”Min kille är toksnygg, jag är halvgrå average”

Eva Rusz svarar på relationsfrågor i chatten

RELATIONER

carol säger: Hej Eva, jag undrar hur jag ska komma över mitt mindervärdeskomplex gentemot min kille. Han är TOKsnygg, då menar jag toksnygg så folk vänder sig på gatan efter honom, och jag är en halvgrå average tjej. Fattar för det första inte vad han ser hos mig, men vi har bott ihop i tre år nu så nåt är det. Men min känsla av att inte räcka till förstärker svartsjuka och massa dåliga beteenden, så han kanske lämnar mig för det till slut! Hur ska jag göra?
Eva Rusz säger: Man skall aldrig jämföra sig med andra och du skall inte ens tänka tankarna att din kille inte skulle gilla dig, om du förstör och skapar svartsjuka så kan det förstöra relationen. Försök sluta att tänka på utseendet hela tiden, och fokusera istället på vilka andra egenskaper och beteenden din kille har som gör dig glad osv. Det är nog lite dålig själkänsla du har som du förstärker då du tänker på detta sätt. Varje gång du gör så blir din självkänsla sämre. Varje gång from nu skall du byta ut de tankarna mot dessa: ”Sluta, vi älskar varandra och jag är duglig och snygg jag med”. Öva öva öva!

Sofie säger: Hur lång tid tar det att kommer över någon? Jag och min kille gjorde slut för två år sen. Hur ska jag nånsin kunna blir kär igen?
Eva Rusz säger: Ofta kan det runt ett "sorgeår" och två år är lite lång tid såvida inte dina känslor har mattats av under denna tid. Men om du fortsätter att t ex dagligen tänka på honom så aktiverar och vidmakthåller du alla känslor av saknad osv som kommer göra dig deppad. Ut och försök träffa andra killar, och försök att avbryta ditt ältande i gamla minnen och känslor varje gång du kommer på dig att tänka så. Byt ut tankarna och fokusera på vad som helst, men inte honom. Räkna ett svårt mattetal t ex: vad blir 39 gånger 72 delat 5? Eller räkna bilar på gatan eller ställ böcker i bokstavsordning hemma osv. Ju mer du lär dig fokusera bort från de känslomässiga minnenan genom att byta tankespår desto mindre ledsen kan du känna dig på sikt.


SB säger: Hej Eva. Jag och min man delade på oss tidigare i år, bl a på grund av otrohet, lögner och svek från hans sida. Har två barn och jag har pga av dem inte sagt till honom vad jag egentligen tycker. Jag tycker otroligt illa om honom, och vill ha så lite som möjligt med honom att göra. Vill samtidigt inte att det ska gå ut över barnen. Hur tacklar jag detta?
Eva Rusz säger: Skriv ett brev som du dagligen fyller på och då du känner dig "tömd" läser du igenom det och tar ställning till om du vill skicka det till honom.


violen säger: Hej Eva, hur ska jag gå till väga för att lära känna mig själv? Kanske låter klyschigt men jag är allvarlig, vill gå på djupet med mig själv, hitta trygghet och säkerhet och självkänsla, känns nu som att jag bara flyter med och är den som alla förväntar sig att jag ska vara.. Hur börjar jag?
Eva Rusz säger: Finns en bar bok som på engelska heter "Reinvent your life" av J. Young. Läs och arbeta med den. Alt ngn annan svensk bok. Eller ta ett kortare varv i psykoterapi som start.


Linnea säger: jag har tappat lusten till sex med min pojkvän. Hur ska jag göra för att få tillbaka den?
Eva Rusz säger: Låt det vara en period och skapa situationer där ni har kul ihop, kela och kramas ett tag och tala inte så mycket om det. Närhet är minst lika viktigt så också som förspel till sex. Man kan tappa lusten och den brukar komma tillbaka.


Anna säger: Hej Eva! Min kille är väldigt dålig på att säga vad han egentligen tänker på. Han säger bara att allt är okej jämt. Hur ska jag få honom att säga vad han verkligen känner?
Eva Rusz säger: Ställ följdfrågor som "Vad menar du det OKEJ?" Försök få honom att nyansera sig då han säger så. Men vi är alla olika och kvinnor är aningen mer vana pga av biologin att tala känslor och kommunicera dem så inse det också.


Mange säger: Eva! Du är grym. Hjälp mig är du snäll, med ett problem jag har. Det finns en tjej på jobbet som jag varit på-håll-kär i hur länge som helst. Nu blev hon rätt nyligen singel, men jag vet att det finns känslor kvar och att de fortfarande ses. När jag frågade om läget så sa hon bara "jag är lite rädd för kärlek" och log. Hur närmar jag mig henne? Kan jag, får jag? Jag vill!
Eva Rusz säger: Tack ska du ha! Klart du får närma dig henne men vara beredd på att hon håller på sin gräns som hon ju har sagt! Jag tycker gott du kan säga " Jag är ledsen att din relation spruckit, men om du på sikt kan tänka dig en ny dejt så har du en precis hör bredvid dig! Jag gillar dig och skulle tycka det vore spännaned att få en chans att lära känna dig" eller ngt sånt. Visa vad du vill med respekt för henne så får hon ngt att tänka på. Ta det bara lugnt och låt det få ta tid.


Moa säger: Jag älskar dina böcker! Jag kan inte skaka av mig negativa saker.. jag begraver mig i dem. När läraren sa att min saga var usel gick jag och var ledsen en vecka, när jag misslyckas på prov blir jag jättesur. Vad ska man göra för att ha lite mer skinn på näsan och ta det hela lungt och lämna det bakom sig?
Eva Rusz säger: Vad kul att du läser dem! Kolla i de alla övningar som finns i dessa böcker där står hur du kan göra för att skaka av dig. Försök hålla dig till din egen inre linje och sluta ta in vad "alla" runtomkring dig anser, Ok att läraren säger en sak men DU kan tycka att du var bäst i alla fall! Skapa en egen subjektiv linje som går igenom dina tankar dagligen. Läs "Bli en vinnare" igen (om du har det?) och stryk för sånt som du kan tillskansa sig i tanketröning eller beteendeträning. Sen gör du ett enkelt manus till dig själv som du skriver ner och har med dig. Du tar fram och läser det varje gång du känner att dina känslor börjar glida bakåt och bli ledsna osv. Lycka till!


Marcus säger: Jag har ett sexuellt förhållande med en brud som visserligen redan har en kille, men vi har underbart sex och jag känner att jag börjar få känslor för henne. Ska jag snacka med henne och säga precis som jag känner för henne eller ska jag bara låta henne vara?
Eva Rusz säger: Du har all rätta uttryck vad du vill till henne så gör det.


Karin säger: Jag har blivit helt förälskad i en hantverkare vi haft hemma. Vill så gärna tala om vad jag känner. Han är inte helt ointresserad...Vi har familj båda två. Suck! Ska jag hålla tyst och hoppas att det går över? Ha en trevlig helg!
Eva Rusz säger: Man kan känna åtrå och annat till andra men inte leva ut det. Det är oftast bättre då man har familj att inte leva ut det men var och en gör vad man vill och anser är "rätt".


SuperSötTjej säger: Min pojkvän kan ibland behandla mig dåligt. När vi bråkar så säger han ofta hur dålig HAN är, att jag borde skaffa en annan och att han kommer ta livet av sig om jag lämnar honom. Vi bråkar ganska ofta dessutom, och det känns som om han njuter av det..ibland så har han till och med slagit mig. Jag älskar honom, men orkar inte med allting känns det som. Ska jag lämna honom?
Eva Rusz säger: Om ngn slår en bör man inte vara ihop. Din kille låter som han var i obalans med sig själv och han verkar behöva hjälp. Man får inte tro det är ok att bli slagen någon gång i en relation!


Sebastian säger: Hej Eva! Hur gör jag på snällast möjliga sätt slut med en tjej som jag träffat i ett halvår men inte ser någon framtid med? Vill gärna ha kvar henne som vän..
Eva Rusz säger: Berätta vilka fina sidor du har sett vad du uppskattat hos henne och be henne att ta till sig det trots att du kommer att göra slut. Berätta varför du inte ser ngn framtid med henne på ett skonsamt sätt. Ta på dig lite "skuld" i detta och ta ett eget ansvar för att du nu kommit fram till det. Var vänlig, lugn och generös mot henne. Visa henne du vill henne väl.


Peter säger: Kärleken och åter kärleken hur kan något så underbart vara så giftigt? Man ger allt till en kvinna och allt. Men ändå blir man sviken för att hon kände sig förvirrad? En dum fråga är alla tjejer såhär? För jag börjar faktiskt få den uppfattningen
Eva Rusz säger: Nej du kan inte dra "alla tjejer" över en kam! Du kanske är lite för intensiv? Fundera istället över dina egna kärleksyttranden. Finns det nt där som "alltid" går som en gemensam nämnare i dina relationer?


sangria säger: Eva, jag har blivit superförälskad i en tjej på min kurs. Jag är också tjej och har aldrig känt så för en annan kvinna förut. Känner att jag MÅSTE testa det här för att inte undra resten av livet, men hur f-n ska jag göra?
Eva Rusz säger: Vet inte om det finns några andra sätt än de vanliga då man tar kontakt? Antagligen försöka få ngn kontakt med henne först och flörta lite, skiljer sig väl inte mot hur heterosexuella tar kontakt?


Anonym säger: Hej! Har träffat en kille under flera års tid,men som för några år sen blev ihop med en kompis till mig och skaffade barn. Trots det har vi fortsatt att träffas. Jag önskar jag kunde gå vidare, men är för svag. Han säger att han ska göra slut, men han behöver tid. De lever inte ihop men det är barn och känslor han tänker på. Ska jag bryta helt med honom? Har så svårt att gå vidare och vill gärna tro på honom men åren går.Har försökt att sätta gränser men sviker mig själv hela tiden. Leker han med mig?
Eva Rusz säger: Leker och leker; du är indragen i konstig relation där din kompis på ett sätt blir lurad av dig och av honom. Det låter på din beskrivning som om denne man är lite osäker och då håller dig kvar. Tar du emot smulor istället för en riktig kärlekssatsning ? Du klarar visst av att bryta men om du själv är så osäker så kan detta förhållande riskera hålla på så här länge till. Ta dig en riktig funderare nu!


Sissi säger: Jag är skild med två barn. Har träffat män efter skilsmässan som jag fått känslor för, men det faller alltid på att jag inte kan se dem i en framtid med med mina barn. De är loksom inte bra nog åt barnen tycker jag. vad gör jag?
Eva Rusz säger: Försök lära känna ngn man ordentligt och ställ frågor till honom om hur han ser på barn, egna barn och andras osv. Det du "ser" behöver ju inte vara ngn "sanning" alls utan en ursäkt att slippa engagera dig omedvetet. Så ta det lugnt och fortsätt dejta men lägg inte ner då du börjar tänka att de inte skulle passa in.


Moderator säger: Det var tyvärr sista frågan för idag! Stort tack till dig Eva, och tack till alla er som chattat!
Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velta chatta! Jag önskar dig en trevlig helg! Kram Eva

aftonbladet.se