”Är jag fortfarande oskuld?”

Läs senaste chattet med Linn Heed

RELATIONER

Andy säger: Hej Linn! Vill först av allt säga att din chatt är bäst :D Nu till min fråga.. jag undrar om det kan bli problem när man har sex ifall man har för trång förhud, jag har lite trång ibland men töjs lätt ut på ca 1 minut. inget farligt alltså.. Men senast jag hade det blev det lite besvär och gick "trögt" att penetrera henne. Kan det ha varit pga förhuden?
Linn Heed säger: Hej Andy! STORT tack till att du uppskattar chatten :-) För trång förhud är ett ganska lätt problem att lösa. Du kan själv tänja ut förhuden under ett par veckors tid, genom att varje dag använda lite barnolja och försiktigt dra tillbaka den. Är problemet lindrigt, så brukar det rätta till sig efter dem här åtgärderna. Det är inget farligt, precis som du skriver, men kan ibland ge upphov till lite obehag. Det som gick trögt vid senaste samlaget handlar nog mer om att ni kanske var lite spända och då blir inträngandet naturligt svårare. Att vara sexuellt tända och mentalt/kroppsligt förberedd på penetrering är en grundförutsättning för att det ska vara skönt och inte göra ont. Kram och lycka till!


JB säger: Har träffat en ny man, 40 år, blyg och med väldigt lite erfarenhet av sex. Jag är rätt erfaren, men hans blyghet och svårighet att kommunicera hämmar också mig att uttrycka vad jag vill ha och ge. Vad göra?
Linn Heed säger: Försök att fokusera på att LÄRA KÄNNA VARANDRA. Spendera mycket tid tillsammans och bli mer och mer trygga ihop. Många blyga människor behöver lång startsträcka för att våga uttrycka sig, kommunicera och få en öppen och bra relation. Ge det här tid, och se det som en investering för framtiden. Ibland behöver man ta ett djupt andetag och ta lite sats för att våga, men efteråt känns det bättre och framför allt så brukar de ge resultat. Om ni båda två är rädda och inte vågar ta bladet från munnen, så riskerar ni att aldrig riktigt komma vidare. Det innebär inte att du behöver vara framfusig, ta för dig med stora mått och liknande, bara att du försöker behålla det som är DU. Stå för den du är och framför det på ett så ödmjukt och kärleksfullt sätt som möjligt. Då kommer även din partner att känna sig trygg och så småningom våga ta för sig. Kram och lycka till!


ggg säger: Min sambo är så trång när vi skall ha sex så efter ett antal dagar med sex får jag alltid problem med ont i förhuden, det liksom svider, finns det något speciellt man kan göra? Hon är blöt det är inte det som är problemet bara trång..
Linn Heed säger: Slidan är ett väldigt flexibelt och anpassningsbart organ, vilket gör att det ganska så sällan är för "trångt". Man kan uppleva stor friktion och motstånd, men då handlar det i regel om andra saker, så som spänningar och för lite upphetsning och lubrikation. Att känna sig öm i penis efter sex, är ganska vanligt om man har kört på hårt och intensivt flera gånger på samma dag. Då kan det nästan uppstå som skavsår mellan förhuden och penis. Enda sättet är att vila och återhämta sig. Pröva att använda lite skön olja innan ni penetrerar. Smek penis och smörj in med olja, så att du förebygger skavsår mellan förhud och penis. Det kan vara en bra hjälp.


