”Hur lär jag mig slappna av vid sex?”

Läs senaste chatten med Linn Heed

RELATIONER
Linn Heed, sexexpert.

Linn Heed säger: Halloj! Dags för en ny chatt....:-)
Moderator säger: Då sätter vi igång med frågorna..!
karin säger: hej söta linn! vilka är dina bästa tips till den som vill bli gravid?
Linn Heed säger: Hej Karin! I första hand handlar det om att vårda sin kropp och sin själ på bästa sätt. Det vill säga, äta nyttigt och allsidigt, tillsätta extra folsyra (finns i tablettform på apoteket) samt vara nikotinfri och dra ner rejält på alkoholintag. Sova ordentligt och vara mån om sig själv. Då har man bra förutsättningar. Att inte vara för underviktig eller överviktig kan också spela in. För männen handlar det om att inte utsätta spermierna för, för höga värmetemperaturer, så undvik heta bad, varma källor och bastu. Att ha regelbundet sex, ca varannan dag och att försöka pricka in ägglossningen. Försök ha kul när ni gör barn, se det inte som en arbetsuppgift och prestation. Det kan blockera och göra befruktningen svårare. Kram och lycka till!
Yohoo säger: Vad är det bästa man kan göra för att göra det skönt för sin kvinnliga partner?
Linn Heed säger: Vara lyhörd, uppmärksam, bekräftande och kärleksfull! Enkelt eller hur ;-) ? Att våga fråga henne vad hon tycker om, och sedan försöka nå dit. Många kvinnor tycker om en partner som ger uppskattning, orkar lyssna, är intresserad av att lyssna och prata, det vill säga ha en bra dialog. Man kan älska någon innerligt men ha svårt att säga orden, men jag tror att det är viktigt att i både ord och handling visa vad man innerst inne känner. Det uppskattar många, både kvinnor och män. Ge henne ett skönt och långt förspel innan ni går vidare med samlag. Glöm heller inte bort efterspelet, med mys och gos och kel. Även om det är hormoner i kroppen som gör er män trötta efter utlösning, så är det många kvinnor som uppskattar att ligga och småprata och vara nära efteråt. Behöver inte vara jättelångt, men att det ändå finns en liten stund efteråt är viktigt för många. Små uppskattningar i vardagen, där du visar att du bryr dig om och ser allt hon gör för dig, för familjen och för att relationen skall flyta på. Ta ingenting för givet, utan ge mycket cred!!!! Kram och lycka till!
Rob säger: Hej Linn! har du någon statistik på hur ofta kvinnor kommer under samlag och fråga två hur viktigt är det för er att komma under ett samlag?
Linn Heed säger: Tyvärr måste jag göra dig besviken, eftersom jag inte kan leverera någon statistik i frågan, men generellt sett så vet man att kvinnor har något svårare än män att uppnå orgasm och maximal njutning under samlaget, i jämförelse med männen. Det innebär inte att det är omöjligt eller någonting som man inte kan jobba på, men vi fungerar lite olika män och kvinnor, både vad gäller upphetsningsfas och uppbyggnaden till klimax och njutning! Jag tycker att kvinnor skall ta fullt ansvar för sin orgasm och njutning, vilket inte innebär att ni män är överflödiga, tvärtom. Det handlar om ett samspel och skönt flow, där det ändå är viktigt att kvinnan inte lägger över ansvar och sedan eventuell besvikelse på sin partner. Jag tycker att det är viktigt att man upptäcker och lär känna sin kropp. Så här fungerar jag, det här gillar jag, det här får mig att gå igång och så vidare. Genom att onanera så får man bättre koll på hur man själv fungerar. Det handlar om att vara trygg i sin sexuella identitet och ha ett gott sexuellt självförtroende. Det kan ens partner hjälpa till att bygga upp, genom att skapa en skön och avslappnad stämning, ge bekräftelse och stärka självförtroendet. För många kvinnor tror jag att det är viktigt att komma, men allt handlar inte om orgasm. Det är vägen dit, som så många gånger är själva resan, det vill säga att ha det skönt tillsammans, känna närhet och intimitet och inte minst en stark samhörighet. Ett samlag kan vara fantastiskt även om det inte varje gång leder till full klimax. KÄNSLAN mellan dom två som älskar är nog det allra viktigaste! Kram!
Amanda säger: Hur lär man sig att slappna av vid sex så att man glömmer fettet på magen och kan få den hett efterlängtade orgasmen? Jag har försökt det mesta men kommer inte ifrån att känna mig fet eftersom jag gått upp några kilon och vantrivs med dem, men kan ej bli av med dem...
