Tänder du inte på din man längre?

Malena: Så hittar ni lusten i vardagsgeggan

Foto: KATRIN JAKOBSEN
OSEXIG GNÄLL-KÄLLA. Har hans strumphögar blivit en oöverkomlig erotikdödare? Då är det dags att ta itu med problemet.
RELATIONER

Ett dött sexliv behöver inte betyda slutet. Sexologen Malena Ivarsson vet precis hur du kan återerövra lusten i samlivet.

— Sex är en av de ­viktigaste rekreationerna vi har, säger hon.

Foto: PER BJÖRN
Malena Ivarsson vet hur man får en nytändning i förhållandet.

Har ditt sexliv också blivit slentrian? Har du tappat lusten för att din partner varit otrogen eller tär föräldraskapet på ditt förhållande? Malena Ivarsson har varit sexolog i över 30 år och möter dagligen nya dilemman som involverar sex och samliv. Nu har hon samlat sina tankar i boken ”Lust - Ge kärlekslivet en nytändning” (Ica förlag) där hon ger tips på hur en döende relation kan få nytt liv.

–?Ett vanligt problem är att vi blir för vardagliga med varandra. Sex handlar om spänning och hjärnan vill ha omväxling. Vi måste lära oss att hitta lusten i det vardagliga också.

Boken är i första hand riktad till kvinnor men de flesta problemen och lösningarna kan även användas av mannen. Ett fel många gör när det börjar knaka i fogarna är att direkt lägga över skulden på sin partner i stället för att titta på oss själva som bidragande orsak till problemet.

–?Du ska alltid gå till dig själv först. Vi föder bara negativa tankar när vi lägger skulden på någon annan. Tänk ”jag tänder visst på min partner” i stället för att leta fel. Försök att berätta en ny historia för dig själv som ”jag är värd ett bra sexliv”. Berätta om dina behov i stället för att kritisera. Se din partner med andra kvinnors ögon i stället för att vara negativ.

Har vi mer problem med lusten idag?

–?Ja, Vi har större förväntningar på ett lyckat sexliv och blir rädda när det inte funkar. Vi får också väldigt mycket stimulans i övriga livet. Många tycker till exempel att jobbet är så kul att de inte märker att de bränner ut sig själva och tappar lusten. Sex släpper ut så mycket bra i kroppen och är en av de viktigaste källorna vi har till rekreation.