”Han hånglade med sin kollega”

Foto: Colourbox
sveket Liselotte blev förkrossad över att henns man hånglat med en kollega. Kan hon nu stanna i förhållandet? (Bilden är arrangerad).
RELATIONER

Under ett långt liv tillsammans kan frestelser utifrån dyka upp. Frågan är hur man väljer att hantera dem.

– Mannens beteende är inte okej. När han ärligt berättar vad som hänt men ändå träffar kvinnan i smyg, så blir tilliten allvarligt skadad, säger Eva Rusz.

Men ännu kan relationen räddas.

Liselotte slits mellan hopp och förtvivlan (Genrebild).

Liselotte är inte ensam om att ha blivit bedragen. Enligt Folkhälsoinstitutets rapport ”Sex i Sverige” har 38 procent av de svenska männen och 23 procent av kvinnorna varit otrogna mot den stadiga partnern. Liselottes beslut är det som alla som blivit svikna måste fatta: stanna och kämpa – eller gå vidare?

– Jag tycker att hon ska låta den inre konflikten vila under familjerådgivningen. Där kan de öppet reda ut vad som hänt och hur de ska gå vidare. De behöver hjälp att få till en nytändning, säger Eva Rusz.

Byt jobb – sätt gränser

Män och kvinnor reagerar olika på otrohet, enligt Folkhälsoinstitutets rapport. Män har svårare att förlåta om deras kvinnor hoppar i säng med någon, medan kvinnor generellt sett har svårare att förlåta känslomässig otrohet.

Eva Rusz menar att makens beteende är en kollision mellan förnuft och känsla.

– Förnuftet säger åt honom att vara ärlig mot sin fru, men känslomässigt har han svårt att stå emot kollegan. Men att han får känslor för någon annan betyder inte att han har slutat älska sin partner. Han måste lära sig att sätta gränser, kanske rentav byta jobb eller avdelning. Och vara tydlig med var hans lojalitet ligger.

Stanna om det är utrett

Svaret på Liselottes sista fråga är ja.

– Jag tycker att hon ska stanna. När det som hänt är utrett, förklarat och bearbetat. Och han har visat att hon kan lita på honom till hundra procent, säger Eva Rusz.

FAKTA

Dilemmat: Ska jag stanna kvar?

Hej Eva! Jag och min man har varit ihop i 19 år och har två barn. I somras bekände han att han har hånglat med en kvinnlig kollega. Jag blev förkrossad. Efter ett par tuffa dagar bestämde vi oss för att fortsätta tillsammans. Sakta men säkert började vi hitta tillbaka till varandra.

I helgen var vi på fest och hade trevligt, men något var fel. På morgonen erkände han att han haft kontakt med henne under tiden vi kämpat ihop. Det handlar mest om sms, men även fika, någon tröstkram och en puss.

Min man har bokat tid för familjerådgivning. Mitt hjärta vill försöka, men huvudet säger att jag inte är klok. Ska jag stanna kvar?

Liselotte

Ska hon stanna kvar? Så tycker läsarna!

NEJ Du ska inte stanna kvar. Din man söker sig till någon annan för att ni inte har det riktigt bra. Han stannar på grund av gammal vana och trygghet.

Anette

NEJ Han har svikit dig två gånger och det här plötsliga erkännandet tyder på att det finns värre saker han borde berätta. Lita på din magkänsla och bryt upp.

Kram Johan

JA Ta chansen till parterapi för att se vad ni kan rädda. Det tycks som din man har behov av något som han ej kan säga i dagsläget.

Mika