Renoveringsdags - av relationen!

Det är inte bara semesterstugan som behöver tid och vård

Prata om vad ni förväntar er av sommarmånaderna tillsammans.
RELATIONER

Sommar är renoveringsdags. Vi bygger om stugorna, fixar trädgårdar och slipar båten.

Men har du tänkt på att relationen också kan behöva renoveras?

Några månaders vardagsslentrian kan få vilken relation som helst att kännas småtråkig. Då kommer ledigheten lägligt – nu finns det chans för dig och din partner att aktivt ägna er åt varandra. De närmaste månaderna passar extra bra för en nystart, enligt familjerådgivaren Sverker Wadstein.

– Sommaren är en utmärkt tid att renovera relationen. Men beroende på vilket skick den är i behövs det olika mycket tid, säger han.

Orimliga förväntningar

Sverker Wadstein tycker det finns en risk att vi vill klämma in för mycket under de få semesterdagarna. Vi ska både hälsa på föräldrarna, göra barnen nöjda och hinna åka iväg på en utlandsresa. Det skapar orimliga förväntningar på vad semestern ska ge oss, menar han.

– Det blir ingen vila utan allt blir prestation. Försök att dra ned på förväntningarna och tro inte att det går att göra precis allt samtidigt på några veckor.

Viktigast enligt Sverker Wadstein är ta ställning till vad man själv vill med semestern, och prioritera bland alla olika krav. Sedan måste man kommunicera det till sin partner. Men det gäller också att lyssna in varandra och inte bara utgå från de egna önskemålen. Känner man att relationen behöver förbättras gäller det sedan att jobba aktivt, och det måste få ta både tid och energi.

– När man renoverar ett hus tänker man inte att ”det ordnar sig”. Man köper färg, fixar en stege och frågar en kompis om hjälp. På samma sätt är det med relationen.

Prata och umgås

Kommunikation är särskilt viktigt enligt Sverker Wadstein. Han tycker par ska prata om vad de gjort tidigare som fört dem samman. Att glida isär är inte något som bara händer, utan något man gör, menar han.

– På samma sätt kan man glida ihop, genom att prata med varandra, ringas och umgås. Ingenting görs av sig självt.

Egentligen tycker Sverker Wadstein att man ska leva med ett sånt tempo att semestern inte skulle behövas. Ledigheten kan därför vara ett bra tillfälle att fundera ihop på vilket liv man vill ha.

– Om man bara jobbar och ska ta tag i allt på solsemestern och det inte skiner så går det ju inte så bra.

Fokusera på det positiva

En av fällorna man kan göra på semestern är att haka upp sig på yttre omständigheter, tror Sverker Wadstein. Är man på campingen och det bara regnar kanske det inte känns så kul. Då kan det lätt bli att man fokuserar på det negativa, och på hur fel semestern tillsammans blev.

– Men det är inte hur man har det, utan hur man tar det som är viktigt. Det är väl närvaron som räknas, att kunna vara här och nu. Tillsammans.

FAKTA

Sverkers tips inför sommaren

Tag god tid till att prata igenom hur semestern ska användas. Prioritera! Vad är allra viktigast just nu?

Ta semestern som en nystart, räkna inte med att nå ända fram, särskilt om "renoveringsbehovet" är stort.

Undvik att lägga energi på det som du inte kan påverka, exempelvis vädret eller "faster Greta".

Fokusera på de positiva sidorna hos din partner.