”Har kvinnor lika stor sexdrift som män?”

Läs senaste chatten med Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: Hej på er! Dags för en ny chatt.... :-)
Moderator säger: Välkomna, vi börjar med dagens frågor..!
Reece säger: Om jag ger en kvinna oralsex som har någon form av könssjukdom, hur stor är sanolikheten att jag smittas?
Linn Heed säger: Det är flera könssjukdomar som kan smitta via oralsex. Man kan faktiskt få klamydia och gonorre i halsen, även om det inte tillhör vanligheterna. HIV-virus har uppmätts i saliv om än i små mängder, liksom det finns en viss smittorisk vid oskyddat oralsex. Har man munherpes så kan det smitta vidare till underlivet. Tvärtom smittar det dock inte. Jag tycker att det är onödigt att kalkylera med olika risker, eftersom det handlar om att vara rädd både om sig själv och den man har sex med. Ta det säkra före det osäkra och prakisera säkert sex, det vill säga kondom och slicklapp, samt att gå och testa sig så att man vet att båda är friska.
cia säger: Hej Linn! Jag är väldigt rädd för livmoderhalscancer eller någon annan typ av "kvinnlig cancer", och jag går och tar mina cellprover som jag ska. Nu har jag sedan ett halvår tillbaks haft problem med smärta vid sex, och jag har även vid ett tillfälle blödit utan att det varit en "planerad blödning".. Kan det ha något med någon sjukdom att göra? Finns det något som tyder på cellförändringar/cancer? Kollade ju för ett år sen senast och då var det inget..?
Linn Heed säger: Eftersom du bär på en oro, så tycker jag att du går och gör en extra koll hos din gynekolog. En malande oro som inte får ett logiskt stopp, kan orsaka många problem som sätter sig både i kropp och själ. Blödningen kan ha uppkommit av flera olika orsaker, inte nödvändigtvis en sjukdom. Det kan ha varit en normal mellanblödning, hormonell eller icke hormonell. Ett ytligt blodkärl som brast lite lätt under samlaget. Smärtan vid sex kan också vara påverkad av fysiolgiska orsaker såväl som psykologiska. Förklara för din gynekolog att du har en väldig oro och att du önskar en komplett undersökning för att kunna lägga detta åt sidan. Sedan får du lov att lita på testresultaten och intala dig själv att du är frisk.
Nina30 säger: Hej Linn. Jag blev sexuellt uttnyttjad som tioåring vid ett tillfälle. Ibland blir jag äcklad av mina sexuella fantasier, som ibland består av en äldre man och en yngre tjej. Varför tänker jag så? Jag kan inte berätta detta för min sambo för jag är rädd att han inte skulle förstå, men jag förstår inte själv. Vad ska jag göra? Tack.
Linn Heed säger: Ibland finns det risk för att vi bagatelliserar svåra traumatiska händelser i vårt liv. Vi skjuter dem åt sidan och ignorerar dess betydelse och påverkan i vårt nuvarande liv och relationer. Jag tycker att du ska ta det här på allvar och faktiskt söka upp en samtalsterapeut som du kan bearbeta det du var med om när du var 10 år gammal. Även om det är många år sedan, och du på ytan kan förhålla dig relativt bekymmerslöst till vad du har varit med om, så är jag ändå övertygad om att du på olika sätt påverkas och försöker bearbeta det gränsöverskridande som ägde rum för länge sedan. Upprepningseffekten som du iscensätter i dina sexuella fantasier vittnar om att det är något viktigt som du återvänder till gång på gång och som du förmodligen försöker förstå och lösa. Det här går att ta tag i och komma vidare med. Det handlar bara om att våga, och modet har du.
sia säger: Hej Linn! Jag undrar hur vanligt är det att killar inte vill kyssas efter man har sugit av dem? Och kan man göra nåt åt det, för å hjälpa? Hoppas på svar! Kramar// Sia
Linn Heed säger: Jag har ingen procentsiffra att ge dig, men jag tror att ett ganska vanligt scenario är att killar GENERELLT blir sexuellt upphetsade och tycker om att se när tjejen utför oralsex och eventuellt tar sperman/utlösningen i munnen eller över ansiktet/brösten. Den visuella effekten är viktig för många och det gör att det känns extra häftigt. Däremot att kyssa tjejen efteråt och få smaka på sin egen sperma, är något som får många killar att känna avsmak. Egentligen så borde det inte vara så konstigt, eftersom det kommer från deras egen kropp, men det tycks finnas något motstånd i detta. Ganska vanligt är det dock att killar tycker att det är okej att ha samlag och att tjejen därefter direkt utför oralsex. Då kan man ju på ett sätt likställa detta med att hon tar din dofter och smaker av sig själv. Som det är med det mesta, vissa killar tycker inte om det, andra bryr sig inte så mycket, och vissa blir upphetsade av det. Det viktiga är att du själv drar gränser för vad du gillar och vill gå med på. Gör ingenting som du själv inte tycker om. Tvinga aldrig dig själv till att utföra något, bara för att någon annan vill. Det är en bra tumregel :-)
Carlos säger: Anser du att kvinnor har en lika stor sexdrift dom män? Fantiserar kvinnor lika mycket om sex med sin arbetskollega eller kille de ser i mataffären?
Linn Heed säger: Jag skulle vilja svara både ja och nej, för jag har träffat många kvinnor med enormt stark sexdrift, där dem ofta upplever ha större drift än sina män, och tvärtom. Däremot tror jag att vi lever i en ganska platt och rigid föreställning om att män har starkare drift än kvinnor. En man får aldrig säga nej. När en kvinna vill så vill självklart mannen. Mannen får anpassa sig efter kvinnans lust, humör, hormoner och så vidare. Ibland tror jag att det är så, men för andra människor och par så tror jag inte alls att det fungerar så. Idag är det också mer tillåtet för kvinnor att känna lust och vara sexuellt frigjorda. Vad gäller sexuella fantasier så hoppas jag verkligen att både män och kvinnor, fantiserar ofta och mycket. Det befrämjar sexlusten och driften!
GeeSpot säger: Hej! Vad tror du är det bästa sättet för en kvinna att träna upp sin förmåga till vaginal orgasm: på egen hand (med sexleksaker) eller med hjälp av en partner som penetrerar?
Linn Heed säger: Det beror nog på lite olika saker. Det finns sexleksaker som är utformade att stimulera g-punkten och så vidare. Då beror det på om kvinnan känner sig öppen, trygg och bekväm med att använda sådana sexhjälpmedel. Är hon inte det, så spelar det ingen roll hur bra dessa hjälpmedel än är, hon kommer inte att kunna slappna av och utforska sin kropp på ett öppet och förutsättningslöst sätt. Har hon å andra sidan en partner som är föga intresserad av att tålmodigt undersöka, pröva och pröva igen, så är ju inte det heller något bra alternativ. Vissa partners tycker att det som funkar kör vi på, och så är det bra med det. Andra är sexuellt nyfikna och vill gärna hänge sig åt experiment. Det handlar nog väldigt mycket om vem man själv är och vilken partner man har. Ibland kanske dessa två går att kombinera på ett bra sätt. Man prövar själv och sedan prövar man tillsammans. Alla varianter är bra!
pi säger: Hej Linn! Jag använder p-spruta sen 1 år tillbaka... trivs ganska bra med detta. Har hört att man inte bör använda den mer än 2 år. Stämmer detta? Vad gör jag sen? Hittar inget alternativ jag känner att jag skulle trivas med. Några råd?
Linn Heed säger: Du bör naturligtvis diskutera igenom det här med din gynekolog, som skrev ut receptet på p-spruta. P-spruta är ett mycket säkert preventivmedel, som fungerar bra för många kvinnor. Nackdelen för en del, är om man önskar bli gravid så småningom. Det kan ta ganska lång tid för kroppen att återställa den normala hormonbalansen i kroppen och att återfå normal menstruationscykel. Du måste fråga dig själv vad det är du trivs så bra med? Är det att inte behöva oroa sig för att ta ett p-piller (glömma bort)? Då finns det en mängd olika preventivmedel som alternativ till p-sprutan som du kan pröva. T ex p-stav som man operarar in under huden i överarmen. Den är mycket säker och kan sitta i flera år. Ta en rejäl diskussion med din läkare, och tillsammans hittar ni en preventivmetod som passar dig, din kropp, dina behov och din partner. Kram och lycka till!
CB säger: Hej! Jag undrar hur man som tjej kan använda händerna på en kille. Vet du om det fins nåt annat sätt än att dra upp och ner som killar tycker om?
Linn Heed säger: Du kan varierar med cirklande rörelser, och att variera hastighet och tryck. Använda en hand eller båda händerna och komplettera med tungan om du så önskar. Smek även pungen och mellanområdet (mellan pungen och anus). Lätta smekningar, retfulla smekningar och bestämda smekningar. Gå på känslan och var lyhörd för hur din partner reagerar. Allt handlar om att få till ett skönt samspel, där det är du och din kille som är huvudaktörer.
Moderator säger: Nu är tiden snart ute, dags för (en kort) sista fråga!
Anonym säger: Finns det några bra knep/övning om man inte vill komma så fort som kille?
Linn Heed säger: Öva upp uthålligheten med hjälp av olika tekniker, t ex start-stopp-tekniken. Använda kondom (vissa upplever att känslan dämpas något). Fokusera på partnern och ett långt förspel, där din partner eventuellt hinner att komma före dig. I vissa fall kan så kallad bedövningssalva, xylocain (finns på apoteket) hjälpa till att fördröja utlösningen. Var dock försiktig med doseringen. Kram och lycka till!
Moderator säger: Det var dagens sista fråga! Stort tack till dig Linn, och tack till alla er som ställt frågor! Ses nästa måndag igen.
Linn Heed säger: TACK för idag. Vi ses till chatten nästa vecka. Var rädd om dig själv! KRAMAR.