”Jag velar mellan två män”

Läs senaste chatten med Eva Rusz

RELATIONER

Moderator säger: Kom ihåg att hålla era frågor korta, annars får de inte plats! PM med flera, skicka gärna era frågor igen i nerkortad form!
Eva Rusz säger: Hej nu finns jag på plats!
Moderator säger: Då börjar vi med dagens frågor!
pm säger: Räcker det med att bara älska varandra? Om vi är ett par som ständigt bråkar är det ens värt att vara med varandra då? Borde man hålla fast vid någon som verkligen älskar än bara för "älskandes" skull? Eller borde man gå vidare om man konstant bråkar. Räcker det med att bara älska varann med hela sitt hjärta? (Min pojkvän och jag är väldigt lika, vi är båda envisa och ger aldrig oss vilket resulterar i massvis bråkande). KRAM.
Eva Rusz säger: När man älskar varandra mycket kan bråk bli extra starka. Ni skall försöka finna sätt att coola ner er då någon drar igång ett bråk, alltså försöka hitta alternativa sätt att bete er på. Välj ut en typisk situation er emellan som inte har lösts. Diskutera hur ni alternativt skulle kunna tänka och bete er, och öva öva öva sedan bara på den specifika situationen under någon vecka eller så. Se om ni kan (vilket jag tror) visa att ni kan agera annorlunda. Sedan kan ni välja ut en annan specifik situation och beskriva för varandra vad ni önskar att den andre skall göra då, och sen försöka öva på detta.
Sofia säger: Hej! Träffade en kille ute, vi sov ihop, han fick mitt nummer.. men han ska flytta om några dagar, långt bort. Han har inte hört av sig, o jag vet inte om jag vågar? Mötte honom på stan, men insåg inte att det var han förrän försent..misstänker att han tror att jag ignorerade honom. Tips, snälla söta du!! Tack! Kram
Eva Rusz säger: Kontakta honom bums!
åsa säger: Är i ett på allt sett bra förhållande utom en sak: den sexuella attraktionen. Vi har hängt ihop i nästan ett år, och det var med ambivalenta känslor jag inledde relationen just pga att jag inte känner så stark sexuell attraktion. Sex är viktigt för oss båda, och jag vill inte göra slut pga detta men ändå måste det ju funka! Vi har det så bra. Hjälp! Vad ska jag göra?
Eva Rusz säger: Sex har med känslor att göra så kanske du skall försöka "tänka" mer sexuellt på din kille? Försöka skapa någon form av vardagsromantik mellan er, man kan aktivt påverka sina känslor, genom att dagdrömma, skapa inre scenarion, pröva nya grepp i sexlivet osv. Men givetvis är ett bra och aktivt sexliv viktigt för att en relation skall kunna hålla i längden, annars blir man bara kamrater.
p säger: Vi är ett numera fd par som förstört allt genom att mejla/SMSa när det har varit något problem.. Vi har missuppfattat mycket pga detta och nu har det varit av/på hela tiden.. Vet varken ut eller in, förutom att jag älskar honom? Råd?
Eva Rusz säger: Fundera i lugn och ro över vad du egentligen vill säga, vad du egentligen skulle vilja reda ut? Fundera noga igenom detta innan du tar kontakt. det gäller i såna fall att vara mycket konkret och tydlig med vad du vill försöka förstå om det som hänt emellan er.
Angelica säger: Vad ska man göra med en kille som vägrar fatta att det är slut o inte finns några mer chanser?
Eva Rusz säger: "Dont pay attention" – besvara inga sms, lägg på luren, samtala inte alls. Och håll på det tills han slutar höra av sig.
jenie3 säger: Kom på min särbo med smyg-sms och telekontakt med annan kvinna för ca 1 månad sen. Jag konfronterade han. Förut gick han in på sin mejl när jag gick iväg. Vi har pratat och jag sa jag vill känna mig trygg i relation och han sa att jag inte behöver oroa mig. Ena stunden älskar han mig och är livrädd att jag ska lämna han, nästa stund irriterad och främling. Han håller på med 1 000 saker också är stressperson. Vi har svårt i alla fall med stor ålderskillnad och omgivningens åsikter. Har varit ihop i 2 år. Vad händer och vad göra?
