"Är hans son mitt ansvar?"

Läsare hjälper läsare att lösa relationsproblem

RELATIONER

Problem? Hör av dig till oss – så får du hjälp av andra läsare att lösa det!

Dilemmat:

Jag har träffat en man som sedan tidigare har ett barn. Han vill att jag ska bidra med pengar för sonens mat, kläder osv. Jag har dock ett dyrt intresse, ridning, och har inte råd att dela på utgifterna. Är sonen mitt ansvar?

Stina

NEJ Kostnader som han har för sonen bör han dela med barnets mamma.

Yvonne

NEJ Dela på det gemensamma. Han får lägga en extra slant i matburken för sin son.

Johan

JA Om ni har en gemensam ekonomi. Du blir lika ekonomiskt ansvarig för sonen som din sambo, och han för dina hästar.

Mats

NEJ Den skyldigheten delar pappan och mamman till pojken. I övrigt ser man ju till att dela kostnader som boende och försäkringar, men öronmärkta kostnader får tillfalla respektive plånbok. 

Joan

NEJ Definitivt inte.Du har inget ekonomiskt ansvar för någon annans barn. Hans ekonomi är inte ditt ansvar. Bor man ihop är det en ekonomisk hjälp i sig självt.

Anonym

NEJ Sonen är inte ditt ansvar. Bara för att man bor ihop så är den andres barn inte bägges ekonomiska ansvar. Lever själv i ett förhållande där pappan har kostnader för sina barn men vi delar enbart kostnaderna för vårt gemensamma liv. Lycka till!

Mona Lisa

NEJ Absolut inte! Varken juridiskt eller moraliskt är sonen ditt ansvar. Hans mamma och pappa ska tillsammans bidra till hans uppehälle. Du kan finnas till hands som en äldre "kompis" som kan göra roliga saker med honom - men kom ihåg - du är INTE hans mamma! Och ska inte ställa upp på vad din sambo kräver av dig. Gör du det så gör du fel både mot pojken och dig själv.

"Erfaren morsa"

NEJ Jag är i liknande situation och jag har valt att göra klart att hans barn är hans och mammans ansvar och de ska därför också betala för barnet gemensamt, inte jag eller i det här fallet du. Ta upp det med honom, och försök få honom att förstå det från din sida, skitsvårt jag vet men det är kanske värt den diskussionen nu i stället för att det ska ligga och gro.

/Frida

JA Det är det.. Du vet ju om att han har en son, så det kommer alltid vara ni tre tills ni blir fler.. ni är en familj. Men samtidigt ska ni ju se till era enskilda intressen och hjälpa varandra med det.

EA

JA Om du menar allvar med förhållandet. Har du tänkt bilda familj med mannen så får du sonen på köpet, det går inte att bara välja en av dem.

Per

JA Jag tycker du ska bidra till barnets kostnader. Du visste väl om att han hade barn när Ni träffades? Och att din ridning kostar pengar vet jag men du har väl mer pengar över nu som sambo än som singel? För som singel står man för många kostnader själv? Hur somhelst är min åsikt att självklart ska man vara med att dela på barnets kostnader.

En mamma

NEJ Men vad matt jag blev då jag läste detta, varför i hela friden skulle det vara ditt ansvar att betala för någon annans barn? Detta är mellan honom och pojkens mamma om hon nu finns kvar i bilden, men annars är det bara hans ansvar. Jag tänker så här: ok om du hade haft en riktigt saftig inkomst, och ville bidra till att göra roliga saker med familjen osv, men verkligen inte att betala kläder mat osv, det ligger helt på hans ansvar, sen om ni får ett gemansamt barn då var det en helt annan sak, då ska ni dela på allt. Tycker att han verkar väldigt egoistisk och sniken som ens har tänkt dessa tankar.

Lycka till mvh Sissi

ARTIKELN HANDLAR OM