Kärleken är pappa upp i dagen

– vi väljer partners utifrån våra föräldrar

RELATIONER

Uttrycket ”Pappas flicka” har fått en ny innebörd.

En vetenskaplig undersökning visar att vi i mycket stor utsträckning väljer en partner som liknar våra föräldrar.

Letar du efter den perfekta partnern? Ta en ordentlig titt på din mamma eller pappa.

Ett ungerskt forskningsteam vid University of Pécs presenterar nu en undersökning som visar ett tydligt samband mellan föräldrarnas utseende och valet av partner.

Kvinnorna väljer pappas näsa

Teamet, lett av psykologiprofessorn Tamás Bereczkei, mätte ansiktsproportionerna på 312 vuxna personer ur 52 olika familjer och hittade tydligt samstämmiga drag mellan papporna och svärsönerna.

Speciellt tydligt var detta när man tittade på ansiktets storlek, form på näsan, samt avstånd och utseende på ögonen.

Männen nekar

Ett liknande resultat kunde påvisas när det kom till männens val av partner, dock med en intressant skillnad.

Medan kvinnor väljer män som har likadana centrala ansiktsdrag som sin pappa, tittar männen i sin tur på ansiktets nedre del och tenderar att attraheras av en kvinna vars läppar och haka liknar mammans.

I en artikel i den amerikanska psykologitidskriften Psycport uttalar sig Professor Cary Cooper vid Lancaster University:

– De flesta män nekar till att den här informationen skulle stämma. De tänker att det inte är en chans att de skulle välja någon som ser ut som mamma.

Kända ”daddy’s girls”

Det räcker med att vända sig till kändisvärlden för bevis. Brad Pitt, till exempel, har likheter med Angelina Jolies pappa Jon Voight som yngre. Även Gwyneth Paltrow tycks ha fallit för ”pappas flicka-syndromet”. Maken Chris Martins mun är mycket lik pappa Bruce Paltrow.

Och manliga kändisar då? Jo då. Ewan McGregors fru, Eve, är en kopia av mamma Carol.

Det finns flera undersökningar som visar att vi som barn, genom att titta på våra föräldrar, skapar en mall för framtida val av partner.

Den vetenskapliga termen för detta beteende är ”Sexual imprinting”. Intressant fakta som kommit fram i tidigare undersökningar är att kvinnor vars mammor har varit äldre än 30 år när de fötts ofta väljer män med ”äldre ansikten”, liksom att både män och kvinnor ofta väljer partner med samma ögon- och hårfärg som mamma eller pappa.

Framgångsrecept

Experter säger att det kan vara positivt att välja en partner som har liknande genetiska drag.

I en intervju på BBC News säger Dr Lynda Boothroyd, som gjort liknande forskning, att: ”Det finns argument som stödjer att ett visst mått av likhet gör människor mer fertila och genetiskt kompatibla”.

Men det är stor skillnad mellan att välja en partner som har genetiska likheter och som är en faktisk släkting.

– Det finns mekanismer hos oss som hindrar oss från att välja någon som är allt för genetiskt lik, så som en nära släkting, säger Lynda Boothroyd.

FAKTA

Det här tittar vi på...

Kvinnor:

Ansiktets storlek

Avstånd mellan ögonbryn och mun

Avstånd mellan ögonen

Näsans form och storlek

Män:

Läppar

Munnens storlek

Haka

Käkar