”Dagen var helt perfekt”

Anne och Lennart gifte sig mitt i skidbacken i Åre

Foto: Per A Adsten
Lift mig upp! När de 300 gästerna samlats, spelades Mendelsohn i liftarnas högtalare!
RELATIONER

”Jag och min man Lennart gifte oss i skidbacken i Åre. Vädret var perfekt; det hade lika gärna kunnat vara stark vind och snöstorm, men just den här dagen var det solsken och nästan vindstilla på vår utvalda platå, halvvägs mellan Fjällgården och Hummeln.

Gästerna hade specialupptryckta liftkort och åkte sittlift upp i backen. Från liftavstigningen åkte de skidor, gick eller fick åka skoter med pistvakter ner till ceremoniplatsen, det var bra för de lite äldre gästerna. Altargången var markerad med granrisruskor och altaret hade vi mejslat till själva på morgonen innan av snö som en pistmaskinsförare kört ihop åt oss.

”Vi åkte upp med sittliften”

Altaret var klätt med renskinn för vår knäböjning och en stormlykta modell större. När gästerna väl stod på plats gick vi ut ur vårt gömsle på Hotell Fjällgården och åkte upp med sittliften. Uppifrån vår position kunde vi se alla 300 gäster, både vänner och andra skidgäster som stannade till, samtidigt som Mendelsohn spelades i liftens högtalare. Vi åkte telemarkskidor ner till vigselplatsen och prästen kom efter på carvingskidor.

Vi tog av skidorna, hängde hjälmarna på skidtopparna vid altargångens början och gick i pjäxorna upp mot altaret för ceremonin. Prästen började med att tala om att fjällsidorna nu var våra väggar och himlen vårt tak och att Gud verkar överallt. Psalmerna hade vi tryckt upp på speciella blad eftersom psalmböcker inte mår så bra ute i snön.

Åkte till Kanada

Vi önskade oss en ceremoni som speglade våra intressen och vad vi står för. Varje helg under vintern befinner vi oss nämligen i Åres skidbackar med telemarksskidor på fötterna och då kändes det roligt att hålla ceremonin där. Bröllopsresan planerade vi till British Columbia i Kanada, också den med skidåkning som tema, så ett skidbröllop kändes väldigt lockande.

Förutom känslan av att säga ja till varandra var det pirrigt att se den stora ansamlingen gäster från sittliften. Middagen höll vi på ett pensionat i Duved med betydligt färre gäster än ceremonin på dagen. Eftersom vigseln krävde skidkläder valde jag att ha en grönskimrande klänning på kvällen istället för en vit dito.

Tårta som Åreskutan

Trerättersmiddagen hade tydlig jämtlandsprägel med en stor andel jämtländska produkter. Tårtan hade vi beställt av Åre bageri med instruktionen att den skulle se ut som Åreskutan, och det gjorde den. Vi skulle inte vilja göra något annorlunda, dagen och kvällen var helt perfekta.”

FAKTA

?Tänk igenom vad ni står för och vad som känns bäst för er vid val av plats för ceremonin.

?Kom ihåg att vädret är en betydande faktor vid vigsel utomhus.

?Planera så att ni inte har andra arbetsuppgifter än att vara er själva under vigseldagen.

Lennart & Anne Adsten

Åldrar: 47 och 38 år.

Bor: Frösön.

Yrken: Projektledare och vd inom två olika turismföretag i Östersund.