Fixa klamydiatestet med sms

RELATIONER

Umeå (TT) Är du orolig för att du smittats av könssjukdomen klamydia?

Nu kan du få snabbt besked utan att behöva uppsöka sjukvården. Det räcker till en början med ett sms – åtminstone du bor i rätt landsting.

Först med att använda sig av ett unikt system som utvecklats av forskare i Umeå är landstingen i Västerbotten, Sörmland, Gävleborg och Västra Götaland.

– Vi har sedan flera år tillbaka utvecklat ett system, där man via internet beställer ett test-kit som sedan skickas till oss för analys. Nu går vi ett steg vidare med teknikens hjälp. Det gäller att göra det så enkelt som möjligt för ungdomarna och för dem är ju mobiltelefonen och internet det mest vardagliga som finns, säger initiativtagaren Roger Karlsson.

Gratis test

Han är professor vid allmänmedicin vid Umeå universitet och en av de drivande krafterna bakom klamydia.se, en forskningsbaserad tjänst som erbjuder alla som bor i de anslutna landstingen möjlighet att göra ett klamydiatest helt gratis.

Möjligheten att beställa klamydiatest med mobiltelefonen kan leda till att även fler unga män testar sig.

– Vi vet av erfarenhet att det är svårare att få män, speciellt yngre män, att gå och testa sig. En förklaring kan vara att de upplever att ungdomsmottagningarna är rätt kvinnodominerade eftersom många unga kvinnor söker sig dit för att få p-piller, det gör att de unga männen inte känner sig så hemma i den miljön, tror professor Karlsson.

FAKTA

2000 smittade har upptäckts

Att ordna klamydiatest med sms är rätt enkelt.

Det är bara att knappa in klamydia, mellanslag och ditt personnummer och skicka det till 72 120. Sedan är det bara att vänta på att brevet från klamydia.se med testutrustningen (ett diskret vitt kuvert med ett litet provrör som man ska kissa i) dyker upp i brevlådan.

När provet skickats in analyseras det i ett laboratorium och några dagar sedan kan resultatet läsas av på hemsidan klamydia.se sedan man knappat in den individuella kod som man fått för sitt test.

Om provet visar på ett positivt resultat är man skyldig att söka behandling enligt smittskyddslagen.

Hittills har 28 000 personer testats via klamydia.se och drygt 2 000 personer har fått besked om att de bär på smittan.

TT