”Min man får vredesutbrott”

Relationsexperten ger råd i veckans dilemma

Foto: Jupiter Images
Elakheter ”Min man blir svart i ögonen av vrede ibland och säger eleka saker. Kan förhållandet fungera ändå?” undrar Sheila. Bilden är arrangerad.
RELATIONER

En liten pik från hennes sida upplevs som en attack.

Försvaret från hans sida är massivt.

– När människor brakar ihop aktiveras känslominnen från förr. Hennes gliring väcker samma starka känslor i honom som i barndomen, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Hon menar att båda har ett ansvar att ta reda på hur de ska undvika att trigga i gång varandra.

– Han upplever hennes halvtaskiga kommentarer som angrepp. Då är en vanlig reaktion att gå till attack. Man kan också bli hyperkritisk, dra sig undan eller prata till rätta, säger Eva Rusz.

När någon höjer rösten kan det väcka känslominnen från förr.

– Tankar, känslor och gamla minnen aktiveras och man försvarar sig mot ett angrepp som inte är lika starkt som i barndomen, men som upplevs så.

Samspelet formar oss

En del av våra personlighetsdrag är medfödda, men inte alla.

Känslostormar går att hejda.

Ungefär 35 procent av våra personlighetsdrag och relationsmönster är genetiskt nedärvda, medan 65 procent har formats i samspelet mellan andra människor och kan förändras, skriver Eva Rusz i självhjälpsboken ”Varför väljer jag alltid fel partner?”.

– Båda har ett ansvar att lära känna varandra ordentligt. Hon måste få förståelse för vad han är sårbar mot. I stället för att säga något elakt kan hon fundera över om hon kan be om något. Hon kan också fråga honom: ”Vad känner du att jag gör mot dig just nu? Hur skulle du önska att jag uttryckte mig i stället?” säger Eva Rusz och fortsätter:

– Hans ansvar är att hejda sig från att hämnas när han upplever kritik. Att i stället fråga: ”Men älskling, vad menar du egentligen?”

De måste hjälpas åt

För par som drabbar samman på grund av detaljer som får orimliga proportioner krävs en gemensam insats om de ska finna harmoni.

– De behöver snitsla stigen tillsammans för att undvika de största fällorna. De måste ta reda på hur den andre fungerar för att inte trigga i gång varandra. I bästa fall slipas kanterna av mellan dem med tiden.

Veckans dilemma: Uppslitande gräl

Hej Eva! Jag och min man har varit ett par i två år, men mest levt ifrån varandra, eftersom han studerat utomlands.

Vi har en ettårig son. Nu har min man äntligen kommit till Sverige. Jag älskar honom och han älskar mig, men den sista tiden har vi börjat tjafsa.

Om jag säger något halvtaskigt hämnas han tio gånger värre. När jag blir ledsen säger han: ”Så går det när du försöker vara smart!” I dessa stunder fattar jag inte ens varför jag lever med honom. Men så blir han som vanligt och allt är som bortblåst. Ibland funderar jag på att lämna honom. Men förutom de korta stunder då han blir svart i ögonen har vi det jättefint.

Kan vårt förhållande fungera trots hans elaka utbrott?

Sheila

Är utbrotten okej? Så tycker läsarna:

NEJ Utsätt dig inte för detta. Jag lever med en man som saknar empati. Han kan vara så rå att jag går sönder inombords. Du är värd att vara lycklig

Marie

NEJ Dumma kommentarer av den typen hör inte hemma i ett förhållande – oavsett vem som säger dem. Jag anser att det är psykisk misshandel.  

Eva

NEJ Du ska inte acceptera några utbrott i den stilen. Det är början till ett dysfunktionellt förhållande. Hans utagerande stympar dig och din son.

Christer