Elever får trans-toa

Thailändska tonåringar gläds åt beskedet

Foto: AP
Transpersoner tävlar i skönhet Transpersoner syns med jämna mellanrum såväl i thailändsk tv som på arbetsplatser, skriver nyhetsbyrån AP. Här ses två thailändska transpersoner vinka till publiken under ett event för att marknadsföra "Miss International Queen contest" i Bangkok. (Arkivbild).
RELATIONER

200 av de 2 600 eleverna på den thailändska skolan är transpersoner.

För att möta behovet har man nu byggt specialtoaletter åt dessa elever.

– Jag är så glad över det här, säger tonårige eleven Vichai Sangsakul.

Klär sig som skolflicka Till höger går Natthakran Tunthadilok, 19 år, med sin klasskamrat Chompoo Chantrachaichot under lunchrasten på Suan Dusit-institutet i Bangkok, Thailand. (Arkivbild)

Vichai Sangsakul har håret tillbakakammat och fäst med ett rosa hårspänne. Han är en av de många elever som får användning av toaletten som är till för de manliga elever som klär sig i kvinnokläder.

– Det ser illa ut att gå på damtoaletten. Vad skulle andra säga om det? säger han till PBS Thailand enligt nyhetsbyrån AP.

Trakasserier

Efter att Kampang-skolan i nordöstra Thailand förra terminen konstaterade att över 200 av skolans 2 600 elever anser sig vara transpersoner, bestämde sig skolan för att ta tag i problemet med toalettbesöken.

I maj invigdes de nya toaletterna som har en skylt i form av en delad människofigur på dörren. Ena halvan är en mansfigur i blått och den andra en kvinnofigur i rött. Under den står det "transvestit-toalett".

Innanför dörren står tre manliga elever som plockar sina ögonbryn och pudrar näsan.

– De här eleverna vill kunna gå på toletten i fred, utan att riskera att bli uttittade, skrattade åt eller tafsade på, säger rektorn Sitisak Sumontha.

Besvärade

Sitisak Sumontha berättar att andra elever har känt sig besvärade när de manliga eleverna som klär sig som kvinnor har använt damrummet. Samtidigt var det ingen lösning att använda herrtoaletten eftersom trakasserier ofta uppstod då.

– De har inga problem med transpersoner men på privata områden som toaletter så kan man känna sig besvärad. Ungdomarna som är transpersoner kan vara mer kvinnliga än flickorna men samtidigt är deras anatomi fortfarande en pojkes, säger Sitisak Sumontha.

Växande behov

Enligt Sitisak Sumontha finns det ett växande behov av den här typen av faciliteter på thailändska skolor och universitet.

Kampang är inte den första skolan i Thailand som tillhandahåller speciella toaletter för transpersoner. En högskola i Chiang Mai har sedan 2003 en "Pink Lotus”-toalett för sina transelever.