Så dejtar vi på nätet

Varannan har sex på första dejten - fyra av tio känner sig lurade

Foto: Sonet Film
Drömmer om den rätte Amanda Ooms söker desperat efter drömprinsen i biosuccén ”Sök”. Men det blir inte som hon tänkt sig.
RELATIONER

Vi söker den perfekta kärleken på internet.

Men mer än var tredje nätdejtare känner sig lurad.

– Vi tror att vi kan shoppa den rätta, säger forskaren Kristian Daneback.

Klicka på illustrationen för större storlek.

Solskenshistorierna kan vi. Nätträffen som leder till giftermål, barn och livslång lycka. Men nu kommer besvikelserna.

I bioaktuella ”Sök” blir Amanda Ooms rejält törnad i sin ändlösa sajberjakt. Aftonbladets undersökning med 9 000 nätdejtare bekräftar att nätkärlek är svårfångad.

Hela fyra av tio känner sig lurade av sin nätdejt. Kristian Daneback som forskar om kärlek på internet är inte förvånad över resultatet.

Lovar mer än krogragget

– Dejtingtjänsterna får oss att tro att det är möjligt att söka efter det perfekta. De är uppbyggda så och när verkligheten inte stämmer vill vi ha pengarna tillbaka, säger Kristian Daneback.

Flera hundratusen svenskar är i dag registrerade på en dejtingtjänst. Lycka i form av en drömpartner säljs från 33 till flera hundra kronor i månaden. Det är inte längre ödet som avgör vår framtida lycka. Utan vi själva.

– Tjänsterna lovar väldigt mycket mer än krograggning. På krogen hoppas vi att möjligtvis kunna träffa rätt person. Men på internet fyller vi i profiler och många tänker att får jag rätt match nu så kommer vi att funka ihop, så är det förstås inte, säger Daneback.

Aftonbladets undersökning visar att dejtaktiviteten är hög. Var sjätte har dejtat tio personer eller fler. Många fortsätter att hålla koll på utbudet även när de hittat den rätta.

”Man kommer aldrig i mål”

– Risken är att det bara blir ett enda letande. Man kommer aldrig i mål. Ingen vill ha en ful gammal tv med träpanel om det finns något bättre.

Undersökningen visar också att dejtingen är effektiv. Hälften har haft sex redan första kvällen.

– Kvinnor har fått ny en roll där det är okej med många partner. Men det är ändå långt ifrån jämställt. Det är oftast mannen som bjuder upp. Kvinnorna får så många mejl att de inte behöver leta själva.

Internet anses smart för den som inte vill inte ödsla tid eller pengar på fel person.

–?Många har flera potentiella partner på gång samtidigt för att vara tidseffektiva. Skiter det sig på ena hållet kan de veva in på det andra.

I veckan lanserades speeddejting i Sverige. Då träffas 60 personer och har minidejter på en lokal på cirka tre minuter. Därefter gör man sitt urval.

Nytt i höst: garanti

Instrumenten för att hitta den rätta förfinas. Förutom ögonfärg och vikt, intressen och jobb, finns i dag psykologiska tester som pusslar ihop passande partner. Matchmakingkonceptet är hämtat från jobbrekryteringsbranschen.

Oddsen är goda, lovar flera företag. I höst planerar ett av dem att införa kontaktgaranti. Inte för livslång lycka kanske, men för ett visst antal dejter.

– Man kan inte sitta på en stubbe och vänta på kärleken. Vår tjänst kräver också att man jobbar aktivt, alltför många förlitar sig ännu på ödet, säger vd Christer Carlberg.

Läs också:

Läsarna berättar:

Jessica Ritzén