Hämnden är inte ljuv

Ny bok förklarar varför du inte ska ge igen

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
Tänk efter - före. En hämnd är inte den bästa lösningen, även om det kan vara skönt för stunden.
RELATIONER

Tillhör du dem som inte bjuder kompisen på fest eftersom hon inte bjöd dig på sin?

Eller brukar du vara tyst en hel dag efter att ha förlorat ett gräl med din partner?

Då är du inte – hämnden finns med oss varje dag.

Hämnd. Låter drastiskt, men är betydligt vanligare än vi tror. Hämnd är inte något som enbart sicilianska familjer i fejd sysslar med – den finns överallt i vårt vardagliga liv, även om vi inte alltid tänker på det.

– Hämndimpulsen finns i beredskap hela tiden. Frågan är om man handlar efter den eller inte, säger Tomas Böhm, psykoanalytiker och en av författarna till boken ”Hämnd – och att avstå från att ge igen”.

Vill uppnå jämvikt

Han berättar att olika former av kränkningar är den vanligaste orsaken till att man får hämndimpulser. Kränkningen gör att man hamnar i underläge och en vilja föds att inte bara uppnå jämvikt igen utan också att få den andre att hamna i samma situation.

– I relationer är otrohet en given kränkning som åstadkommer hämndimpulser och ibland hämndhandlingar.

Men det kan också vara att man blir förbigången på jobbet eller över huvud taget inte noterad i ett socialt sammanhang. Man kommer in på en restaurang och ingen lägger märke till att man vill ha ett bord. Eller att man står i en krogkö och inte får komma in, det är också en kränkning, berättar Tomas Böhm.

Han betonar ändå att även om vardagen är fylld av tillfällen där hämndimpulser väcks gör vi oftast mer konstruktiva saker än att hämnas.

Bästa alternativet

– Många bearbetar kränkningarna i stället. Om man blir förödmjukad på jobbet tar man kanske upp det med någon arbetskamrat och då går det över.

Vilket är det bästa alternativet, enligt Tomas Böhm. Han menar att hämnden sällan leder till något bra, även om man tror att man åstadkommer ett nolläge igen.

– Dosen ökas hela tiden. Hämnd är alltid destruktivt.

Läs också

Så avstår du från att hämnas

Psykologens 5 bästa tips.

Ludvig Forsblad ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM