Tänd glöden i vintermörkret

Linn Heed ger sextipsen som piggar upp i den grå vardagen

RELATIONER

Februaritröttheten har oss i ett fast grepp och kan påverka både jobb, plugg och socialt umgänge – och inte minst sexlivet.

Desto större anledning att rå om varandra och låta närhet och kärlek pigga upp er i mörkret. Sexolog Linn Heed vet hur.

Linn Heed är utbildad sexolog.

– Trotsa vintern. Blanda härliga energidrinkar, som både ger dig energi inför älskogen, men som också hjälper kroppen att bli mer sexuellt tänd. Många afrodidaktiska frukter bidrar till att befrämja lusten; jordgubbar, mango, och körsbär till exempel, säger Linn Heed.

Och det finns fler knep att ta till för att få fart på en falnande glöd. En vardagskväll i februari kan tyckas tråkig och slentrianmässig och mörk – eller alldeles, alldeles underbar.

Stäng av tv:n och locka fram romantiken, det är lätt gjort med små medel.

Vad kan vara mer romantiskt än massor av levande stearinljus? Dra fördel av mörka kvällar och nätter och låt den gamla kandelabern komma till heders igen.

– Förhöj stämningen ytterligare med lite sensuell rökelse och eggande musik, tipsar Linn Heed.

”Må-bra-hormon”

Eller, om ni har råd, varför inte koppla av på annat håll?

Höj oxytocinhalten i kroppen genom att antingen åka iväg på en romantisk spa-helg tillsammans med din älskade eller att göra en egen variant hemma.

– Oxytocin är kroppens eget ”må-bra-hormon” och ökar genom varma bad och massage. En solig semester på varma breddgrader har liknande effekt. En del kvinnor ökar till och med chanserna att bli mångorgasmiska, en bonus som är svårt att tacka nej till, säger Linn Heed.

En välmående kropp ökar också den sexuella lusten och det allmänna välbefinnandet. Linn Heeds tips är att börja powerwalka. Det höjer energinivåerna i kroppen, ökar förbränningspotentialen och den ökade blodcirkulationen gör att könet lättare blodfylls och du blir därmed lättare sexuellt upphetsad, berättar hon.

"Ta på varandra"

Och speciellt i tider av vintermörker och trötthet är det är viktigt att inte glömma bort att hångla och ta på den du tycker om, säger Linn Heed.

– Beröring är livsviktigt och får oss att känna närhet, lust och trygghet. Allt hångel behöver definitivt inte leda till sex, men förutsättningarna ökar än om du slumrar till i soffan.