Varning för Casanovan på nätet!

”Vill ha den senaste, mest attraktiva modellen.”

RELATIONER

Facebook, chattrum och dejtingsajter. Cyberspace är hetaste flörtstället. Men akta dig för nätcasanovan: förföraren som har ett helt harem av dejter.

Foto: JUPITER IMAGES
En nätcasanova letar ständigt efter nya byten.

De flesta känner någon som hittat sin själsfrände på nätet.

Men det är inte bara seriösa relationer som lockar till klickande på olika mötessajter. Vissa personer bygger hela nätverk av dejter och sexuella kontakter – de så kallade nätcasanovorna.

Oändligt utbud

Kristian Daneback på Göteborgs universitet har skrivit en doktorsavhandling om kärlek och sex på internet. Han menar att nätet ger sken av att utbudet av potentiella partners är oändligt, och att det har blivit lätt att fastna i en evig jakt på den ”ultimata”.

– Det är lockande att se vad som väntar runt hörnet, säger Kristian Daneback.

Senaste modellen

I dag ger mötesplatserna oss inte bara möjlighet att söka på ögonfärg och intressen – nu kan vi till och med matcha varandra med psykologiska profiler.

– Vi har blivit storkonsumenter även när det gäller partners och vill ha den senaste, mest attraktiva modellen, säger Daneback.

FAKTA

Så känner du igen nätcasanovan:

För ivrig?

Är överdrivet intresserad av att träffas och snabbt inleda en sexuell relation.

Döljer ansiktet?

Bilden visar inte tydligt hans/hennes utseende. Glasögon som täcker stora delar av ansiktet kan betyda att personen av någon anledning inte vill bli identifierad – kanske på grund av att han/hon redan har en relation.

Svarar långsamt?

När ni chattar tar det lång tid innan du får svar. Nätcasanovan chattar nämligen med någon annan samtidigt?…

Profilen kvar?

Han/hon tar inte bort sin profil på kontaktsajten – trots att ni träffats en längre tid.

Tiger om sig själv?

Är personen hemlighetsfull? Det kan betyda att nätcasanovan är upptagen och inte vill avslöja sitt privatliv. Är han/hon tvärtom dålig på att ställa frågor signalerar det självupptagenhet och jakt på bekräftelse.

Tipsen kommer från läsare på aftonbladet.se

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM