Kan du lita på din vän?

Ingen får veta – bara din kompis. Men se upp! Hon kan vara en ”sanningssäljare”

Foto: Jupiter Images
hemligheter till salu En ”sanningssäljare” är en väninna som låter dina hemligheter passera vidare. Detta gör hon för att imponera på vänner och visa att hon har insyn i andras liv.
RELATIONER

Tänk dig att du delat med dig av dina innersta hemligheter till en nära vän.

Ofrivillig barnlöshet. Otrohet. ”Skamliga” sjukdomar.

För att sedan inse att dina hemligheter löper vind för våg i din bekantskapskrets.

En ”sanningssäljare” låter dina hemligheter passera vidare, om han eller hon tjänar på det. Enligt Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz handlar det om att få ett övertag i bekantskapskretsen.

– Man försöker imponera på andra, förhöja sig över mängden och visa att man har insyn i människors liv. Det är en positionering. Man lurar i sin vän att man är pålitlig.

De flesta människor är nyfikna

”Säg inte att jag sa det här, men hon berättade för mig att ...”

Du som får höra hemligheten blir också indirekt medskyldig. Men de flesta faller för den frestelsen, enligt Eva Rusz.

– Egentligen ska man säga stopp och fråga ”Men om du har lovat att vara tyst, varför berättar du det här för mig då?”. Men de flesta människor är lite nyfikna, det är ett medfött drag hos de flesta människor. Alla har vi lurats in i den fällan.

Har du insett att dina hemligheter är avslöjade? Anfall är bästa försvar, menar Eva.

Få personen att känna skuld

– Det gäller att ställa personen mot väggen och få honom eller henne att bli medveten om sitt beteende, att känna skuld och skam. Kanske har man med sig det beteendet hemifrån, men skuldkänslor kan vara ett bra sätt att stoppa det beteendet.

Är vänskapen över när förtroendet är brutet? Svaret är ”nja”.

– Du behöver inte säga upp bekantskapen med den här personen, men avslöja aldrig mer något känsligt för honom eller henne.

FAKTA

"En riktig vän avslöjar inga hemligheter"

Moralpanelen: killarna från ”gossip girl”

Amerikanska tv-serien ”Gossip girl” (Kanal 5) utspelar sig i New Yorks societet, där ryktesspridning och intriger är vardag. Rykande heta skådespelarna Ed Westwick, Penn Badgley och Chace Crawford är din moralpanel för rätt och fel i världen av skvaller.

Fråga 1

Vad får man skvallra om, och vad är förbjudet?

Ed:

– Det finns inget bra skvaller, sanningen blir alltid förvrängd. Jag gör det själv, men man måste känna när man går över gränsen för vad som är okej.

Penn:

– Det är mänskligt att skvallra, men det tenderar att bli negativt ju mer man gör det. Jag försöker undvika det. Allt som rör människors sexliv ska man låta bli. Det är privat, hur intressant det än är. Grundregeln: det är bäst att hålla tyst.

Chace:

– Man kan skvallra om lättsamma saker, som hur folk klär sig.

Fråga 2

Hur skulle du hantera en vän som spridit dina hemligheter vidare?

– Jag skulle slå ut vännens tänder! Nej, jag skojar. Men om det var en nära vän skulle det göra riktigt ont att bli sviken. Jag skulle ställa honom eller henne till svars.

– Det är svårt. Det beror på hur nära man är dem. Jag har svårt att förlåta människor som har svikit mig. Jag skulle nog sluta umgås med dem. Och jag reagerar starkt när människor skvallrar om mig, det är vidrigt.

– Jag skulle nog sluta umgås med personen.

Fråga 3

När kan det vara okej att avslöja andras hemligheter?

– Har man fått ett förtroende så måste man vara rädd om det.

– Bara om hemligheten skulle kunna skada någon annan. Självklart om det handlar om liv och död. Det beror på hur nära jag står den person som hemligheten handlar om. Om min bäste vän blev bedragen skulle jag berätta det, även om jag lovat henne att vara tyst.

– Hemligheter är hemliga av en orsak. Visst kan det vara frestande att avslöja dem, men en riktig vän låter bli.

Så hanterar du skvallerväninnan

1. Konfrontera

Risken är att personen inte kommer att erkänna, så det gäller att konfrontera i lägen när det är uppenbart vad som skett.

2. Fråga

Ställ en rak fråga: ”Jag berättade en sak för dig i förtroende, och nu har du spritt det vidare. Hur tänker du när bryter vår överenskommelse?”

3. Lyssna och klargör

Lyssna på förklaringen, men gör klart att du inte tolererar det här beteendet.

Är du frestad att skvallra?

Tänk på ...

... att du riskerar vänskapen.

... att du kan orsaka stor skada med vad du avslöjar.

... om det egentligen är värt kicken av uppmärksamhet?

... se dig själv utifrån: Är du stolt över det beteendet?