Vill du gifta dig med mig?

Pia Johansson, 47, friar via Aftonbladet

Foto: anna-lena ahlström
Nu har ni chansen killar Skådespelerskan Pia Johansson vill gifta sig. Skriv ett brev som får henne på fall, så kan just du bli den utvalde.
RELATIONER

Männen har 365 dagar på sig att fria – varje år.

I dag, på skottdagen, är det kvinnans tur.

– Finns det någon som vill gifta sig med mig? undrar skådespelerskan Pia Johansson, 47.

Detta är ett unikt tillfälle.

Skådespelerskan Pia Johansson friar via Aftonbladet.

Hon är känd från tv-program som ”Parlamentet”, ”Så ska det låta”, ”På minuten” och massor med filmer. Nu är hon aktuell med föreställningen ”Allt vi aldrig fick göra” på Rival i Stockholm,

– Jag är vältränad, rörlig i alla leder och har hjärnan i trim, säger hon.

Pia Johansson har aldrig friat förr. Nu känner hon att det är på tiden.

– Jag vet inte riktigt vad jag gör. Men det är väl ”fränt” som vi säger i Umeå.

– Fast allvarligt talat. jag har länge drömt om att få träffa en man.

Svårt vara sig själv

– Men jag jobbar mycket. Jag har ont om tid och det är svårt för mig att vara mig själv; folk känner igen mig som skådespelerskan Pia Johansson. Jag träffar enormt mycket folk, men det är nästan alltid i samband med att jag uppträder.

– Men okej, här är jag.

Pia Johansson söker en tänkande man som är glad, filosofisk och kulturell.

– Utseendet spelar ingen större roll. Han får vara i vilken ålder som helst. Fast kanske inte yngre än 15. Eller äldre än 80. Och det är väl inte så fräscht om han är rökare.

– Men han måste vara snäll och pussugen.

Historiskt sett är det bara på skottdagen, vart fjärde år, som kvinnor har haft rätt att fria. Så Pia Johanssons frieri ingår i en uråldrig tradition.

– Skottdagen har alltid varit en dag då allt ställts på ända, säger folklivsforskaren Ebbe Schön.

– Då var det naturligt att kvinnorna skulle få fria också. Eftersom skottdagen bara inträffade en gång vart fjärde år och det var männen som friade alla andra dagar så tyckte väl den tidens manschauvinister att de var generösa.

Skottårstraditionen med de friande kvinnorna var mest en överklassaffär.

– Vanligt folk hade knappast någon aning om vilken dag det var, säger Schön.

Vill ha riktiga brev

Pia Johansson vill ha skriftliga svar. Helst handskrivna.

– Handstilen avslöjar så mycket om en person. Män som skriver med stora bokstäver och trycker hårt med pennan göre sig icke besvär.

– Det kan tyda på en aggressiv personlighet.

En gång friade en man till Pia Johansson:

– En holländare. Jag bad om betänketid. Samma vecka som jag skulle svara så drog han. Jag brukar kalla honom den flygande holländaren.

FAKTA

Fria till Pia!

Glad, snäll och pussugen karl sökes för äktenskap.

Svar till: Pia Johansson, c/o Stadsteatern, Box 16412, 103 27 Stockholm.

Fakta: Skottdagen

Skottdag, dag som inskjuts i en kalender (interkaleras) för att avvikelserna mellan kalenderår och tropiskt år eller mellan kalendermånad och synodisk månad inte skall växa obegränsat under tidernas lopp. Se skottår.

Traditionellt har i Sverige i den gregorianska kalendern skottdagen inskjutits efter 23 februari, varvid namnlängden för de återstående dagarna i februari förskjutits en dag. Fr.o.m. år 2000 har detta ändrats av flertalet almanacksförlag, och skottdagen placerats som 29 februari, varigenom namnlängden kan behållas orubbad.

Skottdagen hade i folkloren rykte att vara en utpräglad otursdag, då man helst inte borde utföra något viktigt arbete. Traditionen att kvinnor "får fria" på skottdagen har påståtts återgå på bestämmelser i medeltidens Skottland (även Florens och Frankrike har nämnts) och bör snarast betraktas som ett talesätt, vilket dock på en del håll lett till att ogifta kvinnor denna dag anordnat fester för ogifta män. Möjligen kan en bakgrund finnas i de kvinnofester som förekommit i februari.

Källa: Nationalencyklopedin