”Hur hittar män sin G-punkt?”

Läs senaste chatten med Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: Halloj!
Moderator säger: Hej allihop och välkomna, vi börjar med frågorna..!

Mysan säger: Hej! Är en tjej med fast pojkvän, och vi har underbart sex – båda älskar det. MEN jag har ganska mycket kroppskomplex som hämmar mig, skulle vilja bara njuta och ge mig hän men det är svårt när man tänker på hur man ser ut och känns osv.. Han säger att han älskar min kropp, men du vet, man tänker gärna ologiskt.. Hur ska jag komma över det?

Linn Heed säger: Genom att aktivt arbeta med dina tankemönster. Man kan förändra väldigt mycket genom att bestämma sig för att medvetet jobba mot en förändring. Det är precis som du själv skriver, ologiska tankar som smyger sig in. Du behöver ersätta dessa förvrängda tankemönster med mer logiska och rationella, som innehåller mer verklig substans. Ta t ex fasta på det som din pojkvän tycker och berättar för dig om. Han älskar din kropp, han njuter av att vara nära dig. Det är en fantastisk utgångspunkt för dig att ha, när du nu ska försöka ändra dina egna tankemönster. Det finns också böcker i ämnet. Gå till ett välsorterat bibliotek och leta i kategorin: psykologi, tankemönster, kognitiv påverkan med mera. Kram och lycka till!
Olle74 säger: Hej Linn, Jag undrar om det är normalt för en 34 årig man att vara oskuld och faktiskt inte ha lust till sex överhuvudtaget. Jag känner att det hindrar mig från att dejta, för det skulle nog skrämma kvinnorna. Vad kan denna brist på lust vara?
Linn Heed säger: Bristande lust kan bottna i många olika orsaker, både psykologiska men även fysiologiska. Har man någon sjukdom eller medicinerar så kan det givetvis påverka lusten, humöret och den kemiska sammansättningen med hormoner och dylikt i kroppen. Mår man psykiskt dåligt, känner sig labil, orolig, dålig självkänsla, bristande tillit till andra människor så påverkar det givetvis en persons möjligheter till socialt samspel. Har man därtill ett bagage, av t ex jobbig uppväxt med gränsöverskridande (behöver inte nödvändigtvis vara sexuella övergrepp), där man inte har fått sina basala behov tillgodosedda, så kan det påverka den sexuella lusten och förmågan i vuxen ålder. Sedan är lusten olika stark från individ till individ, och från olika situationer och tidsperioder i livet. Känner du dig bekymrad över detta och önskar förstå på djupet vad detta bottnar i, så råder jag dig till att söka en professionell samtalskontakt.
Sandra säger: Hej Linn! Jo, jag och min sambo hade sex för 2 månader sen, och jag hade då under den perioden ett uppehåll med mina p-piller för att se om jag mådde bättre utan dom, så vi använde kondom. Men den sprack under samlaget, så jag tog ett dagen efter piller dagen efter. Jag fick ingen mens i slutet på månaden där sedan, så gjorde ett graviditetstest, men det visade negativt. Har fortfarande inte fått min mens, så undrar kanske om mensen har skjuts upp efter jag tog dagen efter pillret? Eller vad kan det vara för orsak? Mvh, Sandra
Linn Heed säger: När man tar ett dagen-efter-piller så påverkar man bl a ägglossningen i kroppen. Man hjälper till att förskjuta tidpunkten för ägglossningen framåt i tiden, vilket gör att mensen förskjuts i sin tur, så det är ingenting konstigt att den dröjer lite grann. Ibland kan man få en hormonell blödning på grund av dagen-efter-pillret och detta ska inte förväxlas med menstruationen. Det har ibland hänt att man tror att detta är mensen, men att det sedan visar att man är gravid. Avvakta ett par veckor till och se om mensen kommer igång. Gör ett nytt graviditetstest, och känner du dig ytterligare osäker så kan du boka tid hos din gynekolog eller ungdomsmottagning (upp till och med 23 år) för att göra en undersökning. Kram och lycka till!
n72 säger: Finns det något man kan göra (som kille) för att minska/ta bort sexlusten?
Linn Heed säger: Är det ett riktigt stort problem, av sådan tyngd att det påverkar ditt dagliga liv, vad gäller arbete och sociala relationer, så tycker jag att du skall prata med en specialistläkare om det här. Det finns olika hormonella lösningar som man eventuellt kan ta till, men det är inget som man ordinerar i första taget. Annars handlar det om att fylla sin dag med andra aktiviteter som gör dig fysiskt trött och som tar bort fokus på den sexuella lusten. Träning, olika fritidsintressen med mera. Nu vet jag ju inte om du lever i en relation eller är singel, för ibland kan man uppleva att en för stor sexlust är en belastning i en relation, då ens partner inte har samma lust. Att onanera är ett bra sätt att tillfredsställa sig själv på.
