Krama din kompis och må bättre

Sexprofessorn: Kvinnor behöver mer kroppskontakt

RELATIONER

Brukar du pussa dina väninnor på munnen?

Om inte, dags att börja nu.

I alla fall om man ska tro den kända sexprofessorn Shere Hite.

Här är hennes recept för evig vänskap.

Foto: Foto: JUPITER IMAGES
visa er kärlek Tjejer är i dag svultna på kärlek och mer beröring väninnor emellan skulle leda till en mer hållbar vänskap, enligt sexprofessorn Shere Hite. Bilden är arrangerad.

Den ytligt bekanta väninnan närmar sig på gatan. Osäkerheten slår till direkt – nu gäller det att välja hälsningsstrategi. En kram? För intimt. En kindpuss? Överklassvarning. Ett formellt, vänligt handslag? Hm. Vi är ju faktiskt väninnor, inte krängare av mobilabonnemang.

Tjejer är svultna på kärlek

Fysisk kontakt mellan väninnor är ett tabu som ingen talar om. Det vill säga, ingen utom Shere Hite. Sexprofessorn från 70-talet är tillbaka och den här gången kartlägger hon vänskapskärlek mellan kvinnor i ”The Hite report on women loving women”. Hennes slutsats: tjejer av i dag är svultna på kärlek. Mammor slutar gosa med sina döttrar någonstans i tidiga tonåren, för att därefter – på sin höjd – pyssla med flickornas hår.

Enligt Hites teori uppfostras vi med tron att den kvinnliga kroppen är ämnad för manlig beröring, alltså sex. Den fysiska distansen mellan kvinnor skapar en grogrund för rivalitet och missunsamhet. Många väninnor älskar varandra, och har ofta en fantastisk verbal kommunikation, men är kroppsligt hämmade.

Resultatet av mer kroppskontakt: en hållbar vänskap, som inte stjälper när någon av väninnorna skaffar man och barn.

– Alla mår bättre av beröring, eftersom det frigör må-bra-hormoner, säger sexexperten Malena Ivarsson.

– Jag tror särskilt att kvinnor som lever som singlar mår extra bra av kramar och massage från kompisar. Det är viktigt att få hudkontakten. Däremot vet jag inte om det skulle underlätta för kvinnor att samarbeta med varandra i arbetslivet som Hite anser.

Inte sexuellt

Malena hävdar att vi i Sverige är generellt dåliga på att visa varandra uppskattning genom fysisk närhet.

– Jag märker en stor skillnad när jag åker till exempelvis Italien, säger Malena Ivarsson.

Det är lätt att en lång omfamning eller puss på munnen uppfattas som något sexuellt.

– Jag tror vi skulle vinna på att flytta fram gränserna för vänskaplig beröring, säger hon.

FAKTA

Det här är Shere Hite

Amerikanskan Shere Hite var 70-talets stora sexguru och har skrivit flera storsäljande böcker om kvinnlig sexualitet, bland annat ”The Hite report on Female sexuality”. Hon har baserat sin forskning på hundratals djupintervjuer och är professor i klinisk sexologi.

Därför bör du ha närhet till din väninna

Du – och hon – mår bättre både fysiskt och mentalt. Alla människor har behov av beröring och kärlek och den behöver inte komma från våra kärlekspartners eller handla om sex.

Vänskapen stärks mellan dig och din kompis. Ni får lättare att uttrycka er – den största delen av vår kommunikation sitter som bekant i kroppsspråket. Er relation blir mer öppen och ogenerad.

Kvinnor som grupp får en starkare ställning i samhället den dagen de helhjärtat börjar stötta och älska varandra.

Källa: ”The Hite report on women loving women”.

Hites tips för en fysisk vänskap

1. Prata med din väninna. Vill hon ha mer fysisk kontakt? Närma er ämnet – och om det känns konstigt, ha den här artikeln som utgångspunkt.

2. Ta för vana att röra vid din kompis. En lätt touch på axeln, en kram, en omfamning i soffan. Ni kan ligga och mysa framför tv:n utan att vara lesbiska.

3. Var inte rädd för att visa uppskattning inför en tjejkompis. Säg att hon är sexig och fin – det är världens komplimang!

Maria och Lina: ”Vi masserar varandra”

De möttes i högstadiet och har sedan dess gått hand i hand.

– Vi älskar varandra, säger Lina Andersson, 25, om sin vänskap med Maria Pettersson, 25.

Foto: Bildbyrån/Arne Forsell
Väninnorna Lina Andersson och Maria Pettersson kramas alltid när de ses.

Maria Pettersson och Lina Andersson har hängt ihop sedan högstadiet. De har en nära och kärleksfull relation, såväl psykiskt som fysiskt.

– Vi kramas alltid när vi ses och ibland masserar vi varandra på rygg och nacke. Vi älskar varandra, säger Lina. 

Shere Hites teori om att beröring ger en bättre och starkare vänskap kan nog stämma, tror de.

– Ja, så kanske det är. Jag har faktiskt aldrig funderat på det tidigare, säger Lina.

Ses så ofta de kan

Lina håller med Hite om att kvinnor generellt borde bli bättre på att uttrycka kärlek sinsemellan.

– Jag känner många som är dåliga på att visa sina väninnor uppskattning och berätta hur mycket de tycker om dem.

Hon och Maria talas vid på telefonen minst sex gånger varje dag. De ses så ofta de kan och missar inte en chans att hälsa på varandra. 

– Kunde vi ses 24 timmar om dygnet hade vi gjort det, skrattar Lina och fortsätter:

– Det är en stor skillnad mellan mäns och kvinnors sätt att umgås. Det är lättare att kommunicera med kvinnor. Min man förstår inte alltid vad jag menar, men Maria vet precis vad jag känner. 

”Jag trodde livet var slut”

Många kvinnliga vänskapsrelationer blir satta på undantag när barn och män kommer in i bilden. För Lina och Maria har det dock varit tvärtom. När Maria för ett par år sedan upptäckte att hon var gravid kom plötsligt panikångesten och rädslan med full kraft. Då fanns Lina där som kunde trösta och trösta. 

– Jag var i chock och trodde att livet var slut, typ. Men Lina, som hade barn sedan tidigare, kunde lugna mig och även avlasta mig från allt arbete mellan varven, säger hon.

– I dag är vi nog mer som tvillingsystrar än väninnor!