Älska med alla sinnen!

Öka lusten med de nya övningarna

RELATIONER

Sexigaste kroppsdelen?

Bröst, bringa, lår, tår, mun, mus, nacke, näsa, rumpa eller rygg?

Nix. Du bör säga skallen, som hyser hjärnan. Sinnenas centrum.

Koncentrera er på ett sinne i taget eller ta alla på en gång!

Kryddnejlikor doftar jul, en garvande skrattmås minner om bad på solvarma klippor. En subtil smekning ställer nackfjunen på ända och smultron smakar sommar. Våra fem sinnen har förmågan att förhöja alla upplevelser hundrafalt. Och förstöra dem.

– Dålig lukt kan vara rena döden för lusten, säger Malena Ivarsson, Aftonbladets sexolog.

Av de fem sinnena är kanske doftsinnet det viktigaste för kärlekslivet.

– Det får oss att reagera med reptilhjärnan. Dofter ger oss omedelbara associationer som går igenom alla spärrar.

Lukten hittar rätt

De senaste forskningsrönen visar att kroppsdoft är avgörande för attraktionen mellan människor. Feromoner är kemiska ämnen som vi alla utsöndrar. Att djur använder sig av feromoner för att locka till sig en partner har varit känt sedan 1960-talet.

Den första vetenskapliga studien som visade att även människor utsöndrar feromoner kom 1998 när professor Martha Mc Clintock vid University of Chicago kunde visa att kvinnor som lever flera timmar om dygnet tillsammans synkroniserar sina menscykler. Hon lät också ogifta kvinnor lukta på t-tröjor som burits av olika män. Alla föredrog doften från den man som genetiskt passade dem bäst.

– Näsan är ett underskattat organ, säger Malena. Det har gjorts experiment som visar att en man och kvinna måste dofta genetiskt ”rätt” för att tända på varandra, säger Malena.

Hur kan vi använda sinnena så att sexet blir bättre?

– Prata med varandra när ni älskar. ”Jag älskar din doft” är en av de mest kärleksfulla meningar som finns. Om man tar bort synen förstärks alla andra sinnen. Då är det också lättare att släppa kontrollen och känna tillit till sin partner, säger Malena.

– Massage är ett väldigt bra sätt att stimulera hela kroppen. Den som får massage känner sig trygg och omhuldad. Se till att båda får njuta, så att det inte alltid är den ena som blir massör.

Läs vidare

7 sanningar om våra sinnen

Vår unika doft är ett sexuellt lockrop

Erika Scott