”Varför känner jag mig äcklad av sex?”

Läs senaste chatten med Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: Hej på er! Redo för chatt :-)
Moderator säger: Välkomna allihop, då börjar vi med frågorna..
madeleine säger: Hej Linn! Tack för din tid du tar dig varje vecka med att besvara våra frågor =) Jag och min pojkvän har ett litet problem.. Vi kan aldrig umgås hos honom och sällan hos mig, pga våra familjer, därför undrar jag om du har något förslag på något mysigt stället utanför hemmet som man kan ha det lite mysigt på? Hälsningar Madde.
Linn Heed säger: Hej Madde och stort tack för att du uppskattar det jobb jag gör! :-)! Det kan vara knepigt, eftersom sex på allmän plats kan väcka anstöt och i värsta fall rubriceras som förargelseväckande beteende vilket är ett lagbrott, så man bör vara försiktig med var och hur. Den här årstiden gör det ju inte direkt lättare, eftersom det ofta blir för kallt att vara utomhus. Även om ni inte får sova över hos varandra, så går det ju att mysa tillsammans ändå. Jag antar att ni ändå får vara hemma hos varandra, även om era föräldrar inte tycker det är ok med övernattning. Enligt lagen är det 15 år innan det är ok att ha sex, sedan handlar det ju också om känslomässig mognad, även om man har fyllt 15 år. Nu vet jag ju inte hur gamla ni är, men era föräldrar menar väl och drar en gräns och markerar att ni fortfarande är unga och att dom bryr sig om er. Försök att ta det på rätt sätt. Kramar!
Thomas säger: Hej Linn! Är inte så förtjust i att "slicka" tjejer men vill samtidigt kunna ge en sådan njutning. Kan kyssar vara lika gångbart som att använda tungan?
Linn Heed säger: Oralsex kan utföras på många olika sätt och det är ibland lite missvisande att använda ordet "slicka" (som man gör på en glass t ex) eftersom många tjejer uppskattar annan typ av tungteknik. Att använda mycket saliv, att inte enbart fokusera på klitoris, utan även yttre och inre blygdläppar, venusberget, mellangården och slidmynningen. Att kombinera tunga, läppar, fingrar och varm andhämtning. Ett förspel kan innehålla allt från oralsex, till smek, hångel, kyssar, upphetsande ord och att kramas intensivt. Gör ingenting som du "mår dåligt av", utan många gånger blir det bästa sexet även när man själv njuter fullt ut. Det märker din partner och då blir njutningen och känslan mycket starkare.
Lotta 30 säger: Hej Linn. Ibland när jag har sex känner jag mig äcklad över att jag är i den situationen. När jag var liten blev jag sexuellt utnyttjad vid ett tillfälle, kan detta ha något samband? Och hur gör jag för att känna mig mer bekväm med sex? Tack.
Linn Heed säger: Att vara med om ett sexuellt övergrepp eller sexuellt gränsöverskridande kan självklart sätta spår, både medvetna och omedvetna. När man känner sig begränsad, hindrad eller handikappad på något sätt, så är det viktigt att försöka förstå varför för att komma till rätta med problemet. I ditt fall kan det säkert finnas ett samband som är värt att undersöka och bearbeta. Det behöver inte alltid innebära att man går i en lång insiktsbearbetande samtalskontakt, men att få syn på det man har varit med om och också förstå innebörden och konsekvenserna, kan göra hela skillnaden för att du skall kunna utveckla ett nytt förhållningssätt till dig själv, din lust, din kåthet, din kropp och din sexuella njutning. Det handlar om att förstå vad "äcklet" består av. Det kan du undersöka tillsammans med en psykoterapeut. Arbetar du så pröva företagshälsan, annars så kan du söka en privat psykoterapeut på stan. Det här fixar du, och så klart att du i vuxen ålder skall kunna njuta av ett härligt sexliv! Kram och lycka till :-)
Per säger: Tjena Linn! Jag skulle vilja he tips på hur vi män kan "göra oss sexiga" för kvinnan? Kvinnor kan ju köpa sexiga underkläder eller liknande, men vad kan vi män göra? Tacksam för svar :) MVH Per
Linn Heed säger: Sexiga och fräscha underkläder går väl även hem hos kvinnorna, om ni män tar på er något nytt och läckert. Då menar jag inte nödvändigtvis ;-) stringtanga och liknande, utan många tjejer uppskattar snygga boxershorts i en sportigare modell. Lite dyrare och exklusivare, men det visar att du också bryr dig, anstränger dig för att vara fin och läcker för din tjej. Att överhuvudtaget vara ren och fräsch. Dofta gott, inhandla en ny doft, sensuell, som gör att hon måste sniffa extra mycket på dig.... Att vara nyrakad, så att vassa skäggstugg inte tar bort lusten och kåtheten (vilket den lätt gör om man är nere i ett känsligt underliv och leker med ansiktet....). Att vara sexig, kan handla om att du visar att du åtrår kvinnan. Vill ha henne, just henne! Kvinnor (och män också för den delen) älskar bekräftelse och att få känna sig utvald, så det om något är sexigt. Bara det att du anstränger dig lite extra, i små detaljer och i omsorg. Det gör ofta skillnaden! Kramar!
sthlmstjej säger: Hej linn!! Har ett litet problem som jag önskar att få hjälp med. Ja och min pojkvän har varit tillsammans i typ 6 år och har haft ett superbra förhållande. Nu de senaste månaderna har han tappat intresset i sex. Vi har snackat om det men han klagar att han är för trött på kvällarna. Vet verkligen inte vad jag ska göra, känner att jag börjar blir desperat och börjar klättra på kvällarna. Vad ska jag göra?? Hur ska jag få honom att bli intresserad igen? /// Sthlmstjej
Linn Heed säger: Okej, han är trött, och förmodligen är det också så. I perioder så dalar lusten och andra saker tar över. Stress, oro, sömnbrist och krav är säkra erotikdödare, tyvärr! Att fortsätta prata och visa förståelse, även om du känner dig frustrerad är viktigt. Inga barnsliga och primitiva utspel, där du skall straffa honom och på olika sätt markera att du börjar lessna. Prata hellre med honom, öppet och ärligt, vuxet och moget. Det vinner ni på, båda två. Han behöver nog känna att du finns där och älskar honom lika mycket, även om hans sexlust just nu går på sparlåga. Visa det!!!! Sedan kan du ju naturligtvis tillfredsställa dig själv, kanske vill han vara med och till och med bli eggad och tänd... Försök även att kanalisera ut din överskottsenergi och frustration på någon annan fysisk aktivitet. Träning, löpning, dans, bollsport, raska promenader. Det här fixar sig. Var bara tolerant och ärlig. Kramar till dig!
Missy säger: Hej Linn skulle vara tacksam om du kunde svara på denna fråga som jag undrat över ett bra tag nu men inte fått svar på... kan man operera sig i underlivet för att bli trångare och vart söker man sig om man vill göra det? Mvh missy.
Linn Heed säger: Handlar det om ett så kallat "skönhetsingrepp" så är det ett intimkirurgiskt ingrepp som utförs av privata kliniker. Det är en plastikoperation som man då får bekosta själv. Handlar det om men efter en svår förlossning exempelvis, så kan man få det betalt via Landstinget och då görs det på sjukhusen. Innan du gör en sådan här operation, oavsett om det finansieras privat eller offentligt, så är det av största vikt att diskutera för- respektive nackdelar, och eventuella risker och biverkningar med en läkare.
Moderator säger: Här kommer en kort sista fråga – tiden är snart ute för idag..
qw säger: Hej Linn! Hur farligt är det att äta p-piller? Vilka är riskerna? tack för svar! =)
Linn Heed säger: Dagens p-piller är väldigt bra kontrollerade, eftersom dom har funnits under så många år och man ständigt forskar och utvärderar olika biverkningar och effekter. Så jag skulle säga att riskerna är förhållandevis små. Men tillhör man t ex en riskgrupp, det vill säga att det har funnits blodproppar i släkten och där blodtrycket är högt med mera, så skall man fundera över om p-piller är rätta preventivmedlet. Sedan reagerar kvinnor olika på olika hormonella preparat. Vissa får ökad sexlust, andra minskar sin, en tredje grupp märker inte av någon skillnad. Andra får ökad aptit och går upp i vikt, andra blir nedstämda och lite deprimerade, andra kan få känsligare och skörare slemhinnor i underlivet. Det handlar om att våga pröva och att i samråd med barnmorska på ungdomsmottagning eller gynekolog, diskutera igenom vad som kan passa just dig. Det är en individuell prövning och man kan aldrig på förhand förutspå hur en viss person kommer att reagera. Kram och lycka till! Ps. Det är dock viktigt att skydda sig mot oönskad graviditet och även för könssjukdomar för den delen. Så det måste man också väga in i för- och nackdelar.
Moderator säger: Det var sista frågan för idag.. Stort tack till dig Linn, och tack till alla er som chattat!
Linn Heed säger: Kram och tack för idag! Vi ses till nästa måndag 11:00 och chatten som vanligt då.