”Hur länge ska jag vänta?”

Läsarna får hjälp i relationsakuten

RELATIONER

Kvinnan ber om ursäkt på föredömligt vis och mannen förlåter.

Ändå vill han ha tid att tänka över förhållandet. Lång tid.

– Hon ska absolut inte vänta i flera månader. Ta kontakt på nytt och kräv ett svar, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Intrycket hon får av denne man: en känslomässig frossare.

Orolig väntan ”Jag sårade honom. Nu vill han tänka över sina känslor, och har inte hört av sig på en månad”, skriver Aggie. (Bilden är arrangerad).

– Om de tre åren tillsammans har varit bra kan man fråga sig hur han kan sätta allt på ett bräde. Hans sårbarhet måste vara extremt stark mot just det hon gjort eller sagt och bett om ursäkt för, säger Eva Rusz.

Självömkan är inte bra

Men att grotta ner sig i funderingar och självömkan är inget hon rekommenderar. Det leder snarare till att man tappar perspektivet.

– Det är fara för att han fastnar i sårbarheten om han sitter för länge på kammaren och funderar. Han riskerar att bli en känslomässig frossare genom att älta det som hänt, och glömma att de också haft det bra.

Hon har agerat rätt

Hennes agerande är däremot exemplariskt, tycker Eva Rusz.

– Hon är väldigt insiktsfull och har gjort allt rätt. Bett om ursäkt, förklarat och varit tålmodig.

Men nu bör hon inte vänta längre.

– En månad kan vara rimligt som betänketid, men nu ska hon ta kontakt igen. Begär ett möte och att han förklarar vad han känner kring det som har inträffat.

– Försök få honom att öppna sig och berätta om någon situation från förr som liknar denna, är Eva Rusz råd.

Han måste förklara sig

Om han inte kan minnas någon sådan koppling måste hon fråga om det finns en annan anledning till hans starka reaktion och att han dragit sig tillbaka.

– De kan inte gå vidare om han inte berättar hur han känner. I en relation som varat i tre år har man ett ansvar att förklara vad som händer inom en.

FAKTA

Veckans dilemma: Han tvivlar på relationen

Hej Eva! Jag har varit tillsammans med en man i tre år. Vi är inga ungdomar utan 40 + båda två. En dag sårade jag honom, men bad om ursäkt och förklarade mitt beteende. Trots det avslutade han vår relation med ett sms, utan att vi talat ut. Det kom som en chock. Jag älskar honom och före missförståndet hade vi ett bra förhållande.

Två veckor senare tog han upp kontakten. Han ville stryka ett streck över problemet, men sa att han behövde betänketid för att bli klar över sina känslor och vad han vill med förhållandet.

Nu har det gått en månad och han har inte hört av sig. Ska jag ha tålamod och vänta tills han fått den tid han behöver?

Aggie

Ska hon ge honom mer tid? Så tycker läsarna:

NEJ Man sitter inte och intellektuellt utvärderar vad man känner. Ta kontakt och fråga. Han kan inte gärna kalla dig otålig efter en dryg månad.

Maria

NEJ Klart att han inte bara kan glömma när du gjorde honom besviken. Har han funderat i en månad är det ganska uppenbart att han inte hittar de rätta känslorna.

Bondkatten

JA Ett par månader är väl rimligt att slicka såren. Han lär inte vilja komma tillbaka om du pressar på och tjatar. Ge honom tid att tänka klart.

Kenny

NEJ

ARTIKELN HANDLAR OM