”Vi är enormt kära – trots att 1 000 mil skiljer oss åt”

Anders köpte en tavla från Sydafrika – och blev kär i konstnären

1 av 3
Lättare nu Tekniken är till stor hjälp för Anders och Sally. ”Att ha ett distansförhållande var nog mycket svårare bara för tio år sedan”, säger Sally.
RELATIONER

Han flög 60 mil för att ta en kaffe. 

Hon tvingade ett telefonbolag att upprätta 3G-master i bushen. 

Det krävs onekligen vilja och beslutsamhet för att få ett distansförhållande mellan Sverige och Sydafrika att fungera. 

– Gillar du inte äventyr är det inget för dig, säger Sally Arnold. 

Den rosa liljan breder självsäkert ut sig mot den klargula bakgrunden. Dess tunna stjälkar sträcker sig trevande mot taket högt ovanför men stoppas av tavlans ram. 

Målningen är en av många som pryder Galleriets luftigt vitmålade väggar, men den enda som inte är till salu.

– Jag skulle kunna sälja allt förutom ”Lily”. Det var hon som gjorde att jag och Sally först träffades, berättar Anders Pålsson, 53.

Parets något ovanliga kärlekshistoria tog sin början för två år sedan när Anders planlöst letade konst på nätet. Det var kärlek vid första ögonkastet med ”Lily” och kanske var det därför han betalade mer än vad han egentligen hade råd med för att få henne skeppad hela vägen från Sydafrika till Sverige. 

”Gudomligt ingripande”

– Men jag tror att det måste ha varit något slags gudomligt ingripande med i bilden, skrattar han. 

En tid senare befann sig konstnären Sally Arnold, 54, i Stockholm för att hälsa på några vänner. Hon kom att tänka på den trevliga mannen som hade varit så intresserad av hennes konst och bestämde sig för att fråga om han hade lust att ses. 

– Då hade jag ingen aning om att han bodde i Skåne och skulle vara tvungen att flyga 60 mil för att ta en kaffe!

Men för Anders, som är pilot, var det inga problem att hoppa på ett plan och ta sig till Stockholm.

– Jag tror att du genom en tavla känner konstnären, och jag gillade ju tavlan väldigt mycket så ...

De träffades i folkmyllret utanför Operan. För Anders rådde det inga tvivel om att han hade gjort rätt som flugit upp för att träffa henne. Med självklarhet säger han genast:

– Jag föll för Sally direkt. Och jag var säker på att jag skulle få träffa henne igen. 

”Blir väldigt intensivt”

På den punkten hade han rätt. Det dröjde inte länge förrän Sally bjöd ner honom för en helg i Luxemburg där hon då bodde. Anders som vid det här laget var van vid att resa för att träffa henne, hoppade i bilen – och körde hela vägen i ett sträck. 

Sedan dess har de trots det ibland stora fysiska avståndet varit oskiljaktiga. Ingen av dem tvekade någonsin att inleda förhållandet på grund av distansen. Tvärtom. För dem har distansen kunnat vändas till något positivt. 

– När man inte träffas så ofta blir det väldigt intensivt när man väl ses. Pulsen rusar iväg och jag längtar efter att få hålla honom igen. Att vara kär igen, säger Sally.

Höga förväntningar

Förväntningarna blir också väldigt höga. Du vill att allt ska vara som senast, men tänk om personen har förändrats? Mycket kan hända på ett par månader enligt Anders. 

– Det är alltid något av en nystart och jag kan bli lite nervös. Men förväntningarna motsvaras alltid. Sally blir bara vackrare och vackrare för varje gång jag ser henne, säger han med värme i rösten. 

Ses gör de så ofta de får tillfälle. Men när avståndet är över 1 000 mil är det inte bara att hoppa på bussen. I dag träffas de ett par gånger om året, ett par veckor i taget.

Den här gången är det på Anders inglasade träaltan i Vellinge de avslappnat lutar sig tillbaka för att njuta av Sallys farbrors egenproducerade vin. Utanför börjar mörkret lägga sig och dagens ljud ger vika för nattens stillhet.

– Självklart skulle vi vilja träffas oftare och kanske blir det så i framtiden. Men vi kommer nog aldrig att bo i bara ett land. Dessutom är vi båda personer som behöver mycket utrymme. Jag vill inte vara med någon jag trampar på tårna hela tiden, säger Sally.  

– Tidigare har jag varit i förhållanden där man inte vågat ge varandra utrymme. Då kvävs jag. Det är väldigt viktigt att man ger varandra space, och framför allt att man litar på varandra, säger Anders. 

Svårt med svartsjuka

För en svartsjuk person kan ett distansförhållande vara svårt att hantera. Det stora avståndet kan bli en källa till oro när du sitter långt ifrån din käraste och undrar var den andra är, hur den mår och vad den gör.  

– Du måste vara trygg i dig själv. Sedan tror jag att det har med åldern att göra, hade vi varit tjugo år

yngre kanske svartsjuka hade varit en större fråga. Nu har vi heller ingen stress att skaffa barn vilket kanske hade varit ett problem tidigare. I dag är jag säker på mig själv, mina känslor för Sally och vårt förhållande. 

Att svartsjuka skulle vara en åldersfråga håller inte Sally med om. Hon tror snarare att det har att göra med vad man har för typ av personlighet. 

– Jag är rätt svartsjuk av mig som person och det är något man får arbeta med. Svartsjukan är inget som kontrollerar mig, jag kontrollerar den. Men den delen av mig är nog inget jag visar för Anders. 

När man har 1 000 mil emellan sig gäller det förstås att hålla kontakten ordentligt, vilket paret blivit experter på via e-post, sms och internettelefoni ... I dag finns det många sätt att vara tillsammans på. 

– Att ha ett distansförhållande var nog mycket svårare bara för tio år sedan. Men nu har vi ju internet, säger Sally.

Kämpade för 3G-master

Och finns inte den senaste teknologin tillgänglig får man göra den det. I Sallys sydafrikanska hemstad Prince Albert fanns det för bara något år sedan inga 3G-master, vilket gjorde att paret inte kunde prata via Skype. Så vad gör man? Sally startade en namninsamling, fick 200 napp och övertalade bolaget Telecom att upprätta ett nät i området så att hon skulle kunna prata med Anders. 

– Well ... Jag behövde hålla kontakten med Anders på ett smidigt sätt, säger hon och ler försiktigt. 

Att man måste ha viljan och vara beredd att gå den extra milen för att få det att fungera är uppenbart. Man kan inte låta sig avskräckas av vad som helst eller bråka om småsaker. Vilja, tillit och självkännedom får alla pallplatser när Sally och Anders listar vad som är viktigt i ett distansförhållande.

Men också att man lyssnar till sitt hjärta. Sally berättar att det är många som blir fascinerade och inspirerade av deras historia. Men att det också finns de som tvivlar på dem och ifrågasätter dem. 

– Visst finns det folk där ute som bara väntar på att man ska trilla på näsan och att allt ska gå åt skogen. Men det spelar ingen roll vad folk säger – vad som spelar någon roll är att du tror på att det kan fungera.