Hångla och slipp stressen

Fysisk intimitet hjälper mot stress enligt schweizisk studie

RELATIONER

Par som kramas, kysser varandra och har mycket kroppskontakt har mindre stresshormoner i kroppen, visar en ny undersökning.

– Främst är det lugn beröring vi ska satsa på för att stressa ned, säger sexologen Ulf Wideström.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Ulf Wideström, sexolog.

Undersökningen, som bygger på 51 tyska par och som leddes av Beate Ditzen, läkare på University of Zürich i Schweiz, visar att fysisk intimitet hjälper mot jobbrelaterad och annan stress. Paren följdes under en vecka och de fick uppge hur mycket kroppskontakt de hade och vilket humör de var på. Par som hade mycket fysiskt kontakt hade mindre av stresshormonet kortisol i kroppen än de som hade lite eller ingen fysisk kontakt, skriver newsmax.com.

Bra mot jobbrelaterad stress

Resultaten var speciellt framträdande bland paren som uppgav att de led av jobbrelaterad stress. Forskning tyder på att kronisk stress har negativ inverkan på hälsan. Allt i från en nedsättning av immunförsvaret till en större risk för hjärt- kärlsjukdomar. Samtidigt visar annan forskning visar att lyckligt gifta par mår bättre och lever längre än andra.

Satsa på lugn beröring

Sexologen Ulf Wideström överraskas inte av resultatet.

- När vi har fysisk kontakt så utsöndras hormonet oxytocin i kroppen vilket tränger undan stresshormoner.

Han fortsätter:

– Vill man slippa stressen ska man främst satsa på lugn beröring, det vill säga inte sex. Att bli sexuellt upphetsad är inte samma sak som att stressa ned. Här är det viktigt att man etablerar någon form av överenskommelse så att det inte upplevs som sexuella inviter så fort man tar på varandra, säger Ulf Wideström.

Fotmassage effektivt

Det gäller alltså att välja den form av beröring som ger bäst effekt.

– Att få fötterna masserade när man sitter i soffan upplevs ofta som avstressande och är väldigt uppskattat, främst bland kvinnor. Men det är så klart individuellt vad folk tycker om. Det är effektivt så länge det är lugn beröring.

ARTIKELN HANDLAR OM