Singel - här är din sköna sommar!

Fullt av evenemang för singlar i hela landet.

1 av 3
RELATIONER

Nu är det festivaldags – inte minst för singlarna. I sommar kan du som är ensamstående välja mellan allt från singelgolf och midsommarfirande till att ordna en egen festival.

Att vara singel under sommaren kan vara fantastiskt. Men samtidigt känner många ångest när vännerna försvinner iväg med sin partner och singelkompisarna jobbar.

– På sommaren kan det kännas extra ensamt eftersom man ska vara så himla glad och ha så kul då. När man är singel blir man ofta utelämnad, säger Helén Andersson, som driver företaget Singelfestival.

Hon sammanför singlar över hela landet, och märker nu att intresset för särskilda festivaler och evenemang för ensamstående ökar. Nästa arrangemang hon håller i är midsommarfirande på Gotland, där det bland annat ska bli dans, cykelturer i Visby och gemensamma middagar.

– Förra året gjorde vi samma sak och då var det en kvinna från Göteborg som sålde allt och flyttade till Visby för en man. Och ett gotländskt par som träffades har gift sig nu, säger Helén Andersson.

Stort utbud

Både de som bara vill hitta vänskapligt sällskap och de som vill möta en partner har mycket att välja på framöver. Karin Adelsköld från dejtingsajten Mötesplatsen.se tycker att utbudet av singelaktiviteter är större än någonsin.

– Det kan vara fantastiskt att vara singel under sommaren. Nu kan man välja på allt från golfresor till utflykter till en fjällstation, säger hon.

Den som vill resa iväg men som inte har något resesällskap kan till exempel hitta fjällresor till olika destinationer. Bland annat anordnar Grövelsjöns fjällstation en expeditionsvecka för singelföräldrar där barnen kan följa med, och så finns singelvandringar för personer över 55 år. Karin Adelsköld tipsar också om resebolag som har särskilda singelresor. Bland annat kan man hitta en weekendresa till Hamburg, rundresa i Japan eller en ”Peking de luxe”-resa. Men vill man inte åka på uttalade singelresor finns det istället många olika sajter där man bara kan hitta resesällskap.

Ordna egna festivaler

Att gå på sommarens festivaler är också ett bra tillfälle att vara social. Enligt en undersökning som Mötesplatsen.se gjort tyckte 77 procent av de svarande att festivaler lämpade sig för att träffa en partner. Men man behöver inte ha ett Hultsfred eller en Emmaboda-festival inbokad för att träffa folk. Ett annat alternativ är att följa med på mindre aktiviteter – som andra tagit initiativ till.

– På mötesplatsen kan man till exempel anordna sina egna evenemang. Folk tältar och åker på festivaler ihop. Det finns också till exempel en kille som ska promenera i Nackareservatet och några som bilar tillsammans till Tyskland, säger Karin Adelsköld.

Segling i Vänern och grillkvällar på Saltholmen hör till andra aktiviteter man kan följa med på. Och passar inte det finns det sajter som ”New friends” där man helt enkelt bara kan möta nya vänner. Karin Adelsköld tycker man har all anledning att se fram emot sommaren som singel.

– Nu fattar fler att man kan vara själv och ändå ha en kul semester, säger hon.

FAKTA

Att göra i sommar:

Fjällvandra.
Hitta rätt på www.stfturist.se.

Ta bron över till Danmark.
I Köpenhamn finns många olika singelevenemang. http://www.visitcopenhagen.com/single

Träffa nya vänner
New Friends anordnar träffar med fokus på vänskap i en rad olika orter i Sverige.www.newfriends.se

Folkhögskolorna anordnar en massa kurser.

Det finns platser kvar. Hitta dom på www.folkhogskola.nu

Fira midsommar på Gotland, gå på singeldag vid havet i Varberg och hitta andra evenemang på: www.singelfestival.se/

Hitta en semesterkompis att resa med!

http://www.resesallskap.se/

http://www.vagabond.se/

www.backpacking.se

Resebolag som arrangerar resor för singlar.

http://www.erlingsresor.se/

www.singelresor.org

http://www.singelgolf.se/singelgolf.asp

http://www.friendshiptravel.com/

Källa: Karin Adelsköld, Mötesplatsen

Dejtingexpertens tips när du ska åka på singelevenemang:

Se till att ringa runt och kolla resebolagen om du ska utomlands. Ving har till exempel flera hotell där man slipper betala enkelrumstillägget. Det ska inte vara dyrare för att man åker ensam!

Ska du på ett singelevenemang, tänk på att det inte i första hand är en kontaktförmedling (även om det förstås skulle vara smidigt haha). Se till och slappna av och tänk inte att du måste hitta kärleken och annars är det misslyckat. Jag vet det är svårt. Men försök att fokusera på att umgås och ha kul Och se flirtandet som en bonus.

Kolla noga var du ska och till vem. Är det bara du och en till är det bra att träffas bland folk först.

Källa: Karin Adelsköld, Mötesplatsen

Läs mer om dejting