Sexproblem? Våga prata!

Ny tv-serie sätter fokus på hur viktigt sexlivet är för relationen

Foto: canal plus
Besviken. Jamie trodde att Hugo var mannen i hennes liv. Nu tvivlar Jamie sedan hon hört Hugo säga att han nog inte kan vara trogen i en relation.
RELATIONER

Intimitet i sängkammaren gör relationen till din partner unik. Men de flesta par upplever någon gång att sexet är i osynk och att det påverkar förhållandet negativt.

Sexologen Malena Ivarsson.

Katie och Dave är gifta sedan länge, men har inte haft sex på över ett år. Carolyn och Palek älskar ofta och mekaniskt under ägglossning, medan Jamies och Hugos passionerade kärleksliv kickar igång hennes svartsjuka: hur ska han som har sådan sexaptit kunna vara trogen?

Tre par, tre parallella historier i Canal plus nya tv-serie ”Tell me you love me”.

Närgångna sexscener

Den amerikanska HBO-produktionen har blivit omskriven för sina explicita naken- och sexscener, samtidigt som den hyllas för de verklighetstrogna relationsskildringarna.

–?Man kan inte berätta en historia om intimitet utan att prata om sex, har regissören och manusförfattaren Cynthia Mort sagt i intervjuer.

Och att sex är viktigt i ett förhållande håller cirka 70 procent av svenska befolkningen med om, enligt Malena Ivarsson.

–?Sexlivet är en kommunikation som du inte har med någon annan. En bindande kraft. De par som klarar sig utan sex kan ha lärt sig att värdera annat de har gemensamt som barn, barnbarn och intressen, säger hon.

Men sex fungerar som smörjmedel i förhållandet och par som inte har haft sex på länge kan tyckas vara frustrerade.

–?Man märker det ofta på middagsbjudningar. De par som börjar gnabbas och försöker dra in andra i gräl är ofta de som inte har haft sex på länge, säger Malena Ivarsson.

Det vanligaste felet

–?Det absolut vanligaste felet par gör är att de inte pratar med varandra om sina problem. Istället försöker man lösa problemen genom att skaffa barn eller åka på semester, vilket ibland bara gör det värre. Då kan man inte smita iväg till sin tv längre.

Trots att vi lever i ett upplyst samhälle är det många som tycker att det svårt eller skamligt att tala om sex – även med sin partner. Men det finns par som tycker det är ännu svårare att prata om sin relation –ibland så pass mycket att de kan försöka dölja sina problem med sex.

–?Har man problem kommer tiden oftast ikapp, säger Malena.

–?Man måste prata med varandra för att få en bättre relation och ett bättre sexliv.?

Jamie och Hugos problem: Han tror att sex botar hennes svartsjuka

Det unga paret Jamie och Hugo har ett passionerat sexliv. De är nyförlovade och planerar sitt bröllop. På förlovningspartyt får Jamie höra hur Hugo berättar för sina kompisar att han nog inte kommer att kunna vara trogen resten av livet. Jamies kärlek övergår i svartsjuka, samtidigt som Hugo försöker bota deras problem med att ha mer sex.

Foto: canal plus
Passionerat sex – men kommer han att vara trogen?

MALENA: Ha inte överdrivna föreställningar om ett förhållande. Ni är trots allt bara människor och får anstränga er för att förhållandet ska fungera. Man ska inte lämna någon så fort det går dåligt, men man ska inte heller tvingas stanna i ett förhållande där kärleken har dött. Hugo och Jamie kan båda ha varit med om otrohet förr och har därför dessa funderingar.

Det vore konstigt om vi inte blir attraherade av andra någon gång i livet. Fantisera om andra eller se på erotisk film tillsammans. På det sättet kan ni ”ta in” andra parter i relationen utan att vara otrogna.

När det gnistrar onormalt mycket i sängen kan svartsjuka eller dominans ligga bakom.

Lista era rädslor

Det skadar inte att ha sex, men om ni aldrig talar om att ni har ett problem kommer det ikapp med tiden. Sätt er ner och lista vad ni är mest rädda för. På det sättet avdramatiserar man det hela.?

Katie och Daves problem: Sexlivet är dött

Katie och Dave är utåt sett det perfekta paret och föräldrarna. Men de har ett problem som ingen känner till – de har slutat ha sex. Dave onanerar i smyg och Katie känner sig inte längre som en sexuell kvinna. De undviker att prata om varför det blev som det blev.

Foto: canal plus
Perekta på ytan. Men har inte längre sex.

MALENA: Det är vanligt att sexet minskar när första barnet kommer. Kvinnor känner sig ofta bekräftade genom bebisen och får ett speciellt band till barnet, bland annat genom amningen. Hon känner sig tillfredsställd medan mannen kan känna sig bortstött. Ofta kan han känna att han inte bör ”pracka sig på” sin kvinna, vilket ibland leder till otrohet när han blir bekräftad av någon annan.

Ha tålamod

Viktigast är att komma ihåg att detta är en övergångsperiod som varar mellan sex månader och ett år efter barnets födelse. Men om ni inte har sex efter cirka ett år, riskerar ni att er brist på intimitet blir permanent. Ha förståelse för varandra. Mannen måste ha tålamod, samtidigt som kvinnan måste avsätta tid för mannen. Gör sexövningar och om kvinnan inte vill ha sex bör ni ändå kramas, kyssas och smeka varandra regelbundet.

Carolyn och Paleks problem: Har sex för att reproducera

Carolyn och Palek har sex hela tiden. Men bara för att bli med barn. Det som förr var deras främsta nöje är nu mest ett projekt. Palek saknar sin fru och känner sig allt oftare som en ”spermamaskin” än en make. Carolyn vet inte hur hon ska koppla bort frustrationen.

Foto: canal plus
Får professionell hjälp. I hopp om att få tillbaka glädjen i sexlivet och komma ifrån besattheten över att bli med barn har Palek och Carolyn börjat gå hos en terapeut.

MALENA: Tio procent av alla par har svårt för att bli gravida. Nästan 80 procent av dessa får sexuella problem. Men det är viktigt att veta att det bör gå två år innan man ska misstänka fysiska problem.

Glöm inte romantiken

Par är ofta väldigt ivriga i början, men det måste få ta sin tid. Tänk på att kvinnan bara kan få barn under ägglossningen, köp en ägglossningstermometer så att ni har koll på när den är. Det är vanligt att känna press och tappa lusten när sexet känns schemalagt. Glöm inte bort att ha romantiska middagar och spontansex också! Att släppa pressen är även ett riktigt bra knep för att lättare bli med barn. Studier har visat att psykologin har en stor roll i barnlöshet. Det är många som blivit gravida när de slutat anstränga sig – till exempel när de har adopterat sitt första barn.

Charlotte Holmen