Så sa kändisarna ja

Kändisbröllopen med det lilla extra

RELATIONER

För många är den dag då man gifter en av livets största höjdpunkter. Det är dagen då man ska vara som vackrast, gladast och kärast.

Det gäller även för kändisar – läs och låt dig inspireras. Eller kanske avskräckas av de par det gick lite väl snabbt för...

David och Victoria Beckham

Foto: Bulls
Lyckligt nygifta, sommaren 1999.

Gifte sig på ett irländskt slott den 4 juli 1999. Posh bar en kreation av kändiselitens favorit när det gäller brudklänningar, Vera Wang.

De 236 gästerna var uppmanade att bära svart eller vitt, och inte ha med sig några presenter – i stället ville de ha presentkort. Elton John skulle ha spelat på mottagningen men tvingades ställa in då han blev sjuk.

Brad Pitt och Jennifer Aniston

Foto: AP
Ett par det strålade om.

De var verkligen Hollywoods mest gyllene par när de gifte sig, den 29 juli 2000.

De 200 gästerna fick se bruden i en ärmlös klänning med täta pärlbroderier, skapad av den amerikanska designern Lawrence Steele. På det löst uppsatta håret hade hon en midjelång slöja, och på fötterna ett par benvita mockasandaletter av Manolo Blahnik.

Men säg den lycka som varar. Fem år senare var de skilda och Brad Pitt bildade snabbt ett nytt gyllene par, den här gången med Angelina Jolie.

Madonna och Guy Ritchie

Foto: AP

När popdrottningen den 22 december 2000 gifte sig med sin regissör så skedde det förstås på ett slott, Skibo Castle i Skottland. Klänningen var designad av brudens goda vän Stella McCartney, som dessutom också var tärna. Brudgummen bar kilt, i sin familjeklans färger, liksom parets nyfödde son Rocco.

På Skibo Castle har för övrigt fler stjärnor gift sig, som Ashley Judd, Ewan McGregor och Robert Carlyle.

Liza Minnelli och David Gest

Foto: Stella Pictures
Medan lyckan fortfarande log.

Det var många som lyfte på ögonbrynen när superstjärnan Minnelli 2002 knöt hymens band med David Gest – inte minst för att de flesta trott att han, eh, föredrog män. Men bröllopet var extremt påkostat med 850 gäster, best men var Michael och Tito Jackson, bruden hade 17 tärnor med Elizabeth Taylor i spetsen och tårtan var drygt 1,80 meter hög.

16 månader senare var dock sagan all, och en bitter skilsmässa följde med anklagelser om såväl misshandel som stöld.

Gwen Stefani och Gavin Rossdale

Foto: Aftonbladet bild
Väldigt nygifta – på väg från kyrkan.

Gifte sig i London den 14 september 2002. Stilikonen från Kalifornien gifte sig i en rosa-vit klänning, som John Galliano designat för Dior, och en antik spetsslöja.

I den anglosaxiska världen brukar brudens far leda sin dotter till altaret men den här gången var det brudgummen som hade sällskap – av sin fårhund Winston.

Jennifer Lopez och Marc Anthony

Foto: AP
Paret vid en musikgala samma år de gifte sig.

Dessa heta latinos gifte sig den 5 juni 2004 vid en relativt liten tillställning, som gick av stapeln i Lopez hem. Både brud och brudgum hade varit gifta tidigare (hon två gånger, han en) och för att markera en nystart i livet bar båda två vitt. Bruden bar en klänning skapad av Vera Wang och diamantsmycken till ett värde av sju miljoner – dollar.

Tiger Woods och Elin Nordegren

Foto: AP Detroit free press
Lyckades helt hålla fotograferna borta - denna bild är tagen vid en galamiddag vid ett annat tillfälle.

Det var under största möjliga avskildhet som golfkungen fick sin Elin på Barbados den 5 oktober 2004. För att helt slippa nyfikna blickar från utomstående hade de hyrt alla de 200 rummen på den exklusiva resort där bröllopet hölls. Totalt lär kalaset ha gått på 1,5 miljoner dollar.

Tom Cruise och Katie Holmes

Efter ett frieri i Eiffeltornet, gifte sig paret på ett slott utanför Rom den 18 november 2006. Både Cruise och Holmes var klädda av Armani, som även hade designat brudbuketten som bestod bland annat vita kallor. Slottet var proppat med Hollywood-elit eller vad sägs om Will Smith, Jim Carrey, Brooke Shields, John Travolta, Jennifer Lopez, Russell Crowe och Richard Gere.

Snabbt in, snabbt ut

Alla bröllop är dock inte lika genomtänkta och planerade. Ibland går det snabbt, både in och ut ur äktenskapet.

Carmen Electra och Dennis Rodman

Foto: AP
Scandal beauties.

En Baywatch-babe och en skandalös basketstjärna svarade för 1998 års bröllopsskräll när de den 15 november gifte sig i Las Vegas. Något av romantiken med den hastigt påkomna vigseln försvann när Rodman nio dagar senare försökte få äktenskapet ogiltigförklarat, eftersom hade sade sig ha varit full som ett vårdike under ceremonin. Fem månader efter vigseln var de ordentligt skilda.

Britney Spears och Jason Alexander

Foto: AP
Äkta makar i drygt två dygn.

Las Vegas är ett farligt ställe för den spontana. Popprinsessan Spears tillbringade en festhelg i stan i januari 2004, och den slutade med att hon gifte sig med en gammal barndomsvän, Jason Alexander. 55 timmar efter att hon skridit fram till altaret, iförd i jeans och baseballkeps, var dock vigseln ogiltigförklarad.

Pamela Anderson och Kid Rock

Foto: AP
Pamela Anderson och Kid Rock sade ja på en yacht.

”Den vackraste brud jag någonsin sett”, sa en god vän som var med när Pamela Anderson och Kid Rock den 30 juli 2006 gifte sig ombord på en yacht i St Tropez. Och som seden bjuder bar bruden vitt – en stringbikini.

Paret hade återförenats samma månad; de blev först tillsammans 2001, gjorde slut men upptäckte alltså 2006 att känslorna fanns kvar.

Tyvärr försvann de dock igen, och fem månader senare var skilsmässan ett faktum. Anderson har hunnit med ännu ett blixtäktenskap sen dess, med Rick Solomon. Efter att ha varit gift med honom i fyra månader har hon nu begärt att äktenskapet ska ogiltigförklaras.

Eddie Murphy och Tracey Edmonds

Foto: AP
Fortfarande kära men ännu inte gifta, förra året.

16 dagar – så länge var Eddie Murphy och Tracey Edmonds gifta. Eller var de ens det? Paret vigdes vid en vacker men juridiskt icke-bindande ceremoni på Bora Bora-öarna på nyårsdagen i år. De hann inte göra sitt äktenskap giltigt i USA innan de bestämde sig för att vara ”bara vänner”.

FAKTA

Fotnot: Vi önskar förstås att vi hade kunnat visa fler bilder från kändisarnas bröllop men dels så lyckas en del väldigt bra med att hålla fotografer borta, dels är det ”big business” att sälja bilder från sin stora dag. Så i många fall finns helt enkelt inga bilder tillgängliga.

ARTIKELN HANDLAR OM