Hindersprövning, utlandsvigsel...

Fixa detta innan du säger ”ja”

RELATIONER

Blev det ”ja” vid frieriet? Grattis!

Men innan ni definitivt blir äkta makar så är det några saker ni måste ordna.

Foto: Eivind Vogel-Rödin
Inför den stora dagen Innan ni blir äkta makar är det en del formaliteter ni måste fixa.

Hindersprövning

För att få gifta er, eller registrera partnerskap, måste båda två vara över 18 år, ni får inte vara nära släkt med varandra och ingen av er får gift med någon annan. Att ni uppfyller dessa krav visas genom en så kallad hindersprövning. Gå till skattekontoret i den kommun där åtminstone en av er är folkbokförda och ansök där.

Skulle du eller din tillkommande inte vara svensk medborgare så måste vederbörande kunna styrka sin identitet, sitt medborgarskap och civilstånd, för att ni ska få er hindersprövning.

När ni väl ha fått den måste ni gifta er inom fyra månader. Skulle ni inte göra det så är det bara att söka igen.

Vigselförrättare

Ni måste vigas av en godkänd vigselförrättare. Gifter ni er kyrkligt så är det prästen som förrättar vigseln – det kan vara en präst i Svenska kyrkan eller en i något annat trossamfund. Kontakta den församling där ni vill gifta er för att boka kyrka och präst.

För en borgerlig vigsel får ni vända er till länsstyrelsen, som har en lista över länets alla godkända vigselförrättare. Det kan vara till exempel ett kommunalråd, en domare eller en sjökapten.

Registrera partnerskap

Homosexuella par får inte gifta sig i kyrkan, utan kan bara vigas borgerligt (se ovan). Efter det kan ni dock ha en ceremoni i kyrkan, där en präst välsignar partnerskapet. För att boka kyrka och präst vänder ni er direkt till den församling där ni vill ha välsignelsegudstjänsten.

Bröllop utomlands

Om ni vill gifta er utomlands kan ni antingen vända er till Svenska kyrkan, som har församlingar i en del andra länder, eller till den svenska ambassaden i det landet. Alla kyrkor och ambassader har dock inte vigselrätt så se till att i god tid kolla upp vad som gäller i det land ni vill gifta er i – Svenska kyrkan respektive Utrikesdepartementet har listor.

Oavsett om ni gifter er borgerligt eller kyrkligt så gäller i de flesta fall att ni båda måste vara svenska medborgare.

Om ni vill gifta er i Svenska kyrkan utomlands så måste ni själva ta direkt kontakt med den kyrka och präst som ni vill ha. Det är inte gratis, räkna med en kostnad på mellan 1000 och 3500 kronor. Förutom hindersprövningen så måste ni ha mer er en ”blankett för kyrklig handling/vigsel”, som ni får från kvinnans hemförsamling – och glöm inte passet!

För ett bröllop på en ambassad krävs också att ni i god tid kontaktar ambassaden i fråga och bokar en tid. Ni måste också ha två vittnen som förstår svenska – men det kan alltid ambassadpersonalen ställa upp som. Förutom hindersprövningen måste ni kunna visa upp giltiga pass, och när ni kommer hem till Sverige måste ni själva anmäla hos Skatteverket att ni har gift er. Liksom i kyrkan utomlands så kostar det att gifta sig på en ambassad.