”Jag är kär i en man i min mammas ålder”

Läs hela chattet med Eva Rusz

RELATIONER

Osäker säger: Hej! Jag har varit så osäker på mina känslor för min pojkvän under en längre tid. Har du något bra ”tips” på frågor man kan ställa sig för att kunna rannsaka sina känslor och komma fram till vad man känner?

Eva Rusz säger: Hej, ja försök att vara väldigt konkret då du känner olika saker. Se tillbaka om tex är i vissa, specifika situationer som dina känslor har påverkats negativt osv. "undersök! dina tankar eller antagande som du kan ha om vad din kille tänker och känner genom att kommunicera med honom. Du kan ju också ställa raka frågor till honom om saker eller situationer du känner dig osäker kring. Du tjänar på att lyssna, fundera och vänta ett tag eftersom känslorbehöver tid att "mogna" vare sig du kommer fram till att du vill fortsätta eller ej.

anna säger: hej Eva. Jag har gjort slut efter ett längre förhållande, men klarar inte helt att bryta med mitt ex. Det känns som jag varken vet in eller ut. Ibland ångrar jag mig, ibland känns det rätt.

Eva Rusz säger: Hej man kan känna sig ambivalent då man har gjort slut. Det viktiga är nu, att du summerar upp va vilka skäl du valde att inte fortsätta? Skriv en slags sammanfattning av dina slutsatser och påminn dig själv om dem då du i tanken halkar tillbaka. Försök också finna hur dina tankar ser ut då du har svårt att släppa honom? Kanske du ser en massa katastrofer, ensamliv framför dig och då är det vanligt att man ringer upp sian ex osv. Gå också ut och rör på dig, både som fysisk motion men också genom att dejta andra, då har du andra att tänka på om du börjar romantisera din förra relation igen. Det är ett delvis hårt arbete att göra ordenligt slut, men om dina egna argument "håller", dvs du står för dem så är det bara att hålla fast vid dem hela tiden!

sofia säger: Hej eva! Jag är intresserad av en kille, men han har flickvän. Men han ger mig ändå hintar att han gillar mig, Jag vill inte förstöra något samtidigt som jag känner att det verkligen kan bli något seriöst mellan oss! Vad ska jag göra? Ligga lågt?

Eva Rusz säger: Hej, ja det är en fin inställning att du inte vill sabotera för honom, men samtidigt så verkar han visa intresse för dig. Det är ju hans val om han inte vill fortsätta sin relation eller om han är en "flörtig" kille. Fråga honom vettja! Är du lycklig i din nuvarande relation? Jag har fattat tycke för dig, om du inte skulle vara ihop med din tjej så är jag intresserad att lära känna dig! Så kan du pröva att säga. du bör kunna få ngn typ av svar tycker jag och du beter dig inte märkligt eller framfusigt heller!

Maja säger: Hej! Känner att jag har svårt att lita på någon. Tror hela tiden att alla försöker lura mej. Känns jättejobbigt. Tror inte att jag kan fortsätta vara gift när jag känner så här. Vad gör jag.

Eva Rusz säger: Hej jo du kan visst fortsätta vara gift"! Men du kanske behöver söka professionell hjälp för din oro/ångest? Ibland sitter denna typ av oro i sen man var liten och kan aktiveras i möten med andra osv. Pröva att hitta ngn kognitiv psykoterapeut med steg 2 utbildning, eller sök samtal via vårdcentral el likn. Jag tror det är ett s.k. ångesttillstånd du lider av och med hjälp så kan du få ett bättre, mer lugnare familjeliv.

Magnus säger: Hej Eva! - Jag är en cirka 30 årig kille som har haft vissa saker under min uppväxt så som tjafsigt hemma och mobbning under lägre skolålder. Jag blev mer och mer tillbakadragen och har mer eller mindre haft problem att visa och beskriva mina känslor till 100%. Min hjärna verkar ha bäddat in sig rejält då jag har glömt stora delar av min uppväxt och glömmer lätt och snabbt saker som sägs och sker i min omgivning. Har du tips på hur man ska öppna upp sina dolda dörrar? och få sin hjärna att slappna av och släppa in mig?

Eva Rusz säger: Hej, ja som du beskriver dina symptom så kan de bero på en hel del traumatiska erfarenheter eller minnen sen förr. Det bästa är att gå till ngn som är terapeut som kan hjälpa dig bearbeta, "förlåta" och skapa distans till de minnen som finns inom dig. Kolla bla under "svenska föreningen för klinisk hypnos" där finns det ett behandlarregister och alla där är mycket proffsiga och välutbildade. Terapi i kombination med klinisk hypnos (alltså inte ngt oseriöst som estradhypnotisörer) kan öppna upp spärrar och hjälpa till att läka relativt snabbt!

Ella29 säger: Hej igen, jag skickar samma fråga som förut men i en kortare version. Hur får jag min kille att förstå att om han ständigt är upptagen med sitt jobb så kommer jag att trötta till sist. Han kan ju inte känna av min frustration eftersom han är för upptagen.

Eva Rusz säger: Ja, skriv ett brev till honom eller var borta ett tag ifrån honom då han kommer hem då kanske han plötsligt "vaknar" och undrar vart du tagit vägen. Jag menar inte att du skall flytta men kanske bo hos en kompis några dagar utan att säga ngt i syfte att få honom att sakna dig. Och om /då han gör det kan du säga att har försökt allting för att få honom att fatta och att detta var enda sättet för dig att få honom att vakna.

Moa säger: Hej Eva! Jag är förälskad i en mycket äldre man, närmare min mammas ålder än min egen. Jag vet inte om jag ska fortsätta träffa honom eller om jag ska se sanningen i vitögat. Jag är inte heller säker på vad han känner för mig, ska jag fortsätta eller säga upp kontakten?

Eva Rusz säger: Ålder behöver inte medföra en dålig relation men du bör givetvis vara övertygad om att denne man vill ha dig just nu? ta reda på vad han känner för dig, diskutera era olika funderingar och ta sen ställning till vad du vill göra!

Vicky säger: Hej Eva, för sju månader sen tog det slut mellan mig och min pojkvän, nu sju månader senare har vi fått bra kontakt igen, han hör av sig, pratar minnen och vill träffas. Vill han tillbaka eller vill han bara vara vän tror du?

Eva Rusz säger: Fråga honom! Och fråga dig själv vad du vill och känner! det KAN bli bra efter ett uppehåll, men du behöver säkert fundera på om ngt har blivit bättre, vilka olika insikter du resepktive han kan ha fått osv. Tala med varandra!

Linda säger: Hej! Jag har blivit erbjuden ett jobb där mitt ex jobbar, han har tidigare pratat bakom min rygg om mig där. Hur ska jag tackla detta om jag blir anställd?

Eva Rusz säger: Svårt att svara på. Men tala med honom först. Alt om det är verkligt allvarliga snack bakom din rygg som du tror påverkar ditt arbete så kanske du bör halvt om halvt nämna till arbetsgivaren att ni inte har en helt utredd relation och att du tidigare har upplevt och hört att han inte kan hålla tyst om Er relation. Men känn efter själv om DU verkligen vill arbeta på samma ställe som ett ex som snackar illa om dig? Finns det inga andra jobb du samtidigt kan kolla upp?

jessi säger: Hej! Min man dog för 1,5 år sen, lämnade mig och våra två barn själva, dom är 6 o 9 år gamla. Jag träffade en ny för strax över 8 mån sen, tog tyvärr slut efter att han varit på en resa på 2 månader, så man kan säga att vi blev lämnade av honom för 2,5 månader sen. Jag känner att jag inte vill sitta hemma mer nu utan vill ut och träffa en ny. Jag om nån vet att livet kan ta slut imorgon, och varför spendera det själv? Min fråga är nu hur försiktig ska jag vara med att låta barnen träffa någon ny, dom känner ju att dom har förlorat en till pappa nu... Vågar man låta dom träffa någon mer?

Eva Rusz säger: Hej, du har HELT RÄTT, MAN LEVER NU och jag tror i alla fall bara en gång! Ta det lugnt med barnen, låt det gå minst sex månader eller så innan du presenterar ngn. Du kan berätta för dem om du träffat ngn ny men berätta också för mannen ifråga att du vill känna dig mera trygg innan han får träffa dem. Klart du skall våga satsa på kärleken igen! Det kommer att ordna sig, ta det bara LUGNT!

ok säger: Hej Eva. När jag dricker blir jag svartsjuk, vad ska man göra för att bli mindre svartsjuk? Är inte svartsjuk i normalt fall men när jag har druckit en del blir jag jätte svartsjuk. Har du något bra tips?

Eva Rusz säger: Sluta dricka så mycket. Det är ett vanligt misstag många gör. Och rensa luften innan du dricker, ta upp eventuella problem på dagtid i nyktert tillstånd. Gå ner i varv innan du dricker, slappna av en halvtimme först eller ta en lång promenad, det brukar motverka dumma beteenden och man brukar inta vara lika "sugen" på alkohol om man har hittat ett annat sätt att varva ner på.

Emma säger: Hej Eva! Vad bra att man kan ställa frågor såhär. Jag har ett förhållande sen 7 år tillbaka, vi var bara 18 resp. 19 när vi blev sambos och nu har jag börjat ifrågasätta vårt förhållande. Längtar så efter att bo själv och bara ha mig att se efter, men ändå älskar jag denna killen nåt otroligt mycket. Fungerar det att leva som särbos efter det att man varit sambos under en längre tid? Har du några tips åt mig så jag kan bena ut mina tankar? Tack!

Eva Rusz säger: Hej, ja vissa kan klara av en sån förändring, andra inte. Det viktigaste är att du själv först funderar på vad du hoppas uppnå? Och om det du vill uppleva INTE går att genomföra i befintlig relation? Fundera på för- och nackdelar. Samtala med din kille och hör om han kan förstå ngt av det du upplever dig behöva? Om ni båda tycker det är en bra idé så gäller det att ni ärliga mot varandra och inte använder en ev separation som ett försök att finna en annan osv... Fundera och samtala alltså!

nettan säger: Hej, nu när jag fått veta att jag är gravid efter över ett och ett halvt års försök, så har jag börjat tvivla. Vill jag ha barn redan nu? Är det rätt man? osv. Är detta normalt eller har jag haft för bråttom? Mannen o jag har varit ett par i snart två år och jag har en, snart 4 årig, dotter sedan tidigare.

Eva Rusz säger: Hej ja nog är det normalt att man kan tvivla. Men du har ju försökt alltså någonstans velat ha barn ganska länge så acceptera tills vidare tillståndet, varva ner. Fyll dig själv med alla tidigare argument och önskemål du har haft om ett nytt barn. Tänk på de fina egenskaper din man har och att det kan bli roligt för hela familjen och ditt andra barn att få ett syskon. Försök at det lugnt just nu, hormonerna kan spela dig ett spratt också just nu, särskilt som du i 1,5 år har förgäves väntat och väntat...Det kommer troligen att bli jättebra ska du se!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag. Eva chattar igen på måndag - välkommen tillbaka då!

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Kramar Eva

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM