuell stimulans att både ge sig skälv stimulering och att använda anonyma fantasier dvs bilder eller filmer som hjälp. Han kan givetvis också tänka på dig och ert sexliv då han onanerar men detta är inte en otrohet. Det är hans sätt just nu att få en sexuell inre balans på. Men om det är så att du mår dåligt av detta så kanske du ändå får be honom att inte göra så eller i vart fall inte göra det så du ser det, vet det eller då du är hemma? Du kan ju oxå samtala med honom om ert sexliv, hur upplever du och han det? Det kan ju finnas saker ni tillsammans skulle kunna utveckla och därmed på sikt kanske få honom att avstå ifrån att titta på porr. Men att onanera, det är inget fel eller farligt, det gör alla människor mer eller mindre, både män och kvinnor, och på ett sätt så håller det faktiskt också sexdriften och lusten igång!

anonym säger: Jag har varit tillsammans med en kille i 1 år och 6 mån sambo sedan 4 månader. Vi har vardera 2 barn sen innan. Min sambo tycker ibland att det är jobbigt att vi har så många barn och i perioder så blir han osäker på att detta är rätt liv för honom. Är det normalt att han tänker så? Eller borde jag blir rädd för att han inte vill leva med mig?

Eva Rusz säger: Ja det är väldigt normalt och det är framförallt modigt och ärligt att han vågar säga det han upplever! Ta inte ut ngt i förskott, försök se över era barn rutiner och se till att ni emellanåt är ensamma, utan barn och att ni är ensamma med era respektive egna barn ibland. Det är en slags teambuilding att få en "ny familj" att fungera och ofta behöver man lägga ner tid på att samtala om det hela för att därmed kunna komma på ny sätt eller att lätta på "trycket" genom. Det kommer att ordna sig, fokusera på att det också är roligt och härligt att ha träffat en man som du vill leva tillsammans med!

Marie säger: Hej! Jag har varit tillsammans med en kille i 2 år, sambo sedan någon månad tillbaka. Vi har haft många bråk, till stor del för att jag har varit mkt svartsjuk. Någon gång efter ett sådant bråk har han gått och lagt sig i ett annat rum jag har gått efter, då hände det en gång att han var så arg så han slog till mig och någon gång har han puttat mig. Jag har nu sagt händer det igen så flyttar jag. Borde jag flytta redan nu? Tycker att vi bråkar mindre nu för jag är mindre svartsjuk. Men jag älskar honom såååå mycket.

Eva Rusz säger: Man skall GIVETVIS INTE SLÅSS eller ta EMOT SLAG i en relation. Men jag får en föreställning om att din kille kan ha överreagerat på din svartsjuka och kanske dessa beteenden är unika för hans sätt att vara? Om han inte visar andra dumma eller elaka beteenden så bör ni kunna komma överens om att 1) inga mer slag och 2) du får ta ett eget ansvar för sin svartsjuka, för den kan komma att förstöra jättemycket emellan er. Slut fred och skriv eventuellt ett skriftligt avtal som kan göra det ännu mer konkret de beslut ni har fattat tillsammans.

Lisen säger: Hej! Jag misstänker att min kille har ihop det med en av mina kompisar. Har inga bevis men en mycket stark känsla. Vad tycker du att jag ska göra? Konfrontera dem eller försöka hitta nåt bevis först?

Eva Rusz säger: Fråga honom istället. Att böra leta bevis är både jobbigt och tidskrävande och en del "bevis" kanske inte stämmer? Börja med kommunikation istället.

Erika säger: Hej! Har just blivit sambo men min kille, han jobbar mkt och tjänar mycket bra. Jag har just tagit examen o söker jobb. Jobbar extra men tjänar inte mkt på det. Det känns så jobbigt att jag typ "snyltar" på honom, han betalar hyra, mat osv. Han tycker att jag kan göra annat istället typ laga mat, städa men det e ju inte så kul att känna att jag måste göra detta, att det bara är min uppgift, jag jobbar ju oxå. Känner mig mindre värd pga av att jag inte tjänar lika mycket. Hur skall jag ändra mitt sätt att tänka? E det vanligt att man har denna uppdelning i hemmet om inkomsterna skiljer sig åt.

Eva Rusz säger: Ja det är väl en fin egenskap att din kille vill hjälpa dig och inte öronmärker pengar? Han visar ju förståelse för din situation och har erbjudit dig ett "arbete" som han anser kompensererar hans utlägg! Då får däremot sluta med att känna efter så mycket, för dina känslor verkar inte vara helt sanna och riktiga. Givetvis kan det ha med din självbild och självkänsla att göra "kan själv" men det kommer du att kunna dvs betala för dig själv på sikt. Motsatsen skulle väl vara hemsk, och jag har mött många par där man INTE hjälper varandra ekonomiskt på det sättet som din kille vill hjälpa er och dig.

