”Ska 15-åringen få festa på lucia?”

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsakuten

oeniga Britta tycker att dottern ska få vara ute till klockan ett – men det tycker inte hennes man. (Bilden är arrangerad)
RELATIONER

För många unga är luciafirandet en inkörsport till alkohol. Då gäller det att föräldrarna sätter upp förhållningsregler.

Regler som båda står fast vid, poängterar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Om föräldrarna inte håller enad front, ser flickan chansen att tänja på gränserna.

Lucia är en av årets värsta fyllehelger. Många gånger är denna helg startpunkten för första tonårsfyllan, säger Eva Rusz.

Dotterns argument: ”Alla andra får ju ...” är dessutom en klassisk föräldrafälla. Att ta reda på fakta är därför en bra början.

– Britta och hennes man har gjort rätt i att ringa runt. Även om kamraterna i en del fall får vara ute till klockan ett, måste inte samma regel gälla i just denna familj. Använd argumentet: ”En del föräldrar tycker att det är okej, men det gör inte vi”, säger Eva Rusz.

”Räkna med sprit”

Hon anser att en femtonåring inte är mentalt mogen att stå emot grupptryck.

– Räkna med att det alltid är någon kamrat som smugglat med sprit från föräldrarna.

I Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN:s rapport om skolelevers alkohol- och drogvanor från 2007 uppger 20 procent av flickorna och 16 procent av pojkarna att de varit berusade första gången vid 14–15 års ålder (5 127 elever i årskurs 9 deltog i undersökningen).

Viktigast: håll ihop

Helst skulle Eva Rusz se att föräldrarna tar ett ännu aktivare initiativ än att enbart hämta flickan när det är dags att åka hem.

– De kan nattvandra och hålla koll på ungdomarna på avstånd, även om det så klart är väldigt impopulärt bland ungdomarna själva.

Men viktigast är att de håller ihop.

Flickan kan utnyttja att föräldrarna är oense, genom att splittra och förhandla fram sin vilja. Därför är det viktigt att Britta inte visar utåt att hon inte tycker som sin man. Hon bör stå på sin mans sida.

FAKTA

Veckans dilemma: Vi har olika åsikter

Hej Eva! Vår dotter som är 15 vill gå på lussevaka kvällen före lucia – ett diskotek som arrangeras i ishallen där vi bor. Enligt dottern får alla kompisar vara ute till klockan ett den natten. Vi har ringt runt lite och det verkar stämma i en del fall, men inte alla. Vissa föräldrar kände inte ens till diskot.

Jag tycker att hon kan få komma hem klockan ett den natten. Min man menar att det är på tok för sent. Han vill hämta henne med bil senast klockan 23. Detta har blivit en konflikt.

Dottern säger att pappa inte fattar någonting. Jag tycker att hon kan få göra som sina kompisar. Min man vill att vi vuxna håller enad front och anklagar mig för att gadda ihop mig med dottern.

Borde jag stå på min mans sida, trots att jag tycker som min dotter?

Britta

Ska Britta ge med sig? Så tycker läsarna:

NEJ Stå på dig och låt er dotter vara där tills dess det är slut, visa att ni litar på henne. Och att ni står utanför och väntar på henne klockan ett.

SEB

JA Du ska absolut hålla med din man. Man tycker inte alltid lika, men inför barnen ska ni vara eniga. Barn ska inte vara ute och drälla på nätterna.

Å

NEJ Det handlar om en kväll på ett disco arrangerat av (förhoppningsvis) ansvarsfulla personer. Stå på dig om du tycker att hon ska få vara ute till ett.

Alexandra

ARTIKELN HANDLAR OM