Knepet: rosor till hotellet

Så håller världspendlarna Christel och Anders Berglund glöden vid liv

Foto: Foto: PONTUS HÖÖK
Anders och Christel Berglund älskar New York. ”Det är som en egen värld” tycker de. Och en promenad i Central Park är aldrig fel.
RELATIONER

Han: jämt på turné.

Hon: flygvärdinna med hela världen som arbetsplats.

Anders Berglund och hans fru Christel berättar hur de får kärleken att fungera – fast de är borta mycket från varandra.

Kapellmästaren Anders Berglund, 59, och hans fru sedan sju år, flygvärdinnan Christel Berglund, 46, sitter på en grönmålad bänk i Central Park i New York och njuter av de första vårstrålarna. De två träffades under en flygning till New York som Christel arbetade på, medan han tittade på film och åt jordnötter. Men de är inte i staden för att jubilera mötet. Anders är musikansvarig och medproducent för Sverigeuppsättning av Broadway musikalen ”The Producers” (”Det våras för Hitler”) som går upp på Chinateatern i höst, och de kommande dagarna är hans almanacka fulltecknad med jobbmöten angående projektet.

– Det är ett jätteroligt uppdrag. Första gången jag såg uppsättningen garvade jag så att jag låg mellan bänkraderna, säger Anders.

Christel är inte ett lika stort fan av musikalen men är glad över att hon var ledig och kunde följa med.

– Alltså, Anders åker inte till New York utan mig! skämtar Christel som älskar de butikspackade avenyerna.

– Flygvärdinnor har ju ett rykte om sig om att kunna shoppa och jag är inget undantag, förklarar hon och de två skrattar gott.

100 hotellnätter per år

Anders reser mycket i jobbet men ligger ändå i lä jämfört med Christel. Hon tillbringar cirka 100 ensamma hotellnätter per år i jobbet. Det leder till dyra telefonräkningar. Något de gärna betalar.

– Vi tycker båda att det är viktigt att vara delaktiga i varandras vardag. Man kan inte leva parallella liv där man kör sina egna race och sedan tro att man ska kunna fixa allt på en ledig dag eller under en veckas semester. Det gäller att stämma av och prata om vad den andra gjort under dagen för att hålla kvar närheten i förhållandet när man är borta mycket från varandra, säger Christel.

Paret pratar över telefon minst en gång om dagen var i världen de än befinner sig. Om inte tidsskillnaden ställer till det.

– I somras var jag i Peking och jobbade med en uppsättning av Pippi Långstrump medan Christel var i Chicago. Det skilde 13 timmar. Men då finns det sms och mejl, säger Anders.

Välgörande överraskningar

Man skall inte heller underskatta den välgörande effekten av överraskningar när man är isär tycker Anders, som skickar blommor till Christels hotellrum när hon minst anar det. Ofta blir det rosor eller Christels favoriter – tulpaner.

Att de båda reser i jobbet tror de bidrar till förståelse sins-emellan och i förlängningen mindre konflikter.

– Eftersom jag själv reser sitter jag inte hemma och tänker ”Gud, vad håller han på med nu när han är ute och flyger?”. För jag vet ju det att när jag är ute och flyger håller inte jag på med en massa saker. Det blir avdramatiserat, säger Christel.

Reser inte den andra personen i yrket tycker Anders att det är en bra idé att ta med partnern på jobbresor ibland.

– Då får man uppleva saker tillsammans. När den ena jobbar kan den andra göra något annat och sen så äter man middag tillsammans.

Hjälpande händer

Har man barn krävs det hjälpande händer från släktingar och vänner och planering. Samtidigt tror de att det är extra viktigt att göra ”det” då.

Att man måste vara isär för att inte tröttna på varandra tycker de är en gammal myt man kan slänga ut genom fönstret.

– När man varit tillsammans ett tag blir det inte automatiskt passion bara för att man kommer hem. Det finns ingen knapp det går att trycka på och säga att nu jävlar ska vi ha det trevligt ihop. Det är inte alltid man är i takt med varandra i ett förhållande, säger Anders.

FAKTA

Fyra favoritresmål – när Berglunds får välja

1 Saigon, Vietnam

”En annorlunda och häftig stad som det är lätt att vara i med det varma klimatet, goda restaurangerna, billiga klädshoppingen på marknaderna och den hjälpsamma befolkningen. Fortfarande exotiskt och inte så turistigt, även om det börjar bli mer som Thailand?.

2 New York, USA

Första gången Anders var i NYC var 1975 med Björn Skifs Blue Swede turné. Det var ruggigt och kallt och han kunde inte förstå varför alla snackade om stan. I dag är han sedan länge en omvänd New Yorkofil och precis som Christel älskar staden som de ser som en värld i världen.

3 Stockholms skärgård, Sverige

Paret har en motorseglare. ”Stockholms skärgård är oslagbart”, säger Anders. ”Om det inte regnar”, kontrar Christel. Tystnaden, lugnet och stillheten är det som drar.

4 Japan

För tre år sedan bilade de genom Japan och det är något de varmt rekommenderar. De beskriver Japan som ett väldigt bergigt land, fullproppat med idérika, nyfikna och trevliga människor. Kulturen är även helt unik. ”Alla skyltar på motorvägarna är tvåspråkiga och det är inte alls något svårt. Alla kör väldigt lugnt och laglydigt”, säger Christel.

Robert Andersson