Prylarna i hans hem avslöjar vem han är

Professorn: Sakerna i hans hem kan avslöja mer om honom än ett intimt samtal

RELATIONER

Du har träffat en kille som du är riktigt nyfiken på.

Skippa pratet och gör ett hembesök.

Hans skivsamling, sovrum och grejerna i hans kök kan avslöja mer om honom än ett intimt samtal

Foto: PROFILE BOOKS
Sam Gosling har skrivit boken "Snoop".

Det är i hemmet du kan hitta dealjterna som avslöjar en person. Sam Gosling, psykologiforskare vid universietet i Texas, USA, har skrivit en hel bok i ämnet. ”Snoop” handlar om hur man snokar i andras hem och vad föremålen säger om personen.

– Sakerna i folks hem kan avslöja mer om en person än det som kommer fram under ett intimt samtal, säger psykologiforskaren Sam Gosling i boken.

Alla tjuvkikar

Det faktum att vi ständigt blir överraskade, till exempel när vi finner något oväntat hemma hos nya dejten, avslöjar att vi tjuvtittar på andra personers prylar för att försöka förstå oss på vilka de är.

Leta efter teman

Sam Gosling råder oss att inte snoka då det är uppenbart för personen att du gör det. Denne kan då undanröja spår.

Det allra viktigaste när du letar efter tecken hemma hos någon är att titta efter helheten och försöka se teman. Finns det något samband med alla sakerna du ser? Vilket skick är de i? Vilka böcker, vilka skivor har personen – och vart är de placerade? Skicket och placeringen är viktigast i tjuvtittandet.

– En kalender visar rätt tydligt vem du är: Är den nästan oanvänd eller inte använd sedan i augusti – fastän det är november? Då är personen troligen inte så organiserad. Men däremot kanske personen vill framstå som det, skriver Sam Gosling i boken.

Möblerar omedvetet

Vi möblerar och inreder ofta omedvetet, det går på rutin. Men det kan vara värt att lägga lite eftertanke på vad och hur man gör i hemmet, för att även lära sig saker om sig själv.

Haka inte upp dig på detaljer

Fastna inte vid enskilda saker, som en uppstoppad känguru i ena hörnet av rummet. Det kan finnas många orsaker, antingen känner personen starkt för den eller ska ge bort den. Ett enskilt spår kan vara väldigt missledande.

– Man bör alltid fråga sig om spåret stöds av andra spår. Gör det inte det är det oftast inget att hänga upp sig på. Man ska även titta efter saker som inte finns – det säger minst lika mycket som det du hittar, säger Sam Gosling i sin bok.

Anonyma analyser av hem

Han har sedan 1997 genomfört anonyma analyser tillsammans med kollegor av olika hem för att undersöka folks personligheter. De visste inte vilka personer som bodde där och de täckte över ansiktena på alla fotografier i hemmen med post-it-lappar för att inte låta sig påverkas.

Fotografier säger mycket

– Fotografier i hemmet är intressanta. Om bilderna föreställer personen själv, vad gör personen i så fall på bilden? Sitter killen (i detta fall) och mediterar på en bergstopp i Indien eller är han halvpackad med sina vänner på krogen? Vilken typ av fotografi han har hemma säger mycket om honom och hur han ser på sig själv, skriver Sam Gosling.

Kött på benen

För att kunna få till bästa möjlig tjuvkik måste du så klart ha lite kunskaper inom de kretsar personen rör sig i. Vad som är normalt och onormalt i hans eller henns värld och vardag? Du kan till exempel inte förvänta dig att hitta samma saker hemma hos en student som hos en grisbonde.

Men kan man då luras genom att inreda sitt hem på ett visst sätt eller skaffa de ”rätta” attiraljerna?

Visst finns det folk som gör så. Men enligt Sam Gosling är det svårt att göra ett falskt intryck.

– Det tar år att få ihop en boksamling, det är dyrt att köpa bergsbestigningsutrustning. Och utrustningen måste användas för att se använd ut. Fotografier av dig själv då du hikar i Nepal kräver att du i själva verket har varit och hikat i Nepal, skriver han i sin bok.