Annelie säger: Hej. Jag och min sambo bråkar jättemycket om barnuppfostran. Jag tycker han är för hård mot vår dotter , men vill inte gå emot honom inför vår dotter. Detta slutar tyvärr då med att jag måste hjälpa till att driva igenom frågor som jag inte håller med om. Vi har försökt att tillsammans prata igenom hur vi ska uppfostra vår 3-åring, men det svåra är när situationen uppstår. Hur ska man göra? Är det ok att inför dottern inte hålla med pappan??

Eva Rusz säger: Nej detta bör ni försöka lösa så hon inte märker det. Vissa "småsaker" kan ett barn lära sig att mamma och pappa har olika sätt att hantera saker och ting på. Då kan man i en sån situation säga "mamma och pappa tycker olika men nu gör vi som jag eller pappa vill just nu för det är bäst". Men tre år år ganska litet för att kunna fatta det så hör om inte annat med t ex dagispersonal eller barnavårdscentral, eller köp psykologiböcker för småbarnsåren så kan du och din man tillsammans ha en egen studiecirkel då dottern sover och där ta upp olika typiska situationer och diskuterar för- och nackdelarna med era olika sätt att hantera dem på. Öva er också under en tid att byta beteeneden, dvs din man får öva sig en vecka att göra som du vill att han ska göra och nästa vecka gör du i en annan situation som han brukar göra. Då har ni upplevt om det verkligen är värt att ha så många konfilkter om saker som kanske inte är så "farliga" att ändra på. Se detta som en längre process!

sofie20 säger: Hej. Jag vet att min pojkvän (sen ett år tillbaka) levde ett lite vildare liv innan vi träffades. Jag är jättenyfiken på hur många han haft, jag tänker på det väldigt ofta men jag vet inte riktigt om jag innerst inne skulle kunna klara av att leva med svaret. Borde jag fråga för att stilla min nyfikenhet?

Eva Rusz säger: Nej försök att härda ut, ofta kan en sån sanning bli ännu mer jobbig, en grogrund att gå omkring och älta i evinnerlighet. Tids nog kanske han berättar själv och då kan ni ha en ännu mer stabil situation att utgå ifrån.

sara2 säger: Vi bråkar hela tiden, har bråkat nu varje dag i 1,5 mån tid. Har varit tillsammans ca 1 år. Har haft bråk som resulterat i att vi båda funderar på om vi ska fortsätta men det slutar alltid med att vi bägge vill fortsätta vara tillsammans ändå. Hur vet man om man ska separera? Vi bråkar om pengar mest. Jag älskar honom, men vill inte bråka. Vi är bägge 30 år och ingen av oss har barn men vill båda ha det snart. Hur länge ska man kämpa? /sara

Eva Rusz säger: Man kan hamna i vissa konflikhärdar i en ny relation, det gäller att inte ge upp coh att skilja på "sak" och "person". Förmodligen bråkar ni om olika uppfattningar, som kan grunda sig på vad ni lärt er om hur saker och ting (pengar) ska hanteras osv. Diskutera era olika "inlärningsmodeller", vem har lärt dig och honom att man skall göra på ett vist sätt. Kan det finnas fördelar med att man lär om? Tar ngn annans modell ett tag? Försök göra en lista på de ämnen ni hamnar i konflikter om och beta av en efter en då ni är avslappnade och på gott humör.

Sofia säger: Killen gjorde slut i somras, åkte då utomlands, vi höll kontakten lite under tiden.Tillbaka tog han initiativ till sex en gång. Jag ringde sen en hel del för jag ville ha mer, han var upptagen och sa sen att det var slut och att det inte varit meningen att ha sex, han ville vara vän men var rädd att jag ville något mer än han. Jag vill egentligen vara vän, men har konstiga känslor (saknad?ledsen?) oxå. Hur ska jag bli av med dem? Han ska plugga utomlands 2 år, ett land jag kanske åker till i höst (konferens), vill vara hans vän då. Hur ska jag bli av med konstiga känslor innan han åker(om en månad)?

Eva Rusz säger: Om du "egentligen vill vara vän" så får du innan du reser skriva ner alla argument du har som stöd för detta. Läs på om och om igen. Gå inte omkring och aktivera dina tankar kring honom, skifta fokus varje gång du börjar tänka på honom, och påminn dig om vad du har kommit fram till. Du kan skriva dina listor och reflektioner varje kväll innan du går och lägger dig, då får ditt undermedvetna den informationen också och genom att du "sover på saken" så kan det i sin tur hjälpa dig att hålla fast vid dina beslut.

Ut och kolla in nya killar innan du åker och även då du är på konferens!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Eva chattar igen på måndag, välkommen tillbaka då!

Eva Rusz säger: Hej och tack till alla com chattat idag! Kramar Eva