”Hur gör jag en dejting- profil?”

Dejtingexperten Karin Adelsköld hjälpte rådvilla i chatten

RELATIONER
Foto: Carl Bengtsson

Anonym säger: Vad ska man tänka på när man gör en profil? Det känns som om man försvinner bland alla andras.
Karin Adelsköld säger: Att göra en bra profil är svårt. Och det tar tid (och jag tycker det är rätt trist ibland haha). Men med en bra profil kommer du få mycket kontakt och uppmärksamhet. Och då kan det vara värt att lägga lite energi på att göra den. Här är mina bästa tips: 1. Läs andras profiler för att se hur andra skriver. Undvik inledningar som andra använder ofta. Det gäller att sticka ut! 2. Bestäm dig för vad du vill att din profil ska berätta om dig. Vad är viktigast? Ditt jobb? Ditt intresse för att resa? Dina hundar? Kolla med en kompis om du är dålig på att själv komma på vad som är bäst med dig. 3. Skriv en relativt kort och kärnfull presentation utifrån detta. 4. Lägg upp mer än en bild. Gärna i lite olika miljöer och inte bara dom som du ser bäst ut på (man ska ju förhoppningsvis träffas sen och då ska man ju leva upp till detta) 5. Fyll i de förinställda inställningarna också. Många söker på dem. 6. Lek med färger och byt bild då och då! Och gärna också text ibland. Om du orkar.. Lycka till! Karin


Jonna säger: Hej! Jag har kontakt med en jättetrevlig kille på nätet – men jag har förstått att han har kontakt med massor med tjejer samtidigt. Jag vill verkligen träffa någon men är han seriös? Tycker du att jag ska avsluta kontakten och leta efter någon annan?
Karin Adelsköld säger: Hej! Jag tror många som nätdejtar har kontakt med flera samtidigt. Om ni har börjat dejta och setts några gånger tycker jag att man ska ta upp detta och säga: nu vill jag vara exklusiv ett tag tills vi vet hur det känns. Det har man rätt att begära tycker jag. Men jag tycker du ska fråga honom och inte bara avsluta honom. Om han säger att han vill dejta flera samtidigt, då får du ta ställning till hur det känns då.. Hoppas det går bra! Karin


Soffan säger: Hur ska man göra när man träffas första gången efter att ha nätdejtat? Jag tänker på säkerhetsfaktorn, det kan ju vara ett psycho...
Karin Adelsköld säger: Bra fråga! Det är alltid superviktigt att man ses bland folk första gången. Speciellt om man är tjej. Ses helst dagtid och ta en fika. Och känner du dig osäker efter det. Ses gärna flera gånger bland folk tills det känns ok. Karin


Calle säger: Hej! Vad för slags bilder ska man lägga upp på sig själv för att maxa chanserna för en bra date?
Karin Adelsköld säger: Man ska inte göra som den som jag dejtade första gången: la upp en bild som var så photoshoppad att jag inte kände igen honom när vi sågs sen (oj vad pisamt det blev för honom)! Ha en bild som visar dig på ett bra sätt (och som inte är för långt från verkligheten) som profilbild. Är du en skojig typ kan du ju visa det på bilden. Lägg sen upp fler bilder i olika situationer på din sida. Så det inte bara hänger på en bild. Bild = mycket större chans att få kontakt med andra på sajten. Karin


Sussi säger: Jag har dejtat folk via nätet ett tag nu, men jag tycker aldrig att personerna är lika snygga/trevliga när vi väl träffas i verkligheten. Vad ska jag göra?
Karin Adelsköld säger: Man är ju sällan lika snygg och avslappad i verkligheten som i skrift skulle jag vilja säga. Första dejten och all nervositet som brukar finnas då kan göra även den coolaste till en trevande tönt. Ett tips kan vara att dejta minst 3 gånger innan du bestämmer dig för om personen är lika trevlig som du fick uppfattningen om innan. Ett annat är att chatta lite längre innan ni ses. Hoppas det kan funka!

Anonym säger: Hej! Hur tidigt kan man presentera barnen för sin dejt?
Karin Adelsköld säger: Det är verkligen upp till dig att avgöra. Det beror också på hur gamla dina barn är. Jag brukar säga att man ska vänta tills man vet att dejten inte bara är en engångsdejt. Och att man först kan ta med dejten och presentera den som en kompis (och inte pussa på den då förstås) Men äldre barn genomskådar sånt rätt snart. Att vänta för länge är heller inte bra. Då känns det som man smyger och inte är riktigt ärlig eller hur? Känn efter och har du äldre barn – våga prata med dom och fråga om DOM vill träffa din kärlek. Lyckat till!!!


Fredag! säger: Hur många par har bildats genom Mötesplatsen?
Karin Adelsköld säger: Oh jag önskar vi hade exakta siffror! Då skulle jag gå och skryta med det för alla jag kände: jag har minsann tillfört såhär mycket kärlek till Sverige ;-) Skämt åsido Om vi tittar på statistik bara från Mötesplatsen så träffar var 3:e medlem en partner här. Vi tror dock att det är många fler. Förra året skapade Mötesplatsen 50 000 par! Då utgår vi från de som raderat sig och sagt att orsaken är att de träffat någon här. Sen har vi ju alla dom som är så kära att dom bara glömmer bort sin profil, och dom som träffas på andra sajter. Så chansen är stor! Härligt va!


Anna säger: Jag har träffat en kille på nätet och vi har det jättebra tillsammans. Men han vill ha kvar sin profil på sajten där vi träffades, vilket jag tycker är jobbigt. Vad tycker du? Hur hårt ska jag slåss för att han ska ta bort profilen?
Karin Adelsköld säger: En del sajter (tex Mötesplatsen) har funktionen att man kan kryssa i att man inte är singel utan bara där för att träffa kompisar. För det ska man veta, det kan kännas lite konstigt att sluta hänga med folk som man snackat med i många månader. Men jag skulle göra såhär: be honom att skriva i sin profil att han dejtar någon och inte är med på sajten för att leta. Om han inte vill det eller det inte känns bra för dig får du nog sätta hårt mot hårt. Han får välja dig eller profilen kvar. Jag tycker inte det är ett dugg konstigt att du tycker det känns obekvämt. Om du betyder nått för honom får han ju visa det! Hälsa från mig och hoppas det funkar.


Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.
mobo säger: Hej! Ska på första dejten med en tjej i morgon! Förslag på vad jag ska föreslå att göra? En drink eller kaffe känns lite trist.
Karin Adelsköld säger: Åh vad härligt med höstdejt! Det är är den mest romantiska tiden på året tycker jag. Här är mina egna höstfavvosar: Höstpromenad med avslutande varm choklad Rida en tur med hästar (finns för nybörjare kolla på nätet) Gå på Stand Up Comedy, det finns mycket bra i höst i hela landet. (kan man kolla om man skrattar åt samma saker) Romantisk middag med tända ljus är ju en höjdare på hösten. Ha det så fint imorgon! Jag håller tummarna för er!
Moderator säger: Nu måste vi tyvärr avsluta dagens chatt. Men Karin kommer att chatta här varannan fredag – välkomna tillbaka om två veckor!

aftonbladet.se