Linn Heed säger: Det handlar om att försonas med sin kropp och den man är. Man kan jobba ifrån två håll. Både att rent konkret försöka göra någonting åt sin vantrivsel, det vill säga börja träna (idag finns många bra träningsprogram som du kan få hjälp att lägga upp av en personlig tränare) och lägga om kosten, samt att rent mentalt hitta försonande tankar och acceptans för den du är idag. Be din partner om hjälp i bekräftelsen, så att du också får höra att du är vacker, fantastisk och duger precis som du är!!!!! Din partner älskar dig för den du är, inte för dina extra kilon eller inte. Fokusera på njutningen, det som känns. Ibland kan man få hjälp av att ha det mörkt i rummet, så att synintrycken försvagas, och känseln förstärks. Utmana dina sinnen och försök att fokusera medvetet på känslan här och nu. Kram och lycka till!
socker säger: Hej. Är sugen på att testa "analsex" med fingrarna. Måste vi använda glidmedel i så fall?
Linn Heed säger: Ja det underlättar, eftersom det inte finns något naturligt glidmedel i anus. Det blir skönare och ni minskar risken för att skada slemhinnorna. Tänk på att långa naglar kan vara vassa....
Andreas säger: Hej Linn och tack för den här superbra chatten =) jag hört ofta att om man ska utföra oralsex på en tjej ska man börja på vissa punkter och vänta att stimulera klitoris sist av allt, stämmer det? Och i såfall vart är det bra att börja för att "reta upp henne"?
Linn Heed säger: Tjena Andreas, och stort tack för att du gillar chatten :-) Generellt sett så kan det stämma, men jag vill verkligen betona att vi kvinnor är olika varandra, precis som ni män. Vi är olika individer och tycker därmed om olika saker, så det allra bästa är naturligtvis att våga fråga om hur hon vill bli slickad och så vidare. Men att långsamt stegra hennes känsla av njutning är bra. Kom ihåg kroppens alla erogena zoner. Öronen, nacken, brösten, midjan, rumpan, insidan av låren, fötterna och så vidare. Smek hela kroppen och toucha bara lätt kring könet, till en början. När du väl fokuserar med fingrar, tunga, andedräkt och saliv på hennes underliv, så kan du börja med insidan av låren, yttre blygdläppar och så vidare. Pröva att föra in ett finger försiktigt i slidan, samtidigt som du kysser och slickar henne. Vissa tjejer gillar det andra tycker att det stör känslan. När du väl närmar dig klitoris så kan du börja med fjäderlätta smekningar och att försiktigt vidröra. Cirkla över området med lätt tungspets. Den här retningen kommer att göra henne vild av längtan och det är ju precis din avsikt. När du märker att hennes upphetsning stiger, så går du vidare och det här handlar om att läsa av ett samspel. När hon närmar sig klimax så är det ofta viktigt att hålla samma takt och tryck, så att du inte ändrar så mycket just då. Många kvinnor upplever att dom då kommer av sig och sedan halkar ner och får börja om från början igen, till skillnad från er män. Värt att tänka på. Kram och lycka till!
Anonym säger: Hej! Har varit tillsammans med min kille i 5 år. han har alltid haft större sexlust än jag, men det är först på senare tid som detta blivit ett riktigt problem. Jag känner mig oerhört pressad då jag även har en stressad vardag, och han tror att jag inte älskar honom. Men jag tycker ju han är världens finaste och sexigaste! Har bara ingen lust. Vad gör man? Fungerar kosttillskott som t ex largiplex? Kan man använda det vid 22 års ålder? Tack!
Linn Heed säger: Det allra viktigaste just nu är att du och din kille kommer på banan, rent mentalt och dialogmässigt. Inte genom extra piller och kosttillskott. Det handlar om er kommunikation och om att få förståelse. Hur ni bekräftar varandra och kan hjälpa varandra när den ena känner sig trött och stressad. En skön och avslappnande kravlös massage kan få igång även en slumrande lust.... Prioritera varandra, tid tillsammans, som känns avslappnad och skön. Prata med honom om hur du har det. Det är viktigt för honom att förstå att din tappade lust inte handlar om att du inte längre älskar honom, utan om andra saker. Tillsammans kan ni hitta lusten och lekfullheten igen. Det går, lita på mig! Kramar till dig!
neo säger: Hej, jag undrar om det finns nått preparat eller nåt annat som kan öka spermieproduktionen?
Linn Heed säger: Nej egentligen inte. Vet du om att du har problem med för få spermier i en sats utlösning, så diskutera det med din läkare i det fallet. För njutningen och för orgasmen så har antalet spermier ingen funktion. Det är i rent befruktningssyfte. Håller man tillbaka utlösningen med några dagars mellanrum, så kan man öka mängden sperma vid själv utlösningen, men annars så är den normala satsen på ca 1-2 matskedar. Kramar!
Moderator säger: Tiden är tyvärr ute för idag, det fick bli dagens sista fråga.. Stort tack till dig Linn, och tack till alla er som varit med och chattat!
Linn Heed säger: TACK för idag och hoppas att du får njuta av en skön höstdag, med sol och kanske någon att hålla i handen och tycka om. Vi ses till nästa måndag, men då kl 15:00. KRAMAR :-)