Vart tog sexlusten vägen?

Så kan ni tända till på nytt

Foto: JUPITER IMAGES
RELATIONER

Vart tog den vägen egentligen? Den där pirrande härliga känslan när man var nykär.

–?Bristen på lust är nog vårt allra vanligaste sexuella problem, säger sexolog Malena Ivarsson och ger tips på hur vi kan tända till på nytt.

Malena Ivarsson.

Vi älskar varandra, känner oss trygga och kan varandra utan och innan efter alla år tillsammans. Ändå är det något som fattas. Passion.

– Med tryggheten försvinner spänningen i ett förhållande. Men vi vill ha båda delarna. En paradox vi måste vara medvetna om, säger Malena Ivarsson, 59, som har mött många par med samma problem.

30 procent saknar lust

Ofta kvävs lusten av alla måsten i vardagen. Man vill inte, orkar inte eller har helt enkelt inte lust att ägna sig åt sängkammarlekar.

I den senaste sexvaneundersökningen i Sverige säger sig 30 procent av alla kvinnor helt sakna lust. Hälften av dem upplever det som en stressfaktor i sig.

– Jag vill att alla förstår att det här är något de flesta drabbas av förr eller senare. Så är det bara, betonar hon.

Många lägger skulden på den andre och tror att lösningen är att bli smalare, skaffa en ny man eller ett annorlunda liv. En kortsiktig lösning, enligt Malena Ivarsson, eftersom historien lär upprepa sig.

– Alla par går igenom olika faser med olika typer av problem. Vardagsliv, föräldraskap, eventuell otrohet och kroppens fysiska förändringar ställer förhållandet på ständigt nya prov, påpekar hon och önskar att fler tog sig tid att ta itu med problemen innan lusten slocknar helt och äktenskapet kraschar.

Avväpna mördarna

I sin nyutkomna bok ”Lust” ger hon en rad exempel på vilka lustmördare vi riskerar att stöta på under ett långt förhållande och ger råd om hur vi avväpnar dem.

Det viktiga är att komma ihåg att lusten sitter i hjärnan.

– Genom att bry er om, lyssna och fantisera mera kommer ni en bra bit på väg. I fantasin bygger ni upp en förväntan som gör det spännande att ses nästa gång.