Kan jag vänta med att lämna min sjuke man?

Läsarnas råd till Anna vars man fått cancer.

RELATIONER

Problem? Hör av dig till oss så får du hjälp av andra läsare att lösa det!

Relationsdilemmat:

Kan jag vänta med att lämna min sjuka man? Jag älskar inte min sambo längre, men klarar inte av att lämna honom. Han har nyligen fått veta att han har prostatacancer och mitt samvete hindrar mig från att ta ut skilsmässa, trots att jag verkligen vill. Ska jag vänta på rätt tillfälle?

Anna

NJA Min pojkvän lämnade sin ex-flickvän när hon drabbades av en svår sjukdom och hans dåliga samvete har plågat honom sedan dess.

Alexandra

JA Du kan vara ett stöd för honom även om ni inte är tillsammans, och antagligen med större glädje.

Isen

NEJ Det bästa vore om du talade om sanningen för honom nu. Det kommer att bli jobbigare sen. Jag hoppas att du kan stödja honom som vän, om han nu accepterar det.

Caroline

NEJ det tycker jag inte. Fråga dig själv om det finns något "rätt" tillfälle att ta ut skillsmässa? Så klart inte. Och är det i sådana fall bättre att han kämpar och blir frisk från cancern, för att sedan bli lämnad? Då skulle han hamna på botten igen, en andra gång på kort tid. Jag anser att det är bättre att ta det på en gång, istället för att dra ut på det, istället för att slå undan benen på honom när han precis har rest sig upp. Det är å andra sidan helt förståeligt att ditt samvete reagerar som det gör, ni har levt tillsammans och det ser inte vackert ut att lämna någon när personen har blivit sjuk. Men det är ju inte därför. Du älskar inte honom längre och då finns det ingen anledning att stanna kvar. Inte som partner. Och tror du verkligen att din partner skulle vilja att du stannade kvar för att han är sjuk? Av rent samvetskval? Skulle du vilja det, att din partner stannade kvar, endast för medlidandets skull? Jag själv skulle känna mig väldigt lurad.

//Thomas

NEJ Du borde lämna honom. Dock kan du ju fortfarande vara där och stötta honom mot hans sjukdom. Kanske försöka vara vänner istället för att vara sambos?

M