Maja säger: Tack för bra chatt! Jag har ätit p-piller i fyra år men har nu fått reda på att det torkar ut väldigt mycket, och eftersom jag ofta lider av att jag är för torr tänkte jag byta preventivmedel och undrar vad du rekomenderar. Tack för svar!
Linn Heed säger: Hej Maja och stort tack för att du gillar chatten :-) Idag finns det som tur är, men mängd olika typer av preventivmedel att välja på. Dom är väl testade och din gynekolog kan gå igenom fördelar och nackdelar med dom olika metoderna. Dom allra flesta är dock hormonellt influerade, vilket innebär att påverkan på slemhinnorna kan finnas även om du byter p-pillersort eller väljer t ex vaginalring eller p-stav. Vill du vara utan hormonell påverkan så kan du välja kopparspiral, som placeras i livmodern. Spiral och p-stav är två bra preventivmedel om man dessutom är lite glömsk, för man behöver aldrig komma ihåg att ta en tablett eller byta ut en vaginalring en gång i månaden. Den som kan vägleda dig allra bäst är givetvis din gynekolog som kan samla ihop dina önskemål och försöka matcha dom mot ett preventivmedel som bäst motsvarar dom. Kram och lycka till!
M säger: Hej Linn! Jag har p-stav, och jag undrar om den gör att min lust minskar? Känner mig liksom aldrig speciellt kåt, även om jag och min kille har sex ganska ofta... Jag tycker det oftast är väldigt skönt och så, men är aldrig sådär jättekåt som jag kunde vara förut... Dock var jag singel då, men blir man "mindre" kåt om man har sex ofta/möjlighet till sex ofta? Kram M
Linn Heed säger: P-staven är ett hormonellt baserat preventivmedel, och vi påverkas alla olika av dessa hormoner. Vissa kvinnor upplever att lusten avtar, andra att den ökar. Kanske kan det ha ett visst samband i ditt fall. På samma sätt är det som du själv skriver, när vi är i en jämn relation, där sex är en regelbunden företeelse och vi lär oss vad som funkar bäst, så kan en del av spänningen reduceras. Vissa tycker att detta påverkar lusten och kåtheten, och saknar passionen och spänningsfältet som fanns i början. Andra tycker att tryggheten och det förutsägbara gör att dom kan njuta ännu mera. Kanske ska ni försöka förnya ert sexliv, genom att anstränga er båda två? Överraska varandra med att göra något nytt, pröva en ny ställning, ett annorlunda förspel, lite nya underkläder eller bara helt enkelt bli "tagen på sängen" och dunderöverraskad? Ibland behövs det inte så mycket för att man ska skapa den där spänningen igen. Kram och lycka till!
Ingo säger: Hej Linn! Hur gör man som kille för att hitta sin G-punkt på enklaste sätt? Får man verkligen orgasm av att stimulera prostatan? Måste man ha stånd för att det ska fungera i så fall? Hoppas på ett pedagogiskt svar från en pedagogiskt duktigt expert som du =)
Linn Heed säger: Prostatan och stimulering av densamma är lättast att komma åt genom att sticka in ett finger i anus, ca 5-6 cm in. Vissa killar blir oerhört stimulerade av detta och finner det njutbart, andra kan inte slappna av när anus är i fokus. När du är sexuellt upphetsad så har du oftast stånd, vilket är en naturlig fysiologisk reaktion, och självklart är det lättare att komma när du är i det tillståndet av sexuell påverkan. Du känner lust, kåthet, och vill komma. Så är det för alla, både kvinnor och män. Tänk på hygienen och använd gärna ett glidmedel när du smeker anus. Det blir både skönare och du undviker friktionsskador. Vissa killar tycker att det är skönt att samtidigt smeka anus och prostatan, som penis blir smekt. Vid oralsex så kan en kvinna använda ett finger till att smeka anus samtidigt som hon med den andra handen och munnen stimulerar penis, pung och mellanområdet.
Moderator säger: Nu är tiden tyvärr slut för idag..! Stort tack till dig Linn, och tack till alla er som ställt frågor! Ses nästa vecka igen!
Linn Heed säger: Tack själva! Hoppas att ni hänger här nästa vecka också. 11:00! Var rädd om dig själv! Kramar Linn

ARTIKELN HANDLAR OM