de Hex säger: Hej ...Vi har ju dubbelmoral i vårt lilla land ...t.e.x att sex o lust tar slut vid ca 40. Hur kan Du som "expert" ta bort detta från gemene man? En fråga till Är Ni sponsrade av apoteket , det skrivs väldigt mkt om just apoteket o dess sexhjälpmedel. Det finns ju verkligen andra mkt mer kompetenta butiker att tillgå , de har sortiment till alla oavsett kön .
Linn Heed säger: Nu kanske vi missförstår varandra, men jag kan inte dra mig till minnes att jag har uttryckt åsikten att sex och lust tar slut vid 40!!! Absolut inte! Däremot kan människor, både kvinnor och män uppleva en falnande lust och en intensiv önskan om att få tillbaka sitt forna "sexliv". Det handlar mer om var man befinner sig i livet, hur relationerna ser ut, kroppen och hormonerna och vad man önskar. Jag hoppas att alla människor som vill får ha ett berikande, fantasifullt och häftigt sexliv ända tills dom inte längre önskar. Åldern kan ge vissa implikationer, såsom impotensproblem för äldre män (men idag finns bra hjälpmedel), torra slemhinnor för kvinnor i övergångsåldern med främst brist på östrogen (finns bra hjälpmedel). Allt detta går ofta att lösa och man kan fortsätta ha ett berikande och skönt sexliv även efter 40. Har du eller flera med dig uppfattat att jag är av annan åsikt, så revidera detta och ta dessa rader som ett förtydligande i sådant fall. Tack! Nej, vi är inte sponsrade av apoteket. Däremot har nog deras sexhjälpmedel fått ett utrymme i media på grund av att man lanserar produkterna så att det skall vara möjligt för alla att kunna handla detta på ett så odramtiskt ställe som apoteket. Nu vet jag att det är flera som aldrig skulle handla så intima produkter på ett så öppet och offentligt ställe, men för andra så tar det bort mycket av skam och skuld och gör det hela möjligt. Det är väl bra att man kan få tag på sexhjälpmedel på olika ställen, beroende på vart man bor, vem man är och hur anonym man vill vara?


Anja säger: Hej Linn! Jag ochmin pojkvän har varit tillsamman i fem år nu och vi har precis flyttat ihop. Jag har varit djupt deprimerad under denna tid och går fortfarande i terapi och äter mediciner. Men det jobbiga är att jag inte har någon sexlust. Och de få gånger vi har sex så kan jag inte slappna av och njuta. Jag kan inte släppa tankarna på annat och då får jag dåligt samvete gentemot min kille! Jag vet att jag har problem med att jag är stressad och spänd. Men jag jobbar på det. Jag undrar om du har några tips för detta är väldigt jobbigt! Det förstör så mycket i våran redan sköra relation...
Linn Heed säger: Hej Anja och tack för att du delar med dig av hur ni har det tillsammans. För det första så vill jag upplysa dig och alla andra om att många SSRI-preparat (antidepressiva mediciner) har som biverkanseffekt, att dom tar ner sexlusten. För vissa människor försvinner denna helt, för andra minskar den drastiskt. De allra flesta tycker dock att sexlusten påverkas negativt. Därtill så är det fakto så att depressionen i sig också påverkar din sexlust. Depressionen gör dig introvert, orkeslös och inte mottaglig för yttre stimuli. Detta känner du nog väl till, efter att ha varit sjuk länge. Många doktorer är dåliga på att informera om biverkan på sexlusten när man sätter in den här typen av antidepressiv medicin. Ta det lugnt och försök att prata med din kille om hur ni har det. Jag förstår att det här tär på relationen och att ni önskar få ett slut på allt elände, men sakta men säkert så kommer ni att komma på banan igen. Jag hoppas att han har förståelse för din livssituation och att ni tillsammans kan orka hålla varandra i handen även om det ibland känns tröstlöst och jobbigt. Även om sex inte känns lustfyllt, så kan ni ändå vara nära varandra fysiskt. Att bara ligga nakna och tanka hud mot hud är viktigt. Det tillfredsställer vårt grundläggande behov av närhet och stärker samhörigheten. Att ta på varandra, beröra varandra utan att behöva ha sex är livsviktigt! Kram på dej!


Allis säger: Hejhej! Jag undrar ifall jag fortfarande är oskuld..=) Jag å min kille hade låtsassex som jag kallar det...han hade sin snopp mellan mina ben, sen red jag den...men jag hade den inte i mig....Sen undrar jag ifall man är är oskuld ifall man fått/gett oralsex.....vart går gränserna egentligen??/ Undrande
Linn Heed säger: I den fysiolgiska bemärkelsen av att vara oskuld, det vill säga ej penetrerad i ett samlag, så är du fortfarande oskuld. Att ha petting eller smeksex är inte samma sak som samlag. Oralsex är en form av sex och även penetrerande, fast i munhålan. Vad som räknas som vad kan egentligen bara du själv komma fram till. Du har inte haft samlag, men oralsex. Den som det är viktigast för att reda ut dessa begrepp, är för dig själv. Vart går gränserna för dig? Kan du säga nej och stå för det? Kan du säga ja och mena det? Det handlar om att våga känna efter och sedan omsätta dessa känslor i praktisk erfarenhet.


Linda säger: Hej Linn!Måste jag skydda mig med kondom da jag har haft ett herpes utbrott i borjan av året?aEller kan jag berätta för en ny kille om det när jag väl har ett utbrott?då det blir uppenbart med andra ord.. Annars 'r väl smittrisken att ge det vidare pytteliten när jag väl inte "har" den just da...? Kram!
Linn Heed säger: Jag tycker att du skall informera killen om att du en gång har haft herpes. Könsherpes är en virussjukdom, vilket kortfattat innebär att du "alltid" bär på viruset i kroppen. Så småningom lär sig din kropp att hantera det här viruset och skoven och utbrotten blir färre och förhoppningsvis ebbar dom ut så småningom. Vissa får ett utbrott och aldrig igen, andra kan få nya utbrott vid stress, mens och annan oro. Eftersom det inte finns något botemedel (utan bara symtomlindring) så tycker jag att det är schysst att ändå informera innan du eventuellt får ett nytt utbrott. Faktum är att det har visat sig, enligt forskningen, att man är som mest smittsam precis innan det skall till att bryta ut, så egentligen vet man ju inte då när man smittar som mest. Kram till dig!


Mr L säger: Hej Linn! Min fru vill inte ha sex lika ofta som jag vill. Fast att hon sagt att hon gillar det så vill hon väldigt sällan iaf. Har hon en annan?
Linn Heed säger: Den frågan kan egentligen bara din fru svara på. Våga ställ den till henne och våga höra svaret. Bara för att man inte vill ha lika mycket sex, så behöver det naturligtvis inte vara en intäkt för att man är otrogen. Sexlusten påverkas av en mängd olika faktorer. Försök att prata med henne istället för att gissa och känna olust och oro. Förklara och beskriv hur du känner dig. Avvisad, osäker, bortvald, oattraktiv??????? När ni har en bra dialog så finns chanserna för att även ert sexliv förbättras!


Markus säger: Hej Linn! Din spalt är toppen, speciellt för oss förvirrade tonåringar. I alla fall.. Min flickvän är besatt i jakten på fontänorgasm och ser det som ett misslyckande varje gång hon "kommer" utan att det "kommer" något. Finns det något jag kan göra för att hjälpa till? För det är liksom inte kul längre. Kram
Linn Heed säger: Hej Markus och tack för dom orden, värmer gott!!!! För det första så är det precis så som du beskriver det hela, när orgasmjakten är ett faktum och ett enda stort O, så blir det inte roligt längre. Sexet, närheten, kåtheten, lusten, passionen, lekfullheten - ALLT försvinner och det handlar bara om prestation och att uppnå någonting som ni bara kommer längre och längre ifrån ju mer ni jagar den. Så egentligen skulle jag som råd, bara säga, kliv av orgasmjakten. Hitta tillbaka till den enkla njutningen och låt därefter experimentlustan ta över igen. Men okej då, vissa ställningar, såsom ridställningen eller bakifrån underlättar. Det handlar om att komma åt den så kallade g-punkten och att få rätta trycket och stimulansen, så att körtlarna som omger urinrörsmynningen kan "släppa ifrån sig" vätska. Men ta det lugnt. Det skall vara kul att ha sex, glöm inte bort det! Kram till er båda två :-)

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag. Men Linn chattar igen nästa måndag kl 11 - välkomna tillbaka då!
Linn Heed säger: TACK för idag, första Wendelachatten. Vi ses nästa måndag 11:00. KRAMAR :-)

aftonbladet.se