Eva Rusz säger: Nummer ett är väl ändå att han får bevisa för dig att han satsar på er genom att till exempel sluta att ha kontakt med någon annan? Eller mejla andra om det nu är det han gör? Tillit, trygghet och förtroende är jätteviktigt i en relation! Omgviningen kanske ni inte skall ta så mycket hänsyn till, såvida inte de också har sett vissa beteenden som inte är bra för er relation?
Sara säger: Hej Eva! Har dejtat något år på nätet nu och sist träffade jag en kille som det kändes jättebra med. Vi pratade mycket i telefon och kände att vi var väldigt lika. Sen sågs vi i helgen och han har hört av sig efter men kort.. jag undrar – är det så svårt att vara ärlig och säga vad man tycker eller behöver killar mer tid på sig att tänka efter? Jag tycker att man känner ganska snabbt om det finns något där.. är så förvirrad. MVH Sara.
Eva Rusz säger: Vet inte om det är någon skillnad om killar eller tjejer behöver tänka efter. Han behövde tydligen det men du kan ju i alla fall höra av dig och säga att du i alla fall vill se honom igen. Om han nekar till detta så kan du bara släppa honom, tyvärr.
anna säger: Jag har haft ett 3-årigt förhållande som tog slut för ung 5 mån sen. Vi träffas fortf och känslorna och kärleken finns men han träffar andra också. Det känns som ett stort svek och jag vet inte vad jag ska göra?
Eva Rusz säger: Om du vill ha honom tillbaka så bör du vara tydlig med detta, och höra hur han tänker om du står på dig att ni skulle kunna bli ihop igen. Du skall säga detta. Inte tiga och lida.
Sanne säger: Hej Eva! Jag har gått från relation till relation i 4 års tid efter att ha brutit upp från ett 3-årsförhållande med en stabil kille. Jag har hittat nyförälskelser, men när det lägger sig är det tryggheten med honom jag saknar. Jag vet att jag kan få tillbaka honom, men vet inte om det är rätt. Kan man ta upp det igen efter så lång tid?
Eva Rusz säger: Ja det kan man, jag tror många par skulle tjäna på en paus emellanåt så man får distans till varandra och kan tänka och känna efter mer. Men förutsättningen är förstås att han också vill. Och om ni ses så bör ni tala igenom det som varit – utvärdera relationen – så ni kan ha en chans att utveckla den på lite nya sätt framöver.
missan säger: Hur gör man för att radera en person ur sitt sinne? Någon som man älskar som man aldrig kan få?
Eva Rusz säger: Man får lov att omfokusera sina tankar varje gång som man kliver in i dem.. Varje gång skall man tänka på något annat och så småningom brukar det kunna "lätta". Tänk på din framtid, vad du önskar göra, alltså söka producera tankar som leder dig framåt iställer för bakåt.
maggie säger: Hej Eva! Jag velar mellan två män, min fd kille/fästman sen sex år tillbaks (vi gjorde slut i somras) och min nya kärlek (vi har träffats sen dess och han har i princip bott hos mig).. De har båda egenskaper jag uppskattar och önskar men jag kan inte avgöra vem jag vill leva med, om ens någon av dem, och de pressar mig på svar.. Hur kan jag göra?
Eva Rusz säger: Be om betänketid, och kanske du inte skall umgås med någon av dem alls under en period, så du får tid att distansera dig och tänka och känna lite "klarare".
HejHej säger: Hej, var ihop med en tjej för cirka 6 år sedan, och jag tänker på henne än idag.. och saknar henne. Vad ska jag göra? Kan tilläggas att vi inte har pratat alls under de 6 år som har gått och jag har ingen aning om vad hon gör idag.. Man kan ju inte bara ringa och säga hej.. Tips skulle uppskattas!
Eva Rusz säger: Du kan visst ringa upp henne, om du gör det så kan dina fantasier om er två antingen lösas upp eller bli utredda...
ciao säger: Eva, hjälp en man i nöd.. jag har kärat ner mig i helt fel kvinna – min bästa kompis extjej. Har alltid haft ett gott öga till henne men nu när de bröt efter åtta år så brakade känslorna loss och jag undrar om hon inte känner likadant.. Vad f-n gör man?
Eva Rusz säger: Du kanske ska vänta och se om hon tar kontakt med dig innan du gör det med henne? Du kanske skall "höra dig för" med din kompis om han är "klar" med henne, hur han ser på att det är slut mellan dem. Inte i första hand berätta om dina känslor, men "reka" lite kring hur han mår och resonerar. Man behöver inte ha så bråttom, även fast hjärtat bultar, så försök lugna ner dig lite. Det KAN ju äventyra er vänskap om du inleder en relation med hans ex – är det värt det? Fundera ett tag och ta det lugnt!
Tuvalisa säger: Jag brukar inte ligga med killar första kvällen jag träffar dem, för jag är rädd om mig själv o vill känna mig trygg med personen. Men stöter hela tiden på killar som blir jättesura över det, det får mig att tvivla på om jag gör rätt? Kram!!
Eva Rusz säger: Finns inga generella regler, men om du inte vill så får killarna respektera det, så är det. Låt dem bli sura då! Du vill ha respekt innan du har sex – inget konstigt med det. Det kanske är fel typ av killar som blir sura? Fortsätt du på ditt sätt, det brukar "löna" sig i längden!
jag säger: jag bor tillsammans med min pojkvän sen ett år tillbaka. vi kommer inte överens om städningen och han tycker att jag ska diska och städa för att jag inte betalar hyra då jag pluggar. vad göra?
Eva Rusz säger: Kanske han har rätt på ett sätt, om du bor gratis eller inte bidrar rent ekonomiskt så bör du hjälpa till på andra sätt? Men du kanske kan förhandla om andra sysslor än de som han begär? Kolla med honom och se om det går att komma överens?
Joel säger: Hej Eva. Jag har precis kommit ur ett 3-årigt förhållande. Och nu har det gått ca 1-2 månader sen det tog slut. Nu har jag träffat en ny tjej, som jag tycker om väldigt mycket, det är ömsesidigt. Men varje gång jag träffar mitt ex så blir jag ledsen och tänker på henne. Borde jag vänta ett tag till innan jag ger mig in i något nytt?
Eva Rusz säger: Nej, men du bör avstå från att träffa ditt ex om du har inlett en ny relation – det är det som är "felet" tror jag. Ta en paus från exet och se henne om 3-6 månader eller så. Och sedan inte så regelbundet för slut är slut...
missan säger: Jag hade en vän som jag var tillsammans med för några år sedan. Efter det tog slut umgicks vi jämt och det var som om ödet ville att vi för alltid skulle vara tillsammans. Han var min själsfrände. Nu blev jag gravid med en man som jag inte kan leva med. Min fd pojkvän väntar barn med sin nuvarande flickvän. Vi bor i samma stad och jag kan inte komma över honom. Ibland känns det som om han skaffar barn med henne för att ge igen. Han blev ställd när han fick veta att jag var gravid. Sedan mitt barn föddes har han inte pratat med mig en enda gång. 10 års själslig vänskap/kärlek är som bortblåst.
Eva Rusz säger: Jag tycker att du bör fokusera på ditt barn och ge det all trygghet det behöver, särskilt om din relation inte fungerar med barnets pappa. Du tror en massa saker, och nu är det ett faktum att ditt ex väntar barn och har en annan relation. Du bör nog inte ödsla tid på att gå och älta det som varit, utan försöka leva i nuet som mamma och fokusera på ditt liv istället för på ditt exs liv.
Moderator säger: Nu är tiden snart ute, dags för (en kort) sista fråga!
elin säger: Hur tar man första steget ? Jag vågar inte, är så rädd för att bli dumpad.
Eva Rusz säger: Fundera över om verkligen är DUMPAD då någon säger "Nej tack"? Det kan ju vara så att du är en toppenpingla men att denna person har andra "önskemål" om vilken personlighetstyp den går bäst ihop med. Rädslan att bli dumpad kan hindra dig att ta kontakt. Det enda som kan ske är att du eventuellt får ett nej, och det är du inte ensam om att i sådana fall ha fått, man överlever det. Men du kommer ändå att känna dig stolt över dig själv att du har vågat uttrycka vad du vill, öva dig nu och låt inte rädslan styra dig!
Moderator säger: Det var tyvärr sista frågan för idag – stort tack till dig Eva, och tack till alla er som ställt frågor!
Eva Rusz säger: Tack alla som chattat! Jag önskar er alla en fin helg! Många kramar Eva.