Maddes bästis bjöd till lysning

Charlotte Kreuger blir fru Cederlund i Sandhamn

Foto: CAROLINA BYRMO
kunglig glans Drottning Silvia kom självklart på lysningen som hölls för hennes guddotter Charlotte Kreuger och hennes blivande fästman Christoffer Cederlund.
RELATIONER

Charlotte Kreuger, en av Sveriges rikaste kvinnor, ska gifta sig.

I går var det lysning.

Självklart fanns kungliga bästisen Madde på plats.

Foto: CAROLINA BYRMO
Efter festen Prinsessan Madeleine, med vänner, på väg ut från lysningsmottagningen som hölls i brudens mamma Agneta Kreugers våning på Östermalm.

Den blivande bruden är barnbarn till finansmannen Torsten Kreuger som en gång ägde Aftonbladet och var bror till tändstickskungen Ivar Kreuger.

Om två veckor, 16 februari, ska Charlotte Kreuger och Christoffer Cederlund bli man och hustru i Sandhamns kapell, enligt en initierad källa.

Charlotte Kreuger.

Strax före fyra i går eftermiddag anlände drottning Silvia till lysningen i en svart Mercedes. Tjugo minuter senare kom Madeleine och pojkvännen Jonas Bergström gående.

Hela familjen på bröllopet

Och kort därefter släppte prins Carl Philip av sin Emma Pernald utanför porten och försvann runt hörnet för att parkera bilen. Sedan anslöt även han till festligheterna.

Kungen och kronprinsessan Victoria var inte med i går.

Vid bröllopet ska dock hela kungafamiljen finnas på plats, enligt Aftonbladets källa:

– Det är planerat långt i förväg.

FAKTA

Detta är lysning

Offentligt tillkännagivande i kyrkan att en man och kvinna vill ingå äktenskap. Lagen trädde i kraft i Sverige redan 1216 och avskaffades först från och med 1969.

Lysningen skulle utröna eventuella hinder för det kommande äktenskapet. Det skulle kungöras i kyrkan tre söndagar i följd före vigseln. Eventuella protester skulle lämnas till prästen.

I dag får blivande makar i stället ansöka om hindersprövning och lysningen är en frivillig tillställning som kan hållas några veckor före vigseln.

Källor: NE, Bröllopssidan.

Inget hinder för Victorias bröllop

Catarina Hurtig, Aftonbladets hovreporter.

Det känns som i går när Caroline Svedin äktade Peder Dinkelspiel i Oscarskyrkan och Victoria agerade tärna tillsammans med Caroline Kreuger och Leonie Gillberg. Redan i november 2002 hade Leonie skridit till altaret i Seglora på Skansen och där sagt ja till H&M-arvtagaren Karl-Johan Persson. Det var första gången som Daniel Westling bevistade ett nästan kungligt bröllop, men då tilläts han inte göra entré vid Victorias sida utan var tvungen att lomma in med Peder Dinkelspiel som ”förkläde”. Först när Andrea Brodin sa ja till Niclas Engsäll i Gammalkil fick Daniel visa sig bredvid sin sessa. Det var 9 augusti 2003. Hur jag minns? Jag sa ja till min drömprins samma dag.

De där ”bröllopsbilderna” på Daniel och Victoria användes till sådan leda att det verkligen ska bli skönt om vi får nya när Charlotte Kreuger står brud 16 februari. Kreugersystrarna är några av Sveriges rikaste tjejer och deras band till vår kungafamilj mer än starka, bortgångna pappa Björn Kreuger var en av kungens närmaste vänner och mamma Agneta är drottningens förtrogna.

När Caroline blev fru Jesper Nilsson i Verbier slöts den äktenskapliga cirkeln för Victorias vänner. Nu är det sannerligen dags att lysa för henne och Daniel. Och sommaren 2008 är den första sommar då inget hindrar en förening mellan dem. Det hela måste dock ske någon gång före OS på sensommaren och definitivt efter den 24 maj då prins Joachim av Danmark ska göra ett nytt äktenskapligt försök.

Sedan väntar vi bara på vår egen prins och Orlando Bloom-lookalike och blivande prinsessan Emma. Och på skönlockige Jonas och prinsessan Madeleine Fru Bergström, som gissningsvis får bröllopsträna genom att vara tärna 16 februari.