”Varför vill han inte gifta sig?”

Läs senaste chatten med Eva Rusz

RELATIONER

Eva Rusz säger: Hej nu finns jag på plats och är redo !
Moderator säger: Välkomna allihop, då börjar vi med frågorna..!
Petra säger: Jag vet inte vad jag ska göra. Min kille älskar mig men är för rädd för att gifta sig. Han har jobbat på det ett bra tag men för mig känns det som om inget händer. Nu orkar jag inte vänta längre, tiden går och jag vill ha familj. Jag har gjort allt jag kan, det är upp till honom, jag har sagt att vi måste avsluta men hur gör man det med någon man älskar?
Eva Rusz säger: Kan ni inte gå till en familjeårdgivare som en sista utväg? Stark rädsla kan bli förlamande, man liksom fryser alla framåtriktade tankar och väljer att fly ifrån det som man tror är farligt. Ni behöver få hjälp att undersöka HUR PASS FARLIGT det egentligen är att skaffa barn tillsammans? För- resp nackdelar, överväg dem tillsammnans och sök också fånga in just de TANKARNA som spökar inom din kille idag. Tankar är bara tankar, det är inte VERKLIGHET han reagerar på just nu!
Anna30 säger: Hej Eva. Jag och min sambo har varit tillsammans i lite över ett år nu. Häromdagen råkade hans pappa kalla mig för hans ex namn, jag blev sårad såklart men inser att det var en plump, hur kommer det sig att speciellt anhöriga säger fel namn? Tack.
Eva Rusz säger: Du, det är är ganska vanligt, man kan till och med – vilket jag har gjort flera gånger – kalla sin partner med sin förre partners namn! Det är vanan bara, det har inte alls med känslor eller något att göra! Förlåt honom, skoja med han nästa gång ni ses och säg att du kan heta det andra namnet också!
Anders säger: Hej! Efter 6 år tillsammans har min flickvän börjat tveka, vi har precis flyttat tillsammans, hon har mycket på jobbet, skola bredvid jobbet och massa andra aktiviteter. Jag vet att hon inte mår bra och är psykiskt stressad. Nu är hon osäker på vad hon känner och om hon kan gå in helhjärtat för vår situaiton, detta finner jag otroligt jobbigt då jag verkligen vill satsa på vårt liv tillsammans... Vad ska jag göra? Vill verkligen inte bryta helt med henne som hon ibland funderar på, tror verkligen hon behöver tid för sig själv o finna sig själv. Några råd?
Eva Rusz säger: Vänta nu och tänk inte i BRYTA-termer, hon är ju stressad av det nya livet och sen allt annat som finns kring ER. Försök leva i NUET just nu, prata inte om de negativa tankarna eller känslorna, eller be henne om det blir värre att gå och tala med någon. Kris är ofta utveckling, lev i NUET och försök skapa trevliga siuationer och uppplevelser i vardagen!
Jennypenny säger: Hej Eva. Min sambo verkar ha svårt för att prata känslor och hur vi har det i vår relation. Har du tips på hur jag får honom att bli mer engagerad i detta. Jag har dessutom haft svårt för hans ex, och vill ju att han ska förstå. Men det känns som han inte tar in det. Tack.
Eva Rusz säger: Män och kvinnor kommunicerar inte på riktigt samma sätt. Kvinnor är aningen mer lagda åt känslomässigt resonerande än män är. Berätta små bitar om hur du känner och fråga honom hur han reagerar på det du säger? Han kanske visst förstår men har andra ord för detta? I en del böcker påstås att män "går in i grottan", dvs gömmer sig lite då något obehagligt seglar upp i en relation, men det betyder inte att han har stängt av öronen. Fråga dig själv om du verkligen behöver fortsätta att älta hans ex när ni nu lever tillsammans? Varför ha henne med i ert hem i form av samtal kring henne?
jane säger: Min pojkvän slarvar med sin munhygien, lägger sig ofta utan att borsta tänderna osv, vilket jag inte förstår mig på. Har påpekat det några gånger, men utan förändring. Hur säger jag på ett bra sätt att det han gör är en dålig vana? Tack
Eva Rusz säger: Jag tycker du skall säga som det är att du inte vill att han gör så och dofter bland annat är jätteviktigt för kärlekslivet. Påminn honom tills han gör som du önskar – det är ju en självklarhet att man borstar tänderna! Då får han bli sur då, men då reagerar han ju som ett barn och om han gör det så får du skoja med honom och säga "nu ska mamma påminna dig om att du ska borsta tänderna". Finns ju en gammal barnvisa som heter så....
mia säger: Hur ska jag få min kille att hjälpa till hemma? Om jag inte gör något förfaller allt och om jag ber han hjälpa till blir han arg och tjurig..
Eva Rusz säger: Strunta ett tag att inte göra de saker du annars gör så kanske det kan få honom att reagera, och om han gör det så svarar du bara "Ja men gör det du då, jag har gjort allt hittills eller så föreslår jag att vi gör det tillsammans"!
tjejen säger: Hej. Har i våras gått genom jobbig separation från min man som var otrogen. Har nu kontakt med en man men vågar inte riktigt träffa honom än. Är lite osäker ifall jag är redo att lita på någon igen. Hur får jag tillbaka den känslan. Känner mycket för honom när vi pratar. Kram
Eva Rusz säger: Fortsätt att lära känna denne man, ta det lugnt. Blanda inte ihop den nye med den gamles otrohet. Berätta för den nya om dina rädda känslor då lär han ju känna dig med! Grunda alltså inte din framtid på vad som skett FÖRUT!
Evelina säger: Min sambo har kort stubin, detta tär på vår relation då jag försöker hålla mig lugn och vara positiv. Jag blir sur när han får utspel, tips på hur jag kan hjälpa honom?
Eva Rusz säger: Vill han förändra sig själv får han skriva en inplastad lapp med instruktioner om hur han skall hejda sig och ha med sig den i fickan ett tag framöver. Diskutera med honom VAD han kan göra för att inte överreagea? Det bästa är att han får fundera ut alternativa beteenden och sätt. Öva också dig själv på att fortsätta vara lugn och inte reagera, eller gå därifrån så du markerar.
Nilla säger: Hej ! Jag är sambo sedan 1 1/2 år, man jag lever med har en son på 12 år. Det gick bra den första tiden men nu är det jobbigt med sonen. Min sambo och jag har inte samma regler. Vi bestämmer regler men sen ändrar han dom när han själv är hemma. Jag blir förvirrad och det känns inte bra. Det går ut över pojken som blir arg på mej när jag ställer krav på honom, för det gör inte pappan. Jag har själv barn men dom är vuxna 25 och 21 år. Vet inte hur jag ska bete mej.
Eva Rusz säger: Ni måste vara helt eniga, om reglerna och pojken är i en känslig ålder. Risken är annars att du blir en "satmara" och hans pappa den "snälle" vilket kan skapa splittring er emellan! Säg nej tack till att du skall överraskas av nya regler be heller din sambo att han säger som det ÄR om han innerst inne inte håller med dig men låtsas vara överens med dig.
Lana säger: Hej Eva. Min kille har svårt att säga jag älskar dig, alltså jag vet att han älskar mig men värför har han så svårt att säga det? Han säger bara att man behöver inte säga det så ofta medan jag tycker att man ska säga det ofta.
Eva Rusz säger: Det kan vara en skillnad er emellan, bara huvudsaken är att han visar det. Du kan fortsätta säga du älskar honom han kanske lär sig på sikt?

Ann-Charlott säger: Hej Eva, tack för en jättebra sida. Jag är tillsammans med en underbar man sedan 4 mån. Vi väntar nu barn, oplanerat. Är 43 år har tre killar. Han har inga barn men önskar innerligt. Jag känner en ambivalent känsla nu som jag vill få bukt med. Ena dagen tänker jag att detta är galet med tanke på min ålder och längden på vårt förhållande, hur vi ska få ihop allt. Å ena sidan kanske vi inte får fler chanser. Jag mår bra för övrigt och vill släppa orostankarna som jag brottas med.
Eva Rusz säger: GRATTIS! Du ska fortsätta säga JA till livet, man måste våga chansa någon gång med! Försök ge akt på de negativa tankarna då de anfaller dig, och sluta "MATA" dig med en massa dåliga och negativa scenarior. Ersätt dem med vilka POSITIVA sådana det kan också bli! Lev även i nuet och var glad att du kunde bli med barn, i din ålder har många svårt att bli det! Lycka till!
Anette, 44 säger: Hej Eva, jag är en kvinna på 44 år som träffar en man som är sambo. Han säger att han ska avsluta sitt förhållande men jag blir ibland tveksam om han verkligen kommer att fullfölja det. Jag älskar honom men vet inte om jag står ut med denna väntan. Vad/hur ska jag göra?
Eva Rusz säger: Mitt tips är att du själv sätter en slags "tidsfrist" vad du kan acceptera och sen berättar du om den för honom. Det är svårt att skilja sig men väldigt många gör det dagligen, han måste visa dig att han menar allvar, annars bör du överväga att avsluta det.
catta säger: min kille tänker bara på sitt ex vad ska man göra?
Eva Rusz säger: Fråga honom vad det är han tänker? Och be honom fundera över om det blir bra för ER två om han dessutom berättar om det för dig?
Moderator säger: Nu är tiden tyvärr snart ute, dags för dagens sista fråga!
Anonym säger: hej..är gift särbo med en man med mindre barn..jag har vuxna barn och vill inte leva med små barn igen...han har dom varannan vecka..jag bor på gotland o han på fstlandet..vi tycker väldigt mycket om varandr...måste vi separera...vi kan inte bo ihop förräns om kanske 8 år...Vi vill ju ändå ha någon att dela vardagen med...det kan vi inte nu...måste vi separera?Vi kan bara träffas var 4-5 helg....
Eva Rusz säger: Nej, varför det? Alla har rätt att skapa sig sina egna former för hur samlevnaden skall se. Man kan väl leva som ni gör? Eller så får du ompröva ditt beslut att du inte orkar med mer barn och flytta ihop med honom i alla fall, eller att ni flyttar till ett nytt ställe tillsammans där du kan få en egen liten "del" av bostaden att fly in i om/då det blir jobbigt?
Moderator säger: Det var sista frågan för idag! Stort tack till dig Eva, och tack till alla er som ställt frågor!