Glöm inte din käresta i dag

– men det räcker med en innerlig kärleksförklaring

RELATIONER

Idag firar vi Alla hjärtans dag – i alla fall de allra flesta som har en partner.

Men det gör inget om du inte har råd med rosor eller fin restaurang. Det finaste du kan ge är ändå en innerlig kärleksförklaring från hjärtat.

I en enkät på aftonbladet.se svarade åtta av tio kvinnor och sju av tio män att de firar Alla hjärtans dag. Det verkar vara en viktigare dag för kvinnor än för män; sju av tio kvinnor säger att de skulle bli besvikna om deras partner glömde bort Alla hjärtans dag, men bara varannan man.

– Kvinnor och män kommunicerar på olika sätt. Kanske kan det ligga bakom detta, att kvinnor också vill bli bekräftade på ett annat sätt än män, kommenterar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Sanna känslor dyrbarast

Men både män och kvinnor är överens om att det finaste man kan få kommer inte inslaget i papper. Det är istället med en ”kärleksförklaring från hjärtat” som man helst vill bli firad.

– Det förvånar mig inte alls. En sak kan man ju ge till vem som helst och lite hur som helst. Men en emotionell bekräftelse, som det ligger sanna känslor bakom – det är en mycket större investering.

Alla hjärtans dag varje dag

Men även om de flesta firar Alla hjärtans dag så är det egentligen inte den dag på året då man mest firar sin kärlek. Det är snarare på årsdagen då man träffades – eller på ”ingen särskild dag”. Förhoppningsvis betyder det att man firar sin kärlek litegrann hela tiden, säger Eva Rusz.

– Det är bra att Alla hjärtans dag finns för alla dem som behöver få ändan ur vagnen och visa sin partner att de är älskade. Men man önskar ju att det var lite Alla hjärtans dag varje dag, eller åtminstone någon dag i veckan.

Så firar vi Alla hjärtans